Π. Μπουγδάνος- Αντιπεριφερειάρχης Χίου: σκληρή κριτική για τα μέτρα φύλαξης των συνόρων

Π. Μπουγδάνος- Αντιπεριφερειάρχης Χίου: σκληρή κριτική για τα μέτρα φύλαξης των συνόρων

«Η ενημέρωση που έχω είναι από τα ΜΜΕ», σημείωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου Παντελής Μπουγδάνος το πρωί της 31ης Ιανουαρίου, που λίγο αργότερα πάντως είχε επίσημη ενημέρωση από τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη σε κλειστή σύσκεψη και με το Δήμαρχο Χίου Σταμάτη Κάρμαντζη.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου, σε δηλώσεις του στα τοπικά μέσα, σημείωσε πως θεωρεί ότι δεν υπάρχει σχεδιασμός για τη φύλαξη των συνόρων και πως «όλα γίνονται στο γόνατο», εμμένοντας στην απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου (δηλαδή για μια καμία νέα δομή, άμεση αποσυμφόρηση των νησιών και ΚΥΤ μόνο για καταγραφή και ταυτοποίηση προσφύγων- μεταναστών).
Η δήλωση του Αντιπεριφερειάρχη Χίου Παντελή Μπουγδάνου έχει ως εξής:
«Την ενημέρωση που έχω είναι από τα ΜΜΕ. Αν λάβουμε υπόψη ότι σε πρώτη φάση η προμήθεια προβλέπει ένα πλωτό δίχτυ 2,5 χλμ το οποίο θα δοκιμαστεί, να δουν κατά πόσο είναι αποτελεσματική η τοποθέτηση του και θα αποτρέπει την είσοδο των μεταναστών. Και που αν αυτό είναι αποτελεσματικό θα προχωρήσουν σε επόμενη προμήθεια που θα καλύπτει τα σύνορα των νησιών, που είναι αρκετά πολύ περισσότερα σε χιλιόμετρα, είναι ένα δείγμα ότι ήμαστε ακόμα σε αρχικό στάδιο προσέγγισης της φύλαξης των συνόρων.
«Που θα έλεγα πως είναι και λίγο απογοητευτικό , να βρισκόμαστε μετά από 6-7 μήνες, όταν συζητάμε εδώ και χρόνια τη φύλαξη των συνόρων και τώρα είμαστε σε ένα στάδιο διερεύνησης μιας πρώτης πρότασης. Η οποία δεν έχει αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα της.
«Σε συνέργεια με το γεγονός ότι τώρα το υπουργείο υπέγραψε τη σύμβαση για τα 15 σκάφη και όταν το πρώτο σκάφος θα είναι στη διάθεση του υπουργείου τον Οκτώβρη του ’20 και το τελευταίο τον Οκτώβρη του ’23. Πιθανότατα τότε να είναι το μεταναστευτικό σε μια άλλη διάσταση και να είναι παρωχημένα κάποια πράγματα.
Θεωρώ ότι επιβεβαιώνεται και τούτη τη στιγμή, ότι δεν υπάρχει σχεδιασμός, ότι «όλα γίνονται στο γόνατο», το λέω και το υπογράφω και δεν μπορούνε να παίζουμε με το μέλλον των νησιών μας και των κατοίκων.
«Εμείς σαν Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου εμμένουμε στην απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου και θα την υπηρετήσουμε σύμφωνα με ότι προβλέπεται», κατέληξε ο κ. Αντιπεριφερειάρχης Χίου.

The post Π. Μπουγδάνος- Αντιπεριφερειάρχης Χίου: σκληρή κριτική για τα μέτρα φύλαξης των συνόρων appeared first on ΕΡΤ Αιγαίου.

www.ert.gr

ertweb