Κομοτηνή: 8-2-2020 ΕΡΤ Ειδήσεις

Κομοτηνή: 8-2-2020 ΕΡΤ Ειδήσεις

Πολιτική
Δηλώσεις Ευριπίδη Στυλιανίδη για το νέο Νοσοκομείο
« Εξ ονόματος της τοπικής κοινωνίας ένα μεγάλο Ευχαριστώ στο Ίδρυμα Νιάρχου και στους συντελεστές του. Με το έργο αυτό αναπληρώνουν ένα μεγάλο κενό που το πλήρωσαν πολλές οικογένειες στη Ροδόπη. Αντικαθιστούν το παλιότερο Νοσοκομείο στη Χώρα που κάποτε το έφτιαξε ο ευεργέτης Σισμάνογλου χάρη στην παρέμβαση του Κομοτηναίου Αρχιεπισκόπου Χρύσανθου, με το πιο σύγχρονο Νοσοκομείο που θα αποκτήσει η Ελλάδα.» δήλωσε ο Βουλευτής Ροδόπης Ε. Στυλιανίδης μιλώντας για το νέο νοσοκομείο με αφορμή τη συμμετοχή του στην εκδήλωση παρουσίασης του νέου Νοσκομείου., και σημείωσε «Ουσιαστικά βοηθούν και συμπληρώνουν το κενό και την αδυναμία του Κράτους το οποίο θέλω να πιστεύω ότι θα ανταποκριθεί στις δικές του υποχρεώσεις για πλήρη στελέχωση και ποιοτική εκπαίδευση του προσωπικού. Αυτή η επένδυση Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα στη Ροδόπη, μπορεί να νικήσει τη μιζέρια και την απραξία και να συνοδευτεί και από άλλες συμπληρωματικές πρωτοβουλίες που θα μας οδηγήσουν σε ένα νέο τοπίο στη περιοχή. Ευχαριστούμε θερμά το Ίδρυμα Νιάρχος και ελπίζουμε να βρει μιμητές η πρωτοβουλία του, γιατί η Θράκη μας και ιδιαίτερα η Κομοτηνή το χρειάζονται».

Συναντήσεις των βουλευτών Γιάννη Αμανατίδη και Δημήτρη Χαρίτου στην Κομοτηνή

Ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Α΄ Θεσσαλονίκης και πρώην υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης και ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης Δημήτρης Χαρίτου συναντήθηκαν χθες με τον δήμαρχο Κομοτηνής Γιάννη Γκαράνη, με τον μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κο Παντελεήμονα και τον τοποτηρητή μουφτή Κομοτηνής Χαλήλ Τζιχάτ. Νωρίτερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου άσκησαν δριμεία κριτική στην Κυβέρνηση. «Σήμερα κλείνουμε εφτά μήνες από την αλλαγή της διακυβέρνησης της χώρας. Σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο και ειδικά για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, επισημάναμε στη κυβέρνηση ότι η πολιτική κατευνασμού και η μετεξέλιξή της σε πολιτική προβλεψιμότητας δείχνει μια κυβέρνηση που τρέχει ασθμαίνοντας πίσω από τις εξελίξεις. Ένα μεγάλο θέμα που ανέδειξε ο Αλέξη Τσίπρας και άλλα στελέχη που ασχολούμαστε με την εξωτερική πολιτική. Άρα είναι επιτακτική η ανάγκη σύγκλησης συμβουλίου πολιτικών αρχηγών.” σημείωσε ο κος Αμανατίδης. ««Η σημερινή κυβέρνηση έχει δώσει σαφές αποτύπωμα για το που κινείται και ποια συμφέροντα θέλει να εξυπηρετήσει η πολιτική της. Μπροστά μας είναι σημαντικά ζητήματα που θα επηρεάσουν και θα καθορίσουν τη ζωή των ανθρώπων. Αναφέρομαι στο ασφαλιστικό και στην άρση προστασίας της πρώτης κατοικίας. Και βέβαια έχει προηγηθεί μία σειρά ρυθμίσεις που έπληξαν τους κοινωνικά αδύναμους, όπως η μείωση του κοινωνικού μερίσματος. Οι προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν για τα μεσαία στρώματα καθημερινά διαψεύδονται με τις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης. » τόνισε ο κος Χαρίτου.

Πρωτογενής Τομέας
Προστασία της φέτας
Σάρκα και οστά λαμβάνει η συγκρότηση Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας, ύστερα από την πρωτοβουλία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη. Έπειτα από διαβούλευση των εμπλεκόμενων μερών , αποφασίστηκε ομοφώνως και υπεγράφη η κατάθεση σχετικού φακέλου για τη σύσταση και αναγνώριση Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας. Όπως δήλωσε ο κ. Βορίδης «με την ιστορική αυτή απόφαση τίθενται ισχυρές βάσεις για την προστασία και την προώθηση του εθνικού προϊόντος της πατρίδας μας, τη Φέτα».

Τουρισμός
Πρόγραμμα δράσεων τουριστικής προβολής
Στο πρόγραμμα των δράσεων τουριστικής προβολής της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης, Αθανάσιος Τσώνης. To Πρόγραμμα, όπως είπε, περιλαμβάνει: επαγγελματική φωτογράφηση, παραγωγή τουριστικών video & spots, ειδικά αναμνηστικά τουριστικά δώρα, ενέργειες προβολής σε πύλες εισόδου, έντυπο υλικό, διαφήμιση σε ΜΜΕ, ταξίδια εξοικείωσης, προωθητικές δράσεις διαδικτύου, ειδικές δράσεις προβολής, συμμετοχή σε εκθέσεις , φεστιβάλ, εκδηλώσεις κ.α. Υπολογίζεται πως η προτεινόμενη δαπάνη δράσεων θα αγγίξει τα δύο εκατομμύρια ευρώ ( 1.845.231).

Υγεία
Smile Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας
Ανοιχτή Ενημερωτική Εκδήλωση με τίτλο «Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας προσβάσιμη σε όλους» του έργου SMiLe θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου στις 12.00 στην Αίθουσα Πνευματικού Κέντρου Ιάσμου στον Ίασμο Ροδόπης. Η εκδήλωση υλοποιείται στο πλαίσιο του έργου SMiLe το οποίο εντάσσεται στο Πρόγραμμα Συνεργασίας Interreg V-A “Ελλάδα-Βουλγαρία 2014-2020”.

Εκπαίδευση
Μαθήματα Δια βίου Μάθησης
Συνεχίζεται και φέτος η λειτουργία του Κ.Δ.Β.Μ. του Δήμου Κομοτηνής στο οποίο θα υλοποιηθούν προγράμματα Γενικής Εκπαίδευσης Ενηλίκων με εκπαιδευτικές δράσεις Εθνικής και Τοπικής Εμβέλειας. Στο Κ.Δ.Β.Μ. του Δήμου Κομοτηνής μπορούν να δημιουργηθούν τμήματα για τα ακόλουθα προγράμματα: ρωσικά και ιταλικά για τουρισμό, Χρηματοδοτικά προγράμματα που βρίσκονται σε ισχύ για αγροτικές δραστηριότητες, Σύνδεση σχολείου – οικογένειας, Αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου των παιδιών σε άτυπα περιβάλλοντα μάθησης, Συμβουλευτική σε εξειδικευμένα θέματα ( σχολικό εκφοβισμός, διαδίκτυο, πρόληψη εξαρτήσεων, διατροφή κλπ., Εθελοντικές δράσεις στην τοπική κοινωνία, Δημιουργώ τη δική μου επιχείρηση. Για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής απευθυνθείτε στο Κέντρο Δια Βίου Μάθησης Δήμου Κομοτηνής:

Τοπική Αυτοδιοίκηση
Διανομή προϊόντων στους απόρους
Την Τρίτη 11/02/2020, την Τετάρτη και Πέμπτη 12/02/2020 & 13/02/2020 ώρα 9:00 – 14:30 θα πραγματοποιηθεί διανομή προϊόντων στους ωφελούμενους του Επιχειρησιακού Προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής για το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας (ΤΕΒΑ/FEAD). Ωφελούμενοι του προγράμματος είναι οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) που έχουν δηλώσει ότι επιθυμούν να συμμετέχουν και στο ΤΕΒΑ. ΠΡΟΣΟΧΗ: Αν ο ωφελούμενος δεν δύναται να προσέλθει αυτοπροσώπως στο σημείο διανομής, τα προϊόντα μπορούν να παραλαμβάνονται από τρίτο άτομο που φέρει εξουσιοδότηση με βεβαίωση γνησίου υπογραφής.
Σημεία διανομής είναι:
• για τον Δήμο Κομοτηνή – το Πολυλειτουργικό Κέντρο (Γ. Μαρασλή 1),
• για τον Δήμο Αρριανών – για τους οικισμούς της Δ.Ε. Φιλλύρας στο Δημοτικό κατάστημα Φιλλύρας, για τους οικισμούς της Δ.Ε. Αρριανών στο δημοτικό κατάστημα Αρριανών, για τους οικισμούς της Δ.Ε. Κέχρου στο Δημοτικό κατάστημα Κέχρου, και για τους οικισμούς της Δ.Ε. Οργάνης αντίστοιχα στο Δημοτικό κατάστημα Οργάνης,
• για τον Δήμο Μαρωνείας-Σαπών – για τη Δ.Ε. Σαπών ο χώρος της αποθήκης της πρώην Ένωσης Αγροτικού Συνεταιρισμού στις Σάπες, για τη Δ.Ε. Ξυλαγανής ο χώρος του αμαξοστασίου (απέναντι από το στρατόπεδο) στην Ξυλαγανή.

ΚΔΑΠ στον Ίασμο
Τις προσπάθειες για δημιουργία Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Ατόμων (ΚΔΑΠ) με Αναπηρία ξεκινά ο Δήμος Ιασμού, όπως ανήγγειλε ο Δήμαρχος Οντέρ Μουμίν. Έκανε έκκληση στους ΑμεΑ και τις οικογένειές τους να υποβάλλουν αιτήσεις συμμετοχής στον Δήμο, υπογραμμίζοντας ότι απαιτούνται τουλάχιστον 50 ενδιαφερόμενοι προκειμένου να υλοποιηθεί το έργο. Για αιτήσεις και πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στο 2534350127 κατά τις ώρες 08:00 – 15:00.

Δ.Π.Θ.
Διεπιστημονικές Συναντήσεις

Εκδήλωση με θέμα «Διεπιστημονικές Συναντήσεις στο έργο του διπλωμάτη/συγγραφέα Βασίλη Παπαδόπουλου: Διπλωματία και ποίηση-Η περίπτωση του Γιώργου Σεφέρη με τη Γλώσσα ως όχημα πολιτισμού», παρουσία του συγγραφέα, θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου στις 19:00 στο Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ροδόπης. Τα βιβλία του συγγραφέα θα παρουσιάσουν η κα Μαρία Δημάση, Καθηγήτρια του Τμήματος Γ.Φ.Π.Π.Χ., η κα Αγγελική Μουζακίτη, μέλος ΕΔΙΠ του Τμήματος, και ο κ. Βασίλειος Γραμματίκας, Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του Δ.Π.Θ. Η εκδήλωση είναι ανοιχτή στο κοινό.

Μητρόπολη
Πρόγραμμα Μητροπολίτη
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης θα ιερουργήσει την Κυριακή το πρωί στον Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Σαπών.
Πολιτισμός – Εκδηλώσεις
Ετήσιος χορός των Σαρακατσάνων
Ο ετήσιος χορός του Μορφωτικού Συλλόγου των εν Θράκη διαβιούντων Σαρακατσαναίων θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις οκτώ το βράδυ στο Κέντρο «Εγνατία», στο 10ο χιλιόμετρο Κομοτηνής Ιάσμου. Στο τραγούδι θα είναι ο Αντώνης Κυρίτσης και ο Βασίλης Σερμπέζης με την ορχήστρα του.

Μουσικοχορευτική Εκδήλωση για τα 100 χρόνια από την ενσωμάτωση της Θράκης
Μεγάλη μουσικοχορευτική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 28 Μαρτίου, στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής στο πλαίσιο των εορτασμών της συμπλήρωσης 100 χρόνων από την Ενσωμάτωση της Θράκης στον Εθνικό Κορμό. Στην εκδήλωση θα πάρουν μέρος με τα χορευτικά τους: Οι Θράκες, οι Σαρακατσάνοι, οι Καππαδόκες και οι Ηπειρώτες της Ροδόπης.

Κοπή Βασιλόπιτας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θρακικών Σωματείων
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θρακικών Σωματείων θα πραγματοποιήσει την καθιερωμένη κοπή βασιλόπιτας στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου «Γεώργιος Παυλίδης» της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης επί της οδού Δημοκρατίας 1. την Κυριακή 09 Φεβρουαρίου στις 11:30 π.μ. Θα ακολουθήσει ακολουθήσει ομιλία από τον Πρόεδρο του τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και καθηγητή Λαογραφίας κυρίου Βαρβούνη Εμμανουήλ με θέμα: «Η Ενσωμάτωση της Θράκης στο Ελληνικό Κράτος το 1920 – Ιστορική Συγκυρία και Πολιτισμικές Συνέπειες».

Αστυνομία

Εθιμοτυπικές επισκέψεις
Σειρά εθιμοτυπικών επισκέψεων με Αρχές και θεσμικούς φορείς της Ροδόπης πραγματοποίησε σήμερα το πρωί, ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Ταξίαρχος Πασχάλης Συριτούδης, με αφορμή την πρόσφατη ανάληψη των καθηκόντων του. Στο πλαίσιο των επισκέψεων, ο κ. Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής, συνοδευόμενος από τον Αστυνομικό Διευθυντή Ροδόπης, Αστυνομικό Διευθυντή Μιχαήλ Σεβδυνίδη, συναντήθηκε με τον Σεβασμιώτο Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμων, τον Δήμαρχο Κομοτηνής κ. Γκαράνη Ιωάννη, τον Δήμαρχο Μαρωνείας – Σαπών κ. Χαριτόπουλο Κωνσταντίνο και τον Σοφολογιότατο Τοποτηρητή Μουφτείας Κομοτηνής Χαλήλ Τζιχάτ, οι οποίοι τον συνεχάρησαν και του ευχήθηκαν καλή επιτυχία στα νέα του καθήκοντα, ενώ συζητήθηκαν ζητήματα κοινού, τοπικού ενδιαφέροντος.

8.672 παραβάσεις βεβαιώθηκαν συνολικά τον Ιανουάριο

8.672 παραβάσεις βεβαιώθηκαν συνολικά τον Ιανουάριο, από τις οποίες οι 2.263 ήταν επικίνδυνες παραβάσεις. 1.560 για υπερβολική ταχύτητα 112 για οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνεύματος (μέθη), 104 για κίνηση στο αντίθετο ρεύμα, 29 για παραβίαση ερυθρού σηματοδότη, 78 για μη χρήση κράνους κατά την οδήγηση, 234 για μη χρήση της ζώνης ασφαλείας κατά την οδήγηση, 103 για χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση, 6 για αντικανονικό προσπέρασμα, 25 για φθαρμένα ελαστικά και 9 για αντικανονικούς ελιγμούς

Συνελήφθησαν συνολικά 954 άτομα τον Ιανουάριο
954 άτομα συνελήφθησαν συνολικά κατά τη διάρκεια του μηνός Ιανουαρίου από τις αστυνομικές υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης. Τριάντα επτά (37) διακινητές μη νόμιμων μεταναστών. Επτακόσιοι δώδεκα (712) αλλοδαποί για παράνομη είσοδο και παραμονή στη χώρα. Τέσσερα (4) άτομα για ληστεία. Είκοσι (20) άτομα για κλοπές – διαρρήξεις. Πέντε (5) άτομα για απόπειρα κλοπής. Σαράντα πέντε (45) άτομα για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών. Τέσσερα (4) άτομα για παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων. Δύο (2) άτομα, για απόπειρα απάτης. Τρία (3) άτομα για παράβαση της νομοθεσίας περί τελωνειακού κώδικα. Ένα (1) άτομο για πλαστογραφία.

Καιρός
ΣΑΒΒΑΤΟ 08-02-2020
Νεφώσεις παροδικά αυξημένες κυρίως στα ανατολικά και νότια, με τοπικές βροχές ή χιονόνερο, σποραδικές καταιγίδες στα νότια και κατά τόπους χιονοπτώσεις στα ορεινά και σε περιοχές στα βόρεια με χαμηλότερο υψόμετρο προβλέπει για αύριο η ΕΜΥ. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 και στο Αιγαίο τοπικά 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα.

www.ert.gr

Μαρία Νικολάου