«Τάλγκο» στο θέατρο Αλκμήνη – Συνέντευξη με τον ηθοποιό Μιχάλη Αλικάκο

«Τάλγκο» στο θέατρο Αλκμήνη – Συνέντευξη με τον ηθοποιό Μιχάλη Αλικάκο

Η θεατρική διασκευή του μυθιστορήματος του Βασίλη Αλεξάκη, «Τάλγκο», μεταφέρεται στη σκηνή του θεάτρου Αλκμήνη, σε σκηνοθεσία Δήμητρας Μεσιμερλή, κάθε Πέμπτη στις 21:30 και κάθε Παρασκευή, στις 22:30.

Συνέντευξη στην Ασπασία Κακολύρη

Η Ελένη και ο Γρηγόρης. Μια ερωτική ιστορία. Θα ζήσουν τον ξαφνικό έρωτά τους σε τρεις πόλεις: Αθήνα, Παρίσι, Βαρκελώνη. Κι ένα τρένο, το Τάλγκο, που μπορεί να τους φέρει κοντά ή να τους απομακρύνει για πάντα. Άραγε, υπάρχει το »για πάντα»;

Για το «Τάλγκο», μια ιστορία για τον έρωτα και την ελπίδα, που δίνει απαντήσεις σε πολλά καίρια ζητήματα που μας απασχολούν όλους, μιλάει στη «Ραδιοτηλεόραση», ο Μιχάλης Αλικάκος, ο οποίος ερμηνεύει τον βασικό αντρικό πρωταγωνιστικό ρόλο.

Υποδύεστε τον Γρηγόρη στην παράσταση. Μιλήστε μας για τον ρόλο σας και για τον τρόπο με τον οποίο τον προσεγγίζετε…

Ο Γρηγόρης είναι ένας χαρακτήρας νηφάλιος και μαινόμενος ταυτόχρονα. Η νηφαλιότητα πηγάζει από την ευρυμάθεια και την κουλτούρα που διαθέτει ως άνθρωπος και το μένος (η ερωτική ψυχοσωματική ορμή) από την αρρενωπότητα που η φύση ορίζει στον άνδρα. Πάνω σε αυτές τις δομές έχω σκιαγραφήσει την ερμηνεία μου.

Το βιβλίο του Βασίλη Αλεξάκη μεταφέρεται στη σκηνή. Πώς λειτουργεί ως θεατρικό έργο;

Ουσιαστικά, ούτε ως οδηγός λειτουργεί, ούτε ως μάθημα. Στο θέατρο, στο καλό θέατρο, δεν χωρούν διδαχές. Εμείς θέλουμε να αναδείξουμε τις εκφάνσεις των ηρώων μέσα στον ερωτικό στροβιλισμό. Αν αυτό ερεθίσει ψυχοπνευματικά τον θεατή, θα έχουμε πετύχει τον στόχο μας.

Ποιο είναι εκείνο το κορυφαίο σημείο που σας συγκινεί στο έργο;

Με συγκινεί όταν ο Γρηγόρης περιγράφει τον ερχομό του, σχεδόν αμούστακο παιδί, στο Παρίσι, για να σπουδάσει. Μιλάμε για τη δεκαετία του ’60. Ήρθε με καράβι μέχρι τη Μασαλλία, φορτωμένο με εργάτες που μετανάστευαν στη δυτική Ευρώπη για ένα καλύτερο αύριο. Φεύγοντας, ο πατέρας του τού έδωσε ένα ζευγάρι δερμάτινα γάντια, μια κολόνια κι ένα μπουκάλι κονιάκ. Η μάνα του, τα ποιήματα του Καβάφη. Είναι μια εικόνα που με συγκινεί!

1982-2020. Τι έχει αλλάξει στον έρωτα;

Έχει αλλάξει η αισθητική των ανθρώπων. Από τη στιγμή που έχει αλλάξει η αισθητική, μοιραία αλλάζει και η αισθητική του έρωτα. Η γνώμη μου είναι πως ο έρωτας δεν είναι τόσο «ακριβός» στην εποχή μας σε σχέση με την εποχή του έργου.

Εσείς, ερωτευτήκατε ποτέ σαν τον Γρηγόρη; Ή επιλέξατε τον ίδιο… επίλογο;

Στα 45 χρόνια μου, έχω ερωτευθεί έντονα ειδικά στα χρόνια της νιότης. Τώρα, ο έρωτας έχει άλλα χαρακτηριστικά, όπως του Γρήγορη, μιας και η πραγματική μου ηλικία συμβαδίζει με την ηλικία του ήρωα. Σε αδιέξοδες σχέσεις μπορείς να φύγεις, ακόμη και αν είσαι ερωτευμένος. Σε αυτές τις περιπτώσεις, θέλει μεγάλη ψυχοπνευματική δύναμη, που δεν αναιρεί την ερωτική ένταση που μπορεί να νιώθεις.

«Κι όταν θα πάψω να είμαι ερωτευμένη μαζί σου, Γρηγόρη, να ξέρεις ότι θα σ’ ευγνωμονώ που μου έκανες αυτό το δώρο. Μ’ ανέβασες στα ίδια μου τα μάτια, μ’ έκανες να αισθάνομαι μοναδική. Όταν γεράσω και με ρωτήσουν τι σημαντικό συνέβη στη ζωή μου, αυτό θα έχω να λέω: Μου έκαναν δώρο, κάποτε, λίγη παρισινή βροχή.»

Λίγα λόγια για το έργο

Το Τάλγκο (τα αρχικά του τρένου που οδηγεί από το Παρίσι στη Βαρκελώνη) είναι μια ιστορία για τον έρωτα και την ελπίδα. Δύο άνθρωποι έχουν ανάγκη να νιώσουν ξανά το καθολικό αλλά και καταστροφικό συναίσθημα του έρωτα. Με κάθε κόστος; Αυτό θα απαντηθεί στη σκηνή.

Ο Βασίλης Αλεξάκης έζησε πάνω από 40 χρόνια στο Παρίσι και εργάστηκε ως συγγραφέας, αλλά και ως δημοσιογράφος στην εφημερίδα Le Monde. Τα περισσότερα βιβλία του τα έγραψε κατευθείαν στη γαλλική γλώσσα.

Το «Τάλγκο» είναι το πρώτο του βιβλίο γραμμένο απευθείας στα ελληνικά. Ένα χρόνο αργότερα, δημοσιεύθηκε και στα γαλλικά μεταφρασμένο από τον συγγραφέα. Βραβεύθηκε από τη Γαλλική Ακαδημία κι έχει ξεπεράσει σε πωλήσεις τα 200.000 αντίτυπα.

Το «Τάλγκο» μεταφέρθηκε και στον κινηματογράφο από τον Γιώργο Τσεμπερόπουλο το 1984, με τίτλο «Ξαφνικός έρωτας» και πρωταγωνιστές την Μπέτυ Λιβανού και τον Αντώνη Θεοδωρακόπουλο, στην πρώτη του κινηματογραφική εμφάνιση.

Συντελεστές παράστασης

Πρωταγωνιστούν: Μιχάλης Αλικάκος, Δήμητρα Μεσιμερλή

Συγγραφέας: Βασίλης Αλεξάκης

Διασκευή & Σκηνοθεσία: Δήμητρα Μεσιμερλή

Σκηνογραφία & Ενδυματολογία: Εβελίνα Δαρζέντα

Σχεδιασμός φωτισμών: Αλέξης Χαϊμαλάς

Σχεδιασμός ήχου: Δημήτρης Ρετουνιώτης

Video & γραφιστική επιμέλεια: Νίκος Βασιλειάδης-Μάγγος

Φωτογραφίες παράστασης: Παναγιώτης Μάλλιαρης

 

Κάθε Πέμπτη στις 21:30 και Παρασκευή στις 22:30
Τελευταία παράσταση: Παρασκευή 10 Απρίλη

Διάρκεια: 1 ώρα και 30 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)

Τιμές εισιτηρίων: 10€ μειωμένο και 14€ κανονικό

Θέατρο Αλκμήνη

Αλκμήνης 8-12, Γκάζι

Τηλ.: 210 342 8650

 

www.ert.gr

Ασπασία Κακολύρη