«Ο άλλος άνθρωπος» στη Φλώρινα

«Ο άλλος άνθρωπος» στη Φλώρινα

Η κοινωνική κουζίνα «ο άλλος άνθρωπος» έκανε στάση τη Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου, στην κεντρική πλατεία της Φλώρινας και, μαζί με τα μέλη της Αντιρατσιστικής Πρωτοβουλίας Φλώρινας, μαγείρεψαν για όλους. Ταυτόχρονα, συγκέντρωσαν είδη για ανθρώπους που έχουν ανάγκη.

Το μενού περιλάμβανε φακές, με μια ..ειδική συνταγή και καλεσμένοι ήταν όλοι. Αρκετοί περαστικοί κοντοστάθηκαν και στη συνέχεια συμμετείχαν στο γεύμα, ενώ πολλοί ήταν εκείνοι που έφτασαν προσφέροντας τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης.  Καλεσμένοι επίσης ήταν, οι φιλοξενούμενοι σε ξενοδοχείο της πόλης, πρόσφυγες και μετανάστες και κυρίως τα μικρά παιδιά, τα οποία είχαν την ευκαιρία να πάρουν μέρος σε παιχνίδια και δραστηριότητες.

Ο «άλλος άνθρωπος» είναι μια δράση κοινωνικής αλληλεγγύης που ξεκίνησε στην Αθήνα ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος,  μαγειρεύοντας φαγητό σε δημόσιους χώρους. Σήμερα, ταξιδεύει στην Ελλάδα και μαγειρεύει με τοπικές ομάδες, με στόχο να διαδώσει το μήνυμα της ενότητας και της αποδοχής της διαφορετικότητας. Διαχωρίζει το έργο του από τη φιλανθρωπία και την ελεημοσύνη και για να δεχτεί μια προσφορά «πρέπει εκείνος που θέλει να κάνει τη δωρεά να συμμετάσχει στη δράση, τρώγοντας από το ίδιο καζάνι με όλους» λέει.

Ο Κ. Πολυχρονόπουλος εξήγησε πως, η δράση δε χρηματοδοτείται, οι πρώτες ύλες προσφέρονται και δεν υπάρχει περιορισμός στους συμμετέχοντες, πρόκειται για μια δράση για την επικοινωνία, που γίνεται πιο εύκολα και πιο ευχάριστα, μ΄ ένα πιάτο ζεστό φαΐ.

Στη Φλώρινα, η Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία ανέλαβε να συγκεντρώσει τα υλικά και να υποστηρίξει το μαγείρεμα και τη διοργάνωση. Μέλη της πρωτοβουλίας ανέλαβαν τα παιχνίδια και τις δράσεις με τα παιδιά, που δεν έχουν πάει σχολείο και δε μιλούν ελληνικά.

Οι καιρικές συνθήκες ευνόησαν τη δράση, στο τέλος της οποίας συγκεντρώθηκαν και πολλά είδη για να στηρίξουν ανθρώπους που έχουν ανάγκη.

 

Ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος είπε για την επίσκεψή του στη Φλώρινα:

«Χαίρομαι πολύ που σήμερα υπάρχουν εδώ στην πλατεία τόσοι πολλοί άνθρωποι. Σήμερα η δράση περιλαμβάνει συλλογή τροφίμων αλλά και ρούχων για τους ανθρώπους που δεν έχουν και για τους πρόσφυγες και για τους ντόπιους. Ταυτόχρονα μαγειρεύουμε φακές με λαχανικά, πράσο, ρόδι και κοτόπουλο, είναι μία δική μου συνταγή. Θα φάμε όλοι μαζί όπως και θα μαγειρέψουμε όλοι μαζί, θα γνωριστούμε και θα επικοινωνήσουμε. Θα μείνουμε εδώ μέχρι να τελειώσει το φαγητό. Είμαι πολύ ικανοποιημένος από την προσέλευση του κόσμου. Γύρω η πλατεία είναι γεμάτη με χιόνι αλλά ο κόσμος ήρθε. Είμαι χαρούμενος αφού είναι η δεύτερη ή τρίτη δράση με τόση μαζικότητα. Υπάρχουν 15 κοινωνικές κουζίνες με το όνομα «Άλλος άνθρωπος» στην Ελλάδα και 2 στο εξωτερικό. Επίσης υπάρχουν άλλες 20 περίπου με άλλη ονομασία».

H Ανδριανή, φοιτήτρια στη Σχολή Καλών Τεχνών και μέλος της Αντιρατσιστικής Πρωτοβουλίας Φλώρινας, είπε: «Έχουμε μαζευτεί σήμερα στην πλατεία της Φλώρινας, σε ένα πολύ ωραίο κλίμα. Έχουμε μία τεράστια κατσαρόλα που μοσχοβολάει, παίζουμε με τα παιδιά και επίσης έχουμε μαζέψει κάποια πράγματα που έφερε ο κόσμος όπως ρούχα και παιχνίδια, ενώ είμαστε πολύ χαρούμενοι που θα φάμε όλοι μαζί σήμερα».

 

www.ert.gr

ΣΟΦΙΑ ΖΟΥΖΕΛΗ