Μ. Παραγιουδάκης: Το τουρκικό δόγμα της «γαλάζιας πατρίδας» και η χώρα μας (audio)

Μ. Παραγιουδάκης: Το τουρκικό δόγμα της «γαλάζιας πατρίδας» και η χώρα μας (audio)

Στο δόγμα της «γαλάζιας πατρίδας» του Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και σε όλες τις εξελίξεις για τον ρόλο που οικοδομεί συστηματικά -και σε ένα βαθμό με επιτυχία- η Τουρκία, αναφέρθηκε σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ Χανίων ο πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ και ΓΕΣ, Στρατηγός Μανουύσος Παραγιουδάκης.

Ο όρος «Γαλάζια Πατρίδα», σημαίνει τις θάλασσες, την υφαλοκρηπίδα αλλά και τις ΑΟΖ που η Τουρκία θεωρεί ότι της ανήκουν, ενώ συνδυάζεται και με την Ναυτικές πολεμικές δυνάμεις που προασπίζονται τις θαλάσσιες περιοχές.

Όταν οι Τούρκοι στρατηγοί αναφέρονται στο δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας», δεν μιλούν πλέον για μια «δίκαιη» επίλυση του ζητήματος της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο. Θεωρούν ότι ο διαμοιρασμός της υφαλοκρηπίδας της Ανατολικής Μεσογείου πρέπει να γίνει μόνον μεταξύ των χωρών που έχουν ηπειρωτικές ακτές. Και τα ελληνικά νησιά (στα οποία συμπεριλαμβάνουν και την Κύπρο, Κρήτη, Γαύδο, Κάρπαθο, Ρόδο, Καστελόριζο) θα πρέπει- υποστηρίζουν- να περιορισθούν μόνον στα χωρικά ύδατά τους.

Είμαστε σε μια κατάσταση υβριδικού πολέμου, που ασκεί πιέσεις όχι μόνο στους Ελληνοκύπριους, αλλά ευρύτερα, τόνισε ο κ. Παραγιουδάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στην αλληλουχία των τουρκικών προκλήσεων, ενώ ενίοτε είναι σε εξέλιξη και διμερείς συναντήσεις, με στόχο την οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης.

Ο πρώην αργηγός ΓΕΕΘΑ και ΓΕΣ, αναφέρθηκε και στις δηλώσεις του Χουλουσί Ακάρ, που με τη γνωστή συνέντευξή του στη «Χουριέτ», βάζει θέμα αποστρατιωτικοποίησης 16 νησιών, την ίδια ώρα που ο Ερντογάν επιχειρεί να πρωταγωνιστεί στα πολεμικά μέτωπα της Συρίας και της Λιβύης για να κατοχυρώσει τη μέγιστη δυνατή διαπραγματευτική ισχύ για την Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο.

Πρέπει να κινηθούμε αξιοποιώντας όλα τα διπλωματικά εργαλεία που διαθέτουμε, κάτω από αντίξοες συνθήκες, αφού είναι γνωστοί οι «δεσμοί» της Τουρκίας τόσο με τις ΗΠΑ και την Ρωσία, όσο και με την Ε.Ε.
Εάν και η Ελλάδα είναι μια χώρα που πάντα αποδέχεται τις αμερικανικές απαιτήσεις, οι ΗΠΑ, παραμένουν σταθερά προσηλωμένες στην πολιτική των ίσων αποστάσεων. Πριν από λίγα 24ωρα, ο Κρίστοφερ Ρόμπινσον, αναπληρωτής βοηθός του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις όταν ερωτήθηκε σε ακρόαση στο Κογκρέσο εάν οι ΗΠΑ θα ζητήσουν από την όποια νέα κυβέρνηση στη Λιβύη να απορρίψει το μνημόνιο κατανόησης με την Τουρκία για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, περιορίστηκε να επαναλάβει τη γνωστή αμερικανική θέση που καλεί όλα τα μέρη να απέχουν από ενέργειες που αυξάνουν την ένταση στη περιοχή.
Πρόκειται για μια θέση που θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη σε όσους έχουν επενδύσει σε συμμαχίες και στην – όποια – αρωγή «τρίτων χωρών», όταν ο Ερντογάν αποφασίσει να περάσει στο τελικό στάδιο του σχεδιασμού του που -σύμφωνα με έμπειρους αναλυτές και διπλωμάτες- είναι θέμα χρόνου να γίνει.

Ακούστε τη συνέντευξη του κ. Παραγιουδάκη στην ΕΡΤ Χανίων:

Ρεπορτάζ: Κ. Πολύζου / Ηλ. Επεξεργασία: Μ. Παπαδάκης

www.ert.gr

Κατερίνα Πολύζου