«Εικόνες της Ανατολής» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

«Εικόνες της Ανατολής» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών παρουσιάζει ένα πρόγραμμα, που αποδεικνύει ότι στις γοητευτικές μελωδίες δεν υπάρχουν στεγανά, ούτε αποκλειστικότητες. «Εικόνες της Ανατολής», την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2020, στις 20:30, στην αίθουσα Χρ. Λαμπράκης, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. 

Ξεκινώντας, από το παραστατικό, δυναμικό και γεμάτο αντιθέσεις, Κοντσέρτο για βιολί του Αρά Χατσατουριάν, στη μεταγραφή για φλάουτο του κορυφαίου φλαουτίστα Ζαν- Πιερ Ραμπάλ. Σύνθεση, στην οποία συνδιαλέγονται η αρμενική παραδοσιακή και η ρωσική συμφωνική μουσική. Σολίστας; Ο ραγδαία ανερχόμενος φλαουτίστας, Στάθης Καραπάνος. Το ταξίδι στη μυσταγωγική Ανατολή κορυφώνεται με τη σαγηνευτική Σεχραζάντ του Νικολάι Ρίμσκυ-Κόρσακοφ. Υπόδειγμα ευφάνταστης ενορχήστρωσης και πηγαίας μελωδικότητας, εμπνευσμένο από την περίφημη συλλογή παραμυθιών Χίλιες και Μια Νύχτες. Στο πόντιουμ της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών επιστρέφει ο πολυβραβευμένος, τελειοθηρικός Ματίας Φορέμνυ.

Το σχόλιο του σολίστ:
«Το κονσέρτο Χατσατουριάν στη μεταγραφή του μεγάλου φλαουτίστα Ζαν- Πιέρ Ραμπάλ αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες ερμηνευτικές προκλήσεις, καθώς δοκιμάζει τόσο τα όρια του ερμηνευτή όσο και του ίδιου του οργάνου. Θα πρέπει «αμφότεροι» να έχουν υψηλή ποιότητα και δεξιοτεχνία ώστε να το μεταδώσουν με αρτιότητα στο ακροατήριο. Είναι μεγάλη τιμή αλλά και ευθύνη το ότι έχω επιλεγεί ως σολίστας στο συγκεκριμένο έργο κι ελπίζω όλοι όσοι θα απολαύσουν την συγκεκριμένη συναυλία, να κλέψουν λίγη από τη μαγεία αυτού του μοναδικού κομματιού»

Το σχόλιο του μαέστρου:
«Το πρόγραμμα που θα ερμηνεύσουμε είναι γεμάτο ένταση και ρωσο-αρμένικο χρώμα. Κυριαρχούν οι έντονες δυναμικές αντιθέσεις, οι όμορφες μελωδίες και οι συναρπαστικοί ρυθμοί. Η πρόκληση θα είναι να αποδώσουμε αυτή την υπέροχη μουσική με λαμπρότητα, καθαρότητα και εξαιρετική τεχνική»

Τo πρόγραμμα με μια ματιά

ΑΡΑΜ ΧΑΤΣΑΤΟΥΡΙΑΝ (1903-1978)

Κοντσέρτο για φλάουτο και ορχήστρα (μεταγραφή του Κοντσέρτου για βιολί από τον Ζαν-Πιερ Ραμπάλ)

ΝΙΚΟΛΑΪ ΡΙΜΣΚΥ-ΚΟΡΣΑΚΟΦ (1844–1908)

Σεχραζάντ, έργο 35

ΣΟΛΙΣΤ

Στάθης Καραπάνος, φλάουτο

Μουσική Διεύθυνση

Ματίας Φορέμνυ

19:45: Εισαγωγική ομιλία του Νίκου Λαάρη για τους κατόχους εισιτηρίων.
Πληροφορίες εισιτηρίων

Τιμές εισιτηρίων: 25 ευρώ, 20 ευρώ, 15 ευρώ,και 8 ευρώ, (εκπτωτικό)

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ

Αίθουσα Χρ. Λαμπράκης

www.ert.gr

Τμήμα Εταιρικής Προβολής