Κομοτηνή:Το «καλάθι» των προϊόντων της Περιφέρειας Αν.Μ.Θ.

Κομοτηνή:Το «καλάθι» των προϊόντων της Περιφέρειας Αν.Μ.Θ.

Στην δημιουργία αγροφιατροφικής σύμπραξης προχωρά η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης. Ήδη, με πρωτοβουλία του Εντεταλμένου Περιφερειακού Συμβούλου Πρωτογενούς Τομέα Ανδρέα Καραγιώργη ανατέθηκε η εκπόνηση της μελέτης σε ειδικό μελετητή. Στόχος της δημιουργίας αυτής της αγροδιατροφικής σύμπραξης η δημιουργία μιας εταιρείας, την οποία προβλέπει ο Νόμος, με ένα 48% μετοχική παρουσία της περιφέρειας και το υπόλοιπο 52% να ανήκει σε ιδιώτες, σε φορείς, σε εκπαιδευτικά ιδρύματα, σε συνεταιρισμούς ή σε όποια άλλη μορφή ανθρώπων οι οποίοι μπορούν να δημιουργήσουν μια τέτοια εταιρεία.

Σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Καραγιώργη στην ΕΡΤ Κομοτηνής έχει διατεθεί γι αυτόν τον σκοπό ένα κονδύλι 20.000 ευρώ ψηφισμένο και προϋπολογισμένο από το προηγούμενο Περιφερειακό Συμβούλιο. «Με αυτή την αγροδιατροφική σύμπραξη μπορούμε να δημιουργήσουμε τα καλάθια των παραγωγών, τα καλάθια των προϊόντων, όπου καλάθι, ευρωπαϊκό πρόγραμμα.» δηλώνει ο κος Καραγιώργης και σημειώνει: «Στην Ευρώπη έχουν μια μεγάλη αγάπη στην προβολή των αγαθών, μπορούμε να αξιοποιήσουμε κι εμείς τα προγράμματα και να προβάλουμε τα δικά μας προϊόντα, για παράδειγμα τα σκόρδα της Βύσσας, την μπλε γαρίδα, τους κέφαλους, προϊόντα από τις ιχθυοκαλλιέργειες της Περιφέρειας, αλλά και ό,τι άλλο ξεχωριστό παράγει ο τόπος μας όπως οι πατάτες Νευροκοπίου» δηλώνει ο κος Καραγιώργης και σημειώνει «Όλα τα προϊόντα πρέπει να προβληθούν, είτε μέσω εκθέσεων, είτε μέσω χρηματοδότησης, για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε την παραγωγή μας σε κάτι που είτε υφίσταται και είναι καλό, είτε να διαφοροποιήσουμε την παραγωγή μας και να πάμε κάπου αλλού.»

«Με αυτή την αγροδιατροφική σύμπραξη μπορούμε να δημιουργήσουμε τα καλάθια των παραγωγών, τα καλάθια των προϊόντων, όπου καλάθι, ευρωπαϊκό πρόγραμμα.» δηλώνει ο κος Καραγιώργης

Η δουλειά της αγροδιατροφικής σύμπραξης είναι να δημιουργήσει και λαϊκές παραγωγών οι οποίες θα είναι διαφορετικές από τις λαϊκές που ήδη υπάρχουν και λειτουργούν «Εδώ και 50 χρόνια το κάνουν στην Ευρώπη, μια εκδήλωση, ένα show όπου θα προβάλλονται, θα μαγειρεύονται, θα παρουσιάζονται και θα πωλούνται αυτά τα προϊόντα.» εξηγεί ο εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος σημειώνοντας με προβληματισμό ότι η περιφέρεια Αν. Μ. Θράκης δεν ασχολήθηκε ποτέ με την πώληση των προϊόντων στους Έλληνες του εξωτερικού.

Η ενημέρωση του κόσμου αυτού, η προβολή των προϊόντων, οι αγρο-διατροφικές εκθέσεις μπαίνουν σε πρώτη προτεραιότητα. «Υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι, τα χρήματα είναι ένα βασικό κομμάτι. Πρέπει να βρούμε τα εργαλεία που δεν κοστίζουν πολύ, είναι έξυπνα και με την αξιοποίηση τους θα δημιουργήσουν κίνηση.» δηλώνει και υπόσχεται ότι τα πρώτα αποτελέσματα θα φανούν σε ένα χρόνο από τώρα. «Θα είναι μια νέα αρχή, μην περιμένετε «τρελά» νούμερα πωλήσεων. Μια νέα αρχή σε πράγματα που προϋπήρχαν, απλά τα διαφοροποιούμε και τα παρουσιάζουμε με το δικό μας σκεφτικό.»
Φώτο: Ανδρέας Καραγιώργης, Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος – Π/Σ Καβάλας ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία: Μαρία Νικολάου

www.ert.gr

Μαρία Νικολάου