Δ. Τζανακόπουλος: Διευρύνση και ρίζωμα στην κοινωνία για αντιμετώπιση επιζήμιας κυβέρνησης

Δ. Τζανακόπουλος: Διευρύνση και ρίζωμα στην κοινωνία για αντιμετώπιση επιζήμιας κυβέρνησης

Δυναμικά και με τους καλύτερους δυνατούς όρους βαδίζει προς το τρίτο συνέδριό του ο ΣΥΡΙΖΑ έχοντας τριπλασιάσει τα μέλη του σε πολλές περιοχές της χώρας στην προσπάθειά του να αποκτήσει ριζώματα παντού στην κοινωνία. Στόχος να επανέλθει και πάλι στο προσκήνιο με ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα, προοδευτικού εκσυγχρονισμού της Ελληνικής κοινωνίας απέναντι σε μια επιζήμια κυβέρνηση όπως αυτή της Ν.Δ.. Αυτό επισήμανε μεταξύ άλλων ο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Δημήτρης Τζανακόπουλος από το Βόλο με αφορμή την κοπή πίτας του ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας.

Ο κ. Τζανακόπουλος σε συνέντευξη Τύπου επισήμανε ότι σε μια περίοδο που η κατάσταση στην Ελλάδα αλλά και στον κόσμο επιδεινώνεται και οι πολίτες ανησυχούν, με το παγκόσμιο οικονομικό κλίμα  να επιδεινώνεται και τις γεωπολιτικές αντιπαραθέσεις να  κλιμακώνονται, η κυβέρνηση σε αυτή την ταραγμένη περίοδο δεν είναι σε θέση να εγγυηθεί μια συνθήκη ηρεμίας. «Η Ν.Δ. απέδειξε ότι δεν έχει επάρκεια και δυνατότητα διαχείρισης μεγάλων εθνικών θεμάτων. Στην εξωτερική πολιτική έχει ήδη φανεί η ανεπάρκειά της και οι αγκυλώσεις της οδηγούν σε διπλωματικές αποτυχίες». Έφερε δε ως παράδειγμα τη  διάσκεψη του Βερολίνου για την κρίση στη Λιβύη, όπου απουσίαζε η Ελλάδα από τη συζήτηση για την ειρηνευτική διαδικασία. Τόνισε ότι η κυβέρνηση πορεύεται χωρίς σχέδιο και πυξίδα στην εξωτερική πολιτική θεωρώντας ότι μπορεί να διαχειριστεί τα θέματα επικοινωνιακά. «Όμως η εξωτερική πολιτική δεν διεξάγεται στον εσωτερικό όπου κυριαρχεί αλλά στην παγκόσμια αρένα και εκεί τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά».

Επισήμανε ότι δεν θα επιθυμούσε η χώρα να οδηγηθεί σε εκλογές λόγω μιας μεγάλης κρίσης από λανθασμένες επιλογές της εξωτερικής πολιτικής της Ν.Δ., στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. «Θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρξει μια σοβαρή εθνική ρεαλιστική πολιτική η οποία να μην έχει καμία σχέση με λεονταρισμούς, προσπάθεια, επίδειξης εικονικής ισχύος από πλευράς της Ελλάδας, αλλά να βασίζεται σε διάλογο και αποφασιστικότητα. Αλλά η Ν.Δ. κυβερνά και έχει ευθύνη να διαμορφώσει τους όρους για μια τέτοια πολιτική συνεννόηση. Και φαίνεται ότι δεν έχει σχέδιο και διάθεση. Αλλά δεν θα αντιπολιτευτούμε σε θέματα εξωτερικής πολιτικής με τον τρόπο που το είχε κάνει η Ν.Δ. Θα στηρίξουμε υπεύθυνες επιλογές που θα διασφαλίζουν τα συμφέροντα χώρας και θα δημιουργούν  διαύλους πολιτικής και διπλωματικής συνεννόησης με  την Τουρκία που πράγματι έχει οξύνει την κατάσταση».

Τόνισε ότι η χώρα μας διαθέτει τα εργαλεία για να πετύχει μία εξομάλυνση της κατάστασης μέσα από την αξιοποίηση του ευρωπαϊκού φόρουμ για να αποτραπούν τέτοιες ενέργειες.» Όλη η κλιμάκωση φαίνεται να ακολουθεί μία άναρχη εξωτερική πολιτική από μέρους της Ελλάδας. Η κυβέρνηση θεωρεί αν είναι καλό παιδί σε Γερμανία και ΗΠΑ, είναι εγγύηση για να μην οδηγηθεί σε κλιμάκωση κρίσης. Πρέπει να χρησιμοποιήσει διπλωματικό κεφάλαιο για να ασκηθεί πίεση διεθνώς προς την Τουρκία» τόνισε.

Αποτυχία και στο προσφυγικό

Αναφορικά με το προσφυγικό που αποτελεί το κρίσιμο θέμα της περιόδου, επισήμανε ότι η κυβέρνηση λόγω ιδεοληψιών και αδυναμίας να κατανοήσει ότι το προσφυγικό είναι ζήτημα ανοιχτό για τα επόμενα χρόνια, δεν έχει σχέδιο αλλά κατευθυνόμενη και καθοδηγούμενη από αντιλήψεις υπερσυντηρητικές έχει δημιουργήσει χάος και απέτυχε να αποσυμφορήσει τα νησιά, να εντάξει στην ελληνική κοινωνία τους πρόσφυγες ή έστω να φροντίσει για την  μετεγκαταστασή τους σε χώρες της Ευρώπης.

Επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης

Ο κ. Τζανακόπουλος επισήμανε ότι οι πρωτοβουλίες που έλαβε η κυβέρνηση στον οικονομικό τομέα δεν συνεπάγονται καλή πορεία της οικονομίας. Ανέφερε ότι σημειώνεται μείωση των εξαγωγών ενώ οι πολυδιαφημισμένες επενδύσεις αργούν. Επιπλέον η κυβέρνηση αυτό το επτάμηνο έδειξε τις  διαθέσεις της, καθώς φρόντισε μόνο για την ενίσχυση της ελληνικής ολιγαρχίας και των υψηλών εισοδημάτων και δεν την  απασχολούν εργασιακά θέματα  και η προστασία και ελάφρυνση αυτών που έχουν ανάγκη, δηλαδή τα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα και η μεσαία τάξη. «Θέλει να ενισχύσει τους φίλους του. Για πρώτη φορά φαίνεται ότι εκκινεί τάση μείωσης των μισθών ενώ η πορεία είχε αντιστραφεί επί ΣΥΡΙΖΑ. Δεν αυξάνει κατώτατο μισθό, καταργεί προστατευτικές ρυθμίσεις κλπ. Και οι πρωτοβουλίες της δεν συνεπάγονται πορεία καλή οικονομίας». Γι αυτό τόνισε δεν ήταν απροσδόκητο γεγονός ότι ξεκίνησε ήδη η διαδικασία φθοράς για τη Ν.Δ. που αποτυπώνεται και στις δημοσκοπήσεις και εμπεδώνεται και οξύνεται από εσωκομματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κ. Μητσοτάκης ειδικά με τον κ. Σαμαρά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σε τροχιά ενίσχυσης

Η διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αποτελεί έντονο στοιχείο διαλόγου στο κόμμα, ακόμα και διαφωνιών σε σε τακτικές επιλογές και επιμέρους ζητήματα όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν προχωρά. Σίγουρα οι διευρύνσεις έχουν μία αριστερή κατεύθυνση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να υπάρξουν συγκλήσεις σε προγραμματικό επίπεδο. «Είμαστε ενεργοί αντιπολιτευτικά, λειτουργούμε σωστά και πάμε ενωτικά για ένα πετυχημένο συνέδριο, τριπλασιάζοντας τα μέλη μας  στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Είμαστε σε τροχιά ενίσχυσης σε κάθε περίπτωση. Στη διεύρυνση χωρούν όσοι αποτελούν προοδευτικούς δημοκράτες αριστερούς πολίτες που εκπροσωπούν ανάγκη να μην κυβερνάται η χώρα από τη  Ν.Δ.  που είναι μια ακραία δεξιά και νεοφιλελεύθερη δύναμη», επισήμανε.

Επισήμανε δε ότι η διαδικασία της διεύρυνση ξεκίνησε πριν τις εκλογές του Ιουλίου του 2019 και μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ είχε πετύχει συγκλήσεις και μέσα στη βουλή για μία σειρά θεμάτων όπως η συμφωνία των Πρεσπών, ή σε θέματα εκπαίδευσης, υγείας και κοινωνικής πολιτικής, ευρύτερες της συνεργασίας με τους ΑΝΕΛ.

Τέλος τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να ζητήσεις εκλογές όπως έκανε η Ν.Δ. αν δεν  μπορεί να τις επιβάλλει. «Εμείς προφανώς σεβόμαστε αποτέλεσμα ελληνικού λαού και θεωρούμε ότι πρέπει να δίνουμε μάχη με μαχητική και παρεμβατική αντιπολίτευση και να αναδεικνύουμε αδιέξοδα Ν.Δ. Αν ο κόμπος φθάσει στο χτένι θα το κάνουμε».

 

www.ert.gr

ertweb
image}

Αφήστε μια απάντηση