Άσκηση ετοιμότητας για τον κορονοϊό

Άσκηση ετοιμότητας για τον κορονοϊό

Η ετοιμότητα των υγειονομικών μονάδων της Κρήτης, σχετικά με την εφαρμογή του σχεδίου δράσης και των οδηγιών του υπουργείου Υγείας και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας για τον κορονοϊό, βρέθηκε στο επίκεντρο συνάντησης εργασίας, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα στην Υγειονομική Περιφέρεια.

«Η ετοιμότητα είναι κάτι που χτίζεται μέρα με την ημέρα» δήλωσε στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο καθηγητής Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, λοιμοξιολόγος Αχιλλέας Γκίκας, σημειώνοντας πως το πρόσφατο ύποπτο κρούσμα στο Αττικόν και άλλα ανάλογα αποτελούν ευκαιρία για την καλύτερη προετοιμασία του συστήματος.
Η προετοιμασία σε επίπεδο Κρήτης, πρόσθεσε, γίνεται όπως προβλέπεται από τον σχεδιασμό το υπουργείου και του ΕΟΔΥ και την ερχόμενη εβδομάδα θα γίνει άσκηση ετοιμότητας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ηρακλείου, το οποίο λειτουργεί ως κέντρο αναφοράς για τον κορονοϊό.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης στην ΥΠΕ Κρήτης εξετάστηκε και η εξέλιξη της εποχικής γρίπης σε επίπεδο Υγειονομικής Περιφέρειας. Μέχρι σήμερα έχουν νοσηλευθεί στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας του νησιού δέκα άτομα, τα οποία έχουν πάρει εξιτήριο. Την ικανοποίησή του για την φετινή εξέλιξη της εποχικής έξαρσης της γρίπης εξέφρασε ο κ. Γκίκας, αποδίδοντάς την εν μέρει στα αυξημένα επίπεδα του αντιγριπικού εμβολιασμού σε σχέση με προηγούμενες χρονιές καθώς και στην καλύτερη διαχείριση των περιστατικών από τις μονάδες υγείας, οι οποίες βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο ετοιμότητας.

www.ert.gr

Νεκταρία Μανουσουδάκη