Αναβρασμός στη Λέσβο μετά τα επεισόδια – Μηταράκης: Ενδεχομένως υποκινήθηκαν – ΣΥΡΙΖΑ: Ευθύνη Μητσοτάκη

Αίτημα για κήρυξη της Λέσβου σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, υπέβαλε το μεσημέρι της Δευτέρας, ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης.

Ειδικότερα σε ανάρτησή του Κ. Μουτζούρη στο λογαριασμό του στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης αναφέρεται: «Οι νήσοι του Βορείου Αιγαίου βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτου ανάγκης. Η κωφεύουσα Κυβέρνηση οφείλει να εισακούσει το υποβαλλόμενο αίτημά μας».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη ο Περιφερειάρχης προκειμένου να δώσει έμφαση στην τραγική και συνάμα επικίνδυνη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στα νησιά και στη Λέσβο περισσότερο, υπέβαλε σήμερα σχετικό αίτημα στην αρμόδια υπηρεσία, χωρίς ωστόσο να υπάρχει μέχρι στιγμής πληροφόρηση αν θα γίνει ή όχι αποδεκτό.

Νέα ένταση 

Ένταση προκλήθηκε μέσα στο χωριό της Μόριας, όταν περίπου 300 Αφγανοί στην πλειονότητά τους αιτούντες άσυλο, επιστρέφοντας από τις σημερινές διαδηλώσεις, αποπειράθηκαν να περάσουν μέσα από το χωριό για να φτάσουν στον καταυλισμό.

Άμεσα αντέδρασε ομάδα κατοίκων που χτύπησαν τις καμπάνες του χωριού και σύντομα μεγάλος αριθμός κατοίκων βγήκε στους δρόμους. Οι αιτούντες άσυλο οδηγήθηκαν στον καταυλισμό, οι κάτοικοι της Μόριας όμως παρέμειναν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι.

Αίτημα του 2015

Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάλογο αίτημα είχε υποβάλει και το Σεπτέμβριο του 2015 ο πρώην δήμαρχος Σπ. Γαληνός, το οποίο όμως απορρίφθηκε με το αιτιολογικό ότι για να κηρυχθεί μια περιοχή σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης θα πρέπει να έχουν προηγηθεί φυσικές καταστροφές και έντονα καιρικά φαινόμενα.

Σύσκεψη

Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να πραγματοποιηθεί σύσκεψη των δημάρχων με τον Περιφερειάρχη προκειμένου να εξετασθεί το ενδεχόμενο προγραμματισμού νέων κινητοποιήσεων στα νησιά βορείου Αιγαίου, πέραν της προγραμματισμένης κινητοποίησης στην Αθήνα για τις 13 Φεβρουαρίου με ομογενείς νησιώτες που ζούνε στην πρωτεύουσα.

Μηταράκης: «Οι ελληνικές αρχές ερευνούν το ενδεχόμενο υποκίνησης των επεισοδίων»

Το ενδεχόμενο τα σημερινά επεισόδια στη Λέσβο να αποτελούν προϊόν υποκίνησης ερευνούν οι ελληνικές Αρχές, σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη.

Όπως επισημαίνει ο κ. Μηταράκης, «οι ελληνικές αρχές ενισχύουν τα μέτρα φύλαξης και ερευνούν το ενδεχόμενο υποκίνησης τέτοιων αντιδράσεων» και προσθέτει ότι «μπορεί κάποιοι να δυσφορούν, αλλά ας το καταλάβουν: η πολιτική άλλαξε».

Ο υπουργός Μετανάστευσης υπενθυμίζει ότι πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας «είναι η ασφάλεια των πολιτών» και επαναλαμβάνει ότι «κατά συνέπεια, τα δυσάρεστα αυτά γεγονότα επιβεβαιώνουν την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών ασύλου, επιστροφών όσων δεν δικαιούνται άσυλο και τη λειτουργία κλειστών και ελεγχόμενων κέντρων».

Στέλνει, εξάλλου, το μήνυμα ότι «παραβατικές συμπεριφορές δεν συνάδουν με τη διαδικασία παροχής ασύλου».

ΣΥΡΙΖΑ: Η ευθύνη βαρύνει αποκλειστικά την κυβέρνηση Μητσοτάκη

Την αποκλειστική ευθύνη στην κυβέρνηση απέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ για τα επεισόδια στη Μόρια και άσκησε κριτική για τη διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού.

“Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για τα σημερινά επεισόδια. Οφείλει να αποκαταστήσει τις συνθήκες διαβίωσης στα προσφυγικά κέντρα και να προχωρήσει στην αποσυμφόρηση των νησιών. Οι τραγικές εικόνες που εκτυλίσσονται σήμερα στη Μόρια, όπου δυνάμεις των ΜΑΤ επιτίθενται σε πρόσφυγες που διαμαρτύρονται για τις συνθήκες διαβίωσης κάνοντας χρήση χημικών ακόμα και ενάντια σε ανήλικα παιδιά, είναι απόρροια της πλήρους ανευθυνότητας με την οποία η κυβέρνηση Μητσοτάκη χειρίζεται το προσφυγικό ζήτημα”.

Σε αυτό το πλαίσιο κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «οδήγησε το προσφυγικό σε αδιέξοδο: “Με την ψηφοθηρική εκμετάλλευση του προσφυγικού προεκλογικά, τις ανεύθυνες εξαγγελίες για άμεση λύση, τη διολίσθηση σε μία μισαλλόδοξη και ρατσιστική ρητορική που δηλητηρίασε τις τοπικές κοινωνίες. Την κατάργηση και επανίδρυση του αρμόδιου υπουργείου και τη συνεχή εναλλαγή συντονιστών. Την εξάντληση τελικά της πολιτικής της σε επικοινωνιακά πυροτεχνήματα”.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι η κατάσταση που επικρατεί στη Μόρια αλλά και σε πολλά ακόμη προσφυγικά κέντρα, “είναι, κυριολεκτικά, τραγική, δυστυχώς ακόμη και μετά από επτά μήνες λαθών, που στοιχίζουν ακριβά τόσο στους πρόσφυγες και του μετανάστες, όσο και στις τοπικές κοινωνίες και διασύρει τη χώρα διεθνώς”.

Επίσης, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι “αντί να προχωρήσει στην εφαρμογή ενός σοβαρού σχεδίου διαχείρισης, συνεχίζει να τροφοδοτεί την ελληνική κοινωνία με ακροδεξιό λαϊκισμό, που περιλαμβάνει από φαιδρότητες, όπως τα πλωτά φράγματα, μέχρι την ανοχή στον ρατσισμό και την ξενοφοβία». Επιπλέον, της καταλόγισε ότι “αντί να διεθνοποιήσει το ζήτημα και να καλέσει την Ευρώπη να αναλάβει τις ευθύνες της, δηλώνει ευθαρσώς ότι οι συνθήκες διαβίωσης στα νέα κέντρα-φυλακές που σχεδιάζουν θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά για τους πρόσφυγες”.

Ελληνική Λύση: Όποιος νομίζει ότι μπορεί να κάνει ό,τι θέλει, Έλληνας ή ξένος πρέπει να τιμωρείται

Την εφαρμογή του μέτρου της απέλασης για μετανάστες οι οποίοι παρανομούν ζητά με ανακοίνωσή της η Ελληνική Λύση, με αφορμή τις κινητοποιήσεις αιτούντων άσυλο στη Λέσβο.

«Σήμερα οι λαθρομετανάστες στη Μόρια, παραβιάζοντας κάθε νόμο, έκαναν την Λέσβο άνω-κάτω, αποδεικνύοντας ότι η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας με το χάιδεμα του κάθε παράνομου είναι αποτυχημένη. Όποιος νομίζει ότι μπορεί να κάνει ό,τι θέλει Έλληνας ή λαθρομετανάστης πρέπει να τιμωρείται», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Ελληνική Λύση και καταλήγει.

«Εάν οι λαθρομετανάστες νομίζουν ότι μπορούν να παρανομούν, τότε το μέτρο της άμεσης απέλασης και επιστροφής στις χώρες από τις οποίες προέρχονται είναι το μόνο που μπορεί να τους πείσει πως η Ελλάδα δεν είναι ξέφραγο “αμπέλι”. Ελληνοφοβικότητα τέλος με την Ελληνική Λύση».

Στο μικροσκόπιο οι ΜΚΟ – 50 εκατ. ευρώ σε ΟΤΑ που θα δεχθούν δομές

Στο μικροσκόπιο του κράτους μπαίνουν οι ΜΚΟ, οι οποίες δραστηριοποιούνται σε θέματα διεθνούς προστασίας, μετανάστευσης και κοινωνικής ένταξης.

Η σχετική τροπολογία κατατέθηκε στη Βουλή και ψηφίζεται αύριο προβλέποντας μεταξύ άλλων τη σύσταση ειδικού Μητρώου Μελών Μη Κυβερνητικών Ομάδων στο οποίο θα καταχωρούνται τα μέλη, οι υπάλληλοι αλλά και οι συνεργάτες των ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα με στόχο την καταγραφή αλλά κυρίως τον έλεγχο και σε ατομικό επίπεδο .

Παράλληλα στην ίδια τροπολογία προβλέπεται η ενίσχυση των δήμων οι οποίοι θα φιλοξενήσουν δομές για πρόσφυγες και μετανάστες με 25 εκατομμύρια ευρώ, ενώ με ακόμα 25 εκατομμύρια ευρώ θα ενισχυθεί το Ταμείο Αλληλεγγύης με σκοπό αυτού τη χρηματοδότηση δράσεων για τη στήριξη τοπικών κοινωνιών που επιβαρύνονται από τη λειτουργία μονάδων φιλοξενίας και τη χρηματοδότηση των αναγκαίων έργων υποδομών.

Εξάλλου κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης δίδεται η δυνατότητα στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης σύναψης σύμβασης εκτέλεσης έργων, παροχής υπηρεσιών , προμήθειας αγαθών ή μισθώσεων για την παροχή προστασίας , εκπροσώπησης και εποπτείας ασυνόδευτων ή χωρισμένων ανηλίκων προσφύγων και μεταναστών.

Τέλος προκειμένου να μην υπάρχει επικάλυψη αρμοδιοτήτων διευκρινίζεται ότι ο  Εθνικός Συντονιστής οργανώνει, διευθύνει, συντονίζει και ελέγχει τον Ενιαίο Φορέα Επιτήρησης Συνόρων.

ΣΥΡΙΖΑ: Η ευθύνη για τα επεισόδια στη Μόρια βαρύνει αποκλειστικά την κυβέρνηση Μητσοτάκη

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη φέρει αποκλειστικά την ευθύνη για τα επεισόδια που σημειώθηκαν σήμερα στη Μόρια, σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, ασκώντας κριτική συνολικά για την πολιτική της στο προσφυγικό/μεταναστευτικό ζήτημα.

“Οι τραγικές εικόνες που εκτυλίσσονται σήμερα στη Μόρια, όπου δυνάμεις των ΜΑΤ επιτίθενται σε πρόσφυγες που διαμαρτύρονται για τις συνθήκες διαβίωσης κάνοντας χρήση χημικών ακόμα και ενάντια σε ανήλικα παιδιά, είναι απόρροια της πλήρους ανευθυνότητας με την οποία η κυβέρνηση Μητσοτάκη χειρίζεται το προσφυγικό ζήτημα”, τονίζει η Κουμουνδούρου.

Η αξιωματική αντιπολίτευση επικρίνει την κυβέρνηση, λέγοντας πως “με την ψηφοθηρική εκμετάλλευση του προσφυγικού προεκλογικά, τις ανεύθυνες εξαγγελίες για άμεση λύση, τη διολίσθηση σε μία μισαλλόδοξη και ρατσιστική ρητορική που δηλητηρίασε τις τοπικές κοινωνίες. Την κατάργηση και επανίδρυση του αρμόδιου υπουργείου και τη συνεχή εναλλαγή συντονιστών. Την εξάντληση τελικά της πολιτικής της σε επικοινωνιακά πυροτεχνήματα. Η κυβέρνηση της ΝΔ οδήγησε το προσφυγικό σε αδιέξοδο”.

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, “η κατάσταση που επικρατεί στη Μόρια, αλλά και σε πολλά ακόμη προσφυγικά κέντρα, είναι, κυριολεκτικά, τραγική. Δυστυχώς ακόμη και μετά από επτά μήνες λαθών, που στοιχίζουν ακριβά τόσο στους πρόσφυγες και του μετανάστες, όσο και στις τοπικές κοινωνίες και διασύρει τη χώρα διεθνώς”.

Κατηγορεί, επιπλέον, την κυβέρνηση ότι “αντί να προχωρήσει στην εφαρμογή ενός σοβαρού σχεδίου διαχείρισης, η κυβέρνηση συνεχίζει να τροφοδοτεί την ελληνική κοινωνία με ακροδεξιό λαϊκισμό, που περιλαμβάνει από φαιδρότητες όπως τα πλωτά φράγματα μέχρι την ανοχή στον ρατσισμό και την ξενοφοβία” και “αντί να διεθνοποιήσει το ζήτημα και να καλέσει την Ευρώπη να αναλάβει τις ευθύνες της, δηλώνει ευθαρσώς ότι οι συνθήκες διαβίωσης στα νέα κέντρα – φυλακές που σχεδιάζουν θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά για τους πρόσφυγες”.

Καταλήγοντας, ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί την κυβέρνηση “να αποκαταστήσει τις συνθήκες διαβίωσης στα προσφυγικά κέντρα και να προχωρήσει στην αποσυμφόρηση των νησιών”.


Αφήστε μια απάντηση