Κατώτατος μισθός : Κόντρα ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ για την αύξησή του

Κόντρα έχει ξεσπάσει μεταξύ της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ για την αύξηση του κατώτατου μισθού.

Ήδη στο κυβερνητικό επιτελείο ήδη έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα να επαναφέρει στο προσκήνιο την προεκλογική δέσμευση της ΝΔ για αύξηση στα 703 ευρώ μέσα στην επόμενη 3ετία.

Από την άλλη πλευρά ο ΣΥΡΙΖΑ καταθέτει πρόταση για την αύξηση του κατώτατου μισθού.

Ο κατώτατος μισθός

Η διαβούλευση για τον νέο κατώτατο μισθό αναμένεται να να ξεκινήσει στα μέσα Φεβρουαρίου.

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας που διαρκεί 4 μήνες ο Υπουργός Εργασίας θα εισηγηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο το νέο κατώτατο μισθό.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις ο νέος κατώτατος μισθός θα διαμορφωθεί στο πεδίο μεταξύ 676 και 682 ευρώ. Δηλαδή θα αυξηθεί από 26 έως 32 ευρώ το μήνα.

Οι φορείς που συμμετέχουν στη διαβούλευση καλούνται να συντάξουν έκθεση προς υποβολή έως την 31η Μαρτίου, για την αξιολόγηση του ισχύοντος κατώτατου μισθού και ημερομισθίου με εκτιμήσεις για την προσαρμογή του στις επίκαιρες οικονομικές συνθήκες.

Στα μέσα Απριλίου θα πρέπει να ξεκινήσει η προφορική διαβούλευση των κοινωνικών εταίρων επί των υπομνημάτων, ενώ στα τέλη Απριλίου διαβιβάζονται όλα τα υπομνήματα και η τεκμηρίωση των διαβουλευομένων στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών.

Η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για τον κατώτατο μισθό

Πρόταση νόμου για την αύξηση του κατώτατου μισθού κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, με πρωτοβουλία του προέδρου του κόμματος Αλέξη Τσίπρα.

Η πρόταση προβλέπει αύξηση κατά 7,5% το 2020 και 7,5% το 2021 και επιστροφή της αρμοδιότητας καθορισμού του κατώτατου μισθού στους εθνικούς κοινωνικούς εταίρους, μέσω εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας από 1.1.2022.

Προβλέπει, επίσης, την καθολική επανίσχυση του επιδόματος γάμου.

«Στόχος μας είναι η πλήρης αποκατάσταση των μισθολογικών απωλειών των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα από το συντριπτικό πλήγμα του δευτέρου μνημονίου και η ενίσχυση της βιοποριστικής λειτουργίας του μισθού» αναφέρει η αρμόδια τομεάρχης Έφη Αχτσιόγλου στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ. Συμπληρώνει ότι «μετά την αύξηση κατά 11% το 2019 και την κατάργηση του υποκατώτατου για τους νέους από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, η δυναμική αύξηση του κατώτατου μισθού πρέπει να συνεχιστεί. Τούτο συνιστά την ελάχιστη προϋπόθεση, ώστε η οικονομική ανάπτυξη που σημειώνεται στη χώρα να μην αφορά τους ελάχιστους αλλά τους πολλούς».

 

Γράψτε το σχόλιο σας

Αφήστε μια απάντηση