Κ. Κατσιμίγας: Έχουμε όλη την καλή διάθεση να στηρίξουμε τα καλά και να κατακρίνουμε και να σχολιάζουμε τα κακώς κείμενα

Κ. Κατσιμίγας: Έχουμε όλη την καλή διάθεση να στηρίξουμε τα καλά και να κατακρίνουμε και να σχολιάζουμε τα κακώς κείμενα

Επερωτήσεις για τον : Ιαματικό Τουρισμό, τη βελτίωση της προσπελασιμότητητας σε ορεινούς προορισμούς και το πρόγραμμα κινητικότητας υπαλλήλων κατέθεσαν οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της «Ανεξάρτητης Ενωτικής Πρωτοβουλίας» ζητώντας την συζήτηση των θεμάτων.

Μιλώντας ο επικεφαλής της Παράταξης, ο κος Κώστας Κατσιμίγας τόνισε πως: «Είναι ένας πολύ στρεβλός Νόμος ο οποίος επιτρέπει την πολύ εύκολη κινητικότητα των υπαλλήλων οι οποίοι πηγαίνουν εκεί ακριβώς που θέλουν κι όχι εκεί που υπάρχουν υπηρεσιακές ανάγκες.» Όπως εξήγησε ο κος Κατσιμίγας παρατηρείται μια συσσώρευση υπαλλήλων στα μεγάλα αστικά κέντρα, κυρίως στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη και μια ουσιαστικά αποδυνάμωση όλων των υπηρεσιών. «Αυτό το οποίο πρόκειται να συμβεί σε μας είναι τραγικό, αποδυναμώνεται τελείως η οικονομική υπηρεσία της έδρας, της Κομοτηνής, όπως και του Έβρου. Γι αυτό και υποβάλαμε μια επερώτηση να δούμε πώς η διοίκηση σκέφτεται να αντιμετωπίσει αυτό το φαινόμενο της μεγαλύτερης ακόμη απομείωση των ήδη λίγων υπαλλήλων της περιφέρειάς μας.»

Σύμφωνα με τον κ. Κατσιμίγα δεν θα πρέπει να στεκόμαστε στα νούμερα, αλλά στις ανάγκες. «Τα οριζόντια νούμερα οδηγούν πάντα σε λάθος συμπεράσματα. Ανάλογα τι προσωπικό έχεις, τι ειδικότητες έχεις και πού το έχεις. Πολλές φορές υπάρχουν υπηρεσίες που έχουν υπερ πλεονάζον προσωπικό και άλλες απλά δεν έχουν προσωπικό. Έχουμε λίγους και καμιά φορά φτάνεις και στο κανένας »σημείωσε.

Η δεύτερη επερώτηση της Παράταξης του κ. Κατσιμίγα έχει να κάνει με τον τουρισμό. «Είναι μια πολύ πονεμένη ιστορία μια που πολλά ελπίζουμε στην περιοχή μας για τον τουρισμό» δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε «Τον θεωρούμε ότι είναι ένας μοχλός ανάπτυξης, εμείς νομίζουμε και θεωρούμε ως παράταξη ότι υπάρχει μεγάλη υστέρηση σ΄αυτόν τον τομέα και μια ανεπάρκεια και στις θέσεις και στα προγράμματα της Περιφέρειας. Εκείνο το οποίο υπάρχει εν αφθονία είναι ταξιδάκια στο εξωτερικό αυτών οι οποίοι παίρνουν το αξίωμα του θεματικού αντιπεριφερειάρχη τουρισμού. Διαπιστώσαμε ότι σ΄αυτό το πρόγραμμα τουριστικής προβολής, το οποίο αναπαράγεται, γίνεται copy paste από χρόνο σε χρόνο, εδώ και τρία χρόνια δεν προέρχεται από καμία διαβούλευση, δεν υπάρχει καμία αξιολόγηση των δράσεων και των δαπανών οι οποίες έγιναν. Εκεί λοιπόν καταγράψαμε ότι δεν υπάρχουν αναφορές σε πολύ σπουδαία κέντρα ιαματικά που υπάρχουν στην περιοχή μας, όπως είναι οι Θερμιές στη Δράμα, οι Θέρμες στην Ξάνθη, τα πολύ γνωστά λουτρά στην Ποταμιά, όπως είναι της Γενισέας και ρωτάμε τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη να μας πει τι σκέφτεται και αν σκέφτεται να κάνει τι σ’ αυτόν τον τομέα; Επίσης, τα Λουτρά Ελευθερών στην Καβάλα τα οποία έχουν αυτή τη στιγμή μια ανάδοχο, αλλά δυστυχώς έχει μπλοκαριστεί από παντού. Όποιος μπορεί να μπλοκάρει, μπλοκάρει είτε λέγεται Δασαρχείο, είτε αρχαιολογία, είτε ο,τι άλλο.» δηλώνει ο κος Κατσιμίγας και σημειώνει: «Βλέπουμε μια θεσμοθέτηση και μια εναγώνια προσπάθεια των πάντων να σταματήσουν τα πάντα κι αυτό έχει και πολιτικές ευθύνες.»

Σύμφωνα με τον έμπειρο Αυτοδιοικητικό υπάρχουν και θέματα για έναν ειδικότερο τουρισμό με πιο στοχευμένους επισκέπτες, όπως είναι τα οχυρά της γραμμής Μεταξά και στη Ροδόπη και στην Ξάνθη και στο Νευροκόπι. «Εκεί υπάρχουν θέματα προσπελασιμότητας που εάν πραγματικά ενδιαφέρονται να βοηθήσουν την επισκεψιμότητα σ’ αυτούς τους χώρους, κυρίως από απόστρατους, σχολεία κ.α., πρέπει να κάνουν και κάποιες υποδομές. Όπως η συντήρηση του δρόμου της Νυμφαίας σε μας, ο οποίος είναι από την εποχή του 2ου ΠΠ, μια γέφυρα που χρειάζονται στον Εχίνο και κάποιες άλλες βελτιώσεις που χρειάζονται στη Δράμα. .»
Μάλιστα σπεύδει να στείλει το μήνυμα του και στην Περιφερειακή Αρχή λέγοντας χαρακτηριστικά «Έχουμε όλη την καλή διάθεση να στηρίξουμε τα καλά και να κατακρίνουμε και να σχολιάζουμε τα κακώς κείμενα.»
Τέλος, δεν παραλείπει να αναφερθεί και στο θέμα των δειγματοληψιών για βαρέα μέταλλα στα μεγαλύτερα ποτάμια της Περιφέρειας. «Περιμένουμε σήμερα να μας απαντήσει η Περιφέρεια για τους λόγους που διέκοψε τις δειγματοληψίες για βαρέα μέταλλα από τα μεγαλύτερα ποτάμια και κυρίως τα διακρατικά που έχουμε στην Περιφέρεια μας, τον Νέστο και τον Έβρο. Είναι πάρα πολύ σημαντικό διότι ενοχοποίηση των νερών, μπορεί να σημαίνει καταστροφή της αγροτικής παραγωγής γιατί αυτά τα δύο ποτάμια αρδεύουν πέρα από την αλιεία και πέρα από την ενοχοποίηση επίσης των νερών στις εκβολές των ποταμών. Επομένως ,οι συνεχείς δειγματοληψία και η δημιουργία μιας βάσης δεδομένων ότι δεν έχουν πρόβλημα αυτά τα νερά είναι αυτά τα οποία θα κατοχυρώσουν στο διηνεκές την καταλληλότητα των νερών και τη χρήση τους για άρδευση και αγροτική παραγωγή.»
Φώτο: Κώστας Κατσιμίγας ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

www.ert.gr

Μαρία Νικολάου