Ρ. Χατζηγιάννογλου: Κάποιοι αντιμετωπίζουν το μεταναστευτικό με τη λογική «μην αγγίζετε!»

Ρ. Χατζηγιάννογλου: Κάποιοι αντιμετωπίζουν το μεταναστευτικό με τη λογική «μην αγγίζετε!»

«Καλό είναι, πριν ακουστούν κάποιες φωνές και βγουν διάφορες γνώμες και απόψεις στον “αέρα”, να ενημερώνονται πρώτα, να ρωτούν…», δήλωσε μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ο δήμαρχος Διδυμοτείχου, Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου, απαντώντας, ουσιαστικά, σε όσα, έμμεσα ή άμεσα, του καταλογίστηκαν το προηγούμενο διάστημα, με αφορμή την αποδοχή της πρόσκλησης που του απηύθυνε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, για συνάντηση και συζήτηση ενδεχόμενης δημιουργίας Προαναχωρησιακού Κέντρου Κράτησης στον δήμο Διδυμοτείχου.

Ο ίδιος διερωτήθηκε «γιατί να έχουν άποψη για τέτοια σημαντικά ζητήματα μόνον όσοι έχουν τη δύναμη να μιλούν στο μικρόφωνο ή να γράφουν στα sites», και τόνισε με έμφαση ότι ήταν πολλή η “λάσπη” που εκτοξεύτηκε εναντίον του τις προηγούμενες ημέρες.
Αναφερόμενος στις θέσεις του, επεσήμανε πως «το μεταναστευτικό είναι ένα υπαρκτό θέμα εδώ και χρόνια και, όπως φαίνεται, θα συνεχίσει να είναι και για τα επόμενα, συνεπώς είναι ένα ζήτημα για το οποίο είναι αναγκαία η συζήτηση και δεν μπορεί κανείς να το αντιμετωπίζει με τη λογική του “μην το αγγίζετε γιατί δημιουργείται πρόβλημα”».
Χωρίς να τα κατονομάσει, ο κ. Χατζηγιάννογλου αναφέρθηκε και σε πρόσωπα που, όπως είπε, «στην ιδέα και μόνο της συζήτησης, ξεσηκώνονται αρνητικά. Αυτό μπορεί να είναι θεμιτό, όμως το πρόβλημα ξεκινά από την ώρα που με τη στάση τους απαγορεύεται ακόμα και να συζητάει ένας δήμαρχος με έναν υπουργό».
Αναφερόμενος στη διαχείριση του μεταναστευτικού/προσφυγικού, υποστήριξε πως «η κάθε κυβέρνηση που εκλέγεται, επειδή πάντα είναι “αγκάθι” το μεταναστευτικό, κοιτάει πώς μπορεί να το λύσει, ο καθένας με τον δικό του τρόπο. Ο κ. Χρυσοχοΐδης επέλεξε να μπει σε μία συζήτηση, η οποία δεν αφορούσε ανοιχτά κέντρα φιλοξενίας, για τα οποία οι δήμαρχοι έχουν συμφωνήσει πως δεν τα δέχονται, από το 2016. Η συζήτηση αφορούσε τα κλειστού τύπου προαναχωρησιακά κέντρα. Από ΄κει και πέρα, κάποια λύση λογική ή σωστή, στην οποία να συμφωνούν όλοι, δεν υπάρχει, αλλιώς θα είχε λυθεί το πρόβλημα», υπογράμμισε ο δήμαρχος Διδυμοτείχου.
Ειδικότερα για τους χειρισμούς της παρούσας κυβέρνησης, εκτίμησε πως «απ΄ό,τι φαίνεται, δεν ήξερε ακριβώς πώς θα το διαχειριστεί αυτό. Ναι μεν θέλουν να περιορίσουν και να τακτοποιήσουν την υπόθεση του μεταναστευτικού, από την άλλη πλευρά υπάρχουν κάποιοι που λένε “όχι, μην το αγγίζετε, δημιουργείτε πρόβλημα”. Ας αποφασίσουν: ή θα το αφήσουν όπως είναι, οι μετανάστες/πρόσφυγες θα μπαίνουν, θα βγαίνουν και θα πηγαίνουν όπου θέλουν ή θα τους περιορίσουμε και θα βάλουμε μία τάξη. Δεν είναι λύση το “μην το αγγίζεις”. Τι να μην αγγίξω, αφού από ‘δω περνούν!», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηγιάννογλου.
Καταλήγοντας, διαβεβαίωσε τους κατοίκους του δήμου ότι θα τηρήσει την προεκλογική του δέσμευση για «διαβούλευση σε όλα τα σημαντικά ζητήματα» και πρόσθεσε πως με αυτόν τον τρόπο είχε σκοπό να κινηθεί και στη συγκεκριμένη περίπτωση. «Οτιδήποτε κι αν είναι, πρώτα θα επιλέγω τη συζήτηση. Συζήτησα για την πρόσκληση του κ. Χρυσοχοΐδη με τους δημοτικούς συμβούλους, τους ενημέρωσα γι΄αυτήν, και οι επόμενες ενέργειές μου θα ήταν να μεταφέρω στους κατοίκους της Καρωτής τις προτάσεις του υπουργού και να τις θέσω και σε μία ανοιχτή συγκέντρωση στον δήμο. Τρομοκρατήθηκε ο κόσμος χωρίς λόγο, μόνο και μόνο επειδή κάποιοι θεωρούν ότι είναι ένα θέμα που δεν πρέπει να αγγίξουμε. Βέβαια, στο μέλλον, εκ του αποτελέσματος πάλι, θα φανεί εάν αυτοί έκαναν καλό, γιατί το θέμα θα ξαναέρχεται. Σε κάθε περίπτωση, εμείς εδώ, στο Διδυμότειχο, είχαμε τουλάχιστον το θάρρος ή το θράσος να επικαιροποιήσουμε το “όχι”. Ωστόσο, όποιος επιμένει ότι σε αυτά τα θέματα δεν υπάρχει διαβούλευση, απλώς ζει στον κόσμο του…», κατέληξε ο δήμαρχος Διδυμοτείχου.

www.ert.gr

Χρυσούλα Σαμουρίδου