Γαλλία: Παραιτήθηκε σύσσωμο το ΔΣ της Ακαδημίας Κινηματογράφου

Γαλλία: Παραιτήθηκε σύσσωμο το ΔΣ της Ακαδημίας Κινηματογράφου

Παραιτήθηκε χθες, Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου, σύσσωμη η ηγεσία της Γαλλικής Ακαδημίας Κινηματογράφου Σεζάρ, (των γαλλικών Όσκαρ), μετά τις διαμαρτυρίες υπουργών της κυβέρνησης Μακρόν, μελών της ακαδημίας και φεμινιστικών οργανώσεων για τις πολλαπλές υποψηφιότητες της ταινίας του Ρομάν Πολάνσκι, «Κατηγορώ». Η μαζική παραίτηση έγινε μόλις 15 ημέρες πριν από την ετήσια τελετή των βραβείων.

Τον τελευταίο καιρό, η ακαδημία έχει κατηγορηθεί για τη «δυσλειτουργία» και την «έλλειψη διαφάνειας» στη διοίκηση του οργανισμού και ειδικά σχετικά με το θέμα του σκηνοθέτη Ρομάν Πολάνσκι. Ο Πολωνο-γάλλος σκηνοθέτης κατηγορείται από το 1978 στις ΗΠΑ για βιασμό μιας 13χρονης και είναι «ανεπιθύμητο πρόσωπο» στο Χόλιγουντ. Έκτοτε, έχει κατηγορηθεί για βιασμό και από άλλες γυναίκες.

«Για να τιμήσουμε τους άνδρες και τις γυναίκες που έκαναν κινηματογράφο το 2019, για να βρούμε την ηρεμία και να διασφαλίσουμε ότι η γιορτή του κινηματογράφου παραμένει αυτό ακριβώς –μία γιορτή– το ΔΣ αποφάσισε ομόφωνα να παραιτηθεί. Αυτή η συλλογική απόφαση θα επιτρέψει την πλήρη ανανέωση του συμβουλίου», ανέφερε η Ακαδημία σε ανακοίνωσή της.

Την προηγούμενη Τρίτη, περισσότεροι από 400 ηθοποιοί, παραγωγοί, σκηνοθέτες και κινηματογραφικές προσωπικότητες απαίτησαν σε ανοικτή επιστολή τους προς το ΔΣ της Ακαδημίας, αίτημα για «ριζική μεταρρύθμιση». Επίσης, εξέφρασαν παράπονα γιατί το ιδρυτικό καταστατικό των Σεζάρ δεν έχει αλλάξει εδώ και πολύ καιρό και γιατί τα 4.680 μέλη της Ακαδημίας δεν έχουν δικαίωμα ψήφου ούτε λόγου στις αποφάσεις της.

Ο παραγωγός τη ταινίας «J’ai perdu mon corps» (Έχασα το σώμα μου), υποψήφια σε τρεις κατηγορίες Σεζάρ, Μαρκ ντι Πονταβίς, έκανε συγκεκριμένες προτάσεις: «Να δημιουργηθεί ένα πιο δημοκρατικό σύστημα κι ένα διοικητικό συμβούλιο που θα εκπροσωπεί όλους τους επαγγελματίες του χώρου. Θα πρέπει επίσης να υπάρχει ένας περιορισμός στις θητείες και μια διαφάνεια στα οικονομικά, επειδή η αδιαφάνεια δημιουργεί υποψίες».

Η ηθοποιός Αριάν Ασκαρίντ δήλωσε: «Πρέπει να επανεξετάσουμε το θέμα της ισότητας, της ποικιλομορφίας. Η Ακαδημία δεν μπορεί να είναι μια κλειστή λέσχη, μέσα στην οποία παραμένουμε αποκομμένοι από αυτό που συμβαίνει στην κοινωνία και επομένως και στον κινηματογράφο. Δεν υπάρχει αντιπροσώπευση υπό την ευρεία έννοια».

Η ηθοποιός Μαρίνα Φόις, μία από τις 400 προσωπικότητες που υπέγραψαν την ανοικτή επιστολή που δημοσίευσε η εφημερίδα Le Monde τη Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου, χαιρέτισε τις προσεχείς αλλαγές: «Αυτή θα είναι μια ευκαιρία να ξαναγράψουμε αυτά τα καταστατικά που φαίνονται εντελώς απαρχαιωμένα … Η απαίτησή μας είναι ακλόνητη, γιατί αυτό που αναμένουμε είναι περισσότερη δημοκρατία, διαφάνεια, ποικιλομορφία και ισοτιμία. Αυτές είναι οι απαιτήσεις μας».

Μετά την τελετή, θα πραγματοποιηθεί γενική συνέλευση για την εκλογή νέου διοικητικού συμβουλίου, το οποίο θα εργαστεί για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και εκσυγχρονισμού.

ΠΗΓΗ: Francetvinfo, France24

 

 

 

 

 

www.ert.gr

Εύη Τσιριγωτάκη