Χ. Σταϊκούρας: Θα υπάρχει και μετά το Μάϊο πλαίσιο προστασίας των ευάλωτων νοικοκυριών

Χ. Σταϊκούρας: Θα υπάρχει και μετά το Μάϊο πλαίσιο προστασίας των ευάλωτων νοικοκυριών

Και μετά τον Μάιο θα υπάρχει πλαίσιο προστασίας των ευάλωτων νοικοκυριών που έχουν συσσωρευμένα χρέη, υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, δηλώνοντας σε συνέντευξή του, ότι η Γαλλία είναι σύμμαχος της Ελλάδας στο αίτημα για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Αφού απηύθυνε κάλεσμα  σε όσους έχουν κόκκινα δάνεια, να προσέλθουν να τα ρυθμίσουν με το υφιστάμενο καθεστώς που θα ισχύσει μέχρι τις 30 Απριλίου, παρουσίασε τους 4 άξονες πάνω στους οποίους θα στηριχθεί το νέο πλαίσιο, για την προστασία των ευάλωτων νοικοκυριών από πλειστηριασμούς, το οποίο θα ισχύσει από την 1η Μαΐου.

Όπως είπε, αυτοί οι άξονες αφορούν:

 -Ένα ενιαίο σχήμα προστασίας έναντι 8 σχημάτων που υφίστανται σήμερα

 -Μια δεύτερη ευκαιρία για πολίτες και επιχειρήσεις

 -Την αποκάλυψη των στρατηγικών κακοπληρωτών, μέσα από τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες της αρμόδιας ειδικής γραμματείας Ιδιωτικού Χρέους. Τα πρώτα στοιχεία του ΥΠΟΙΚ δείχνουν ότι 1 στους 4 πολίτες είναι στρατηγικός κακοπληρωτής ή ένας στους δύο στο νόμο Κατσέλη.

 -Ειδική πρόνοια για ευάλωτα νοικοκυριά.

 Για το θέμα των πλειστηριασμών ο κ. Σταικούρας ανέφερε ότι «οι πλειστηριασμοί γίνονταν και πριν την κρίση και θα συνεχίζουν να γίνονται και στο μέλλον» και είπε πως δεν υπάρχει διαφορετική προσέγγιση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης.

 Εξήγησε πως η προστασία της πρώτης κατοικίας παρατάθηκε μέχρι τον Μάιο και «πράγματι λήγει γιατί υπάρχει και συγκεκριμένο Ευρωπαϊκό Πλαίσιο που ψηφίστηκε το 2019 για τη λήξη της εν λόγω προστασίας αφού δεν υπάρχει πουθενά στην Ευρώπη».

 Κάλεσε τους πολίτες να κάνουν χρήση της υφιστάμενης πλατφόρμας μέσω του νέου «νόμου Κατσέλη» έως την 1η Μαΐου. Όποιος έχει πρόβλημα «να ενταχθεί στο σύστημα και να σώσει το σπίτι του», είπε. Δεσμεύθηκε πως την 1η Μαΐου θα υπάρχει ένα «πλαίσιο στήριξης των ευάλωτων νοικοκυριών, όχι όμως με τη σημερινή μορφή».

Αναφορικά με την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου και το νομοσχέδιο που προωθείται στη Βουλή, ο κ. Σταϊκούρας είπε πως «βούληση μας είναι έως τέλος Φεβρουαρίου να έχουμε καταθέσει προς διαβούλευση ένα, για πρώτη φορά τα τελευταία 20 χρόνια ολοκληρωμένο, φορολογικό νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου στα καπνικά, στα καύσιμα και στα ποτά. Φαίνεται ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια βελτίωσης, δεν έχω προσδοκία ότι θα μηδενιστεί το λαθρεμπόριο και η φοροδιαφυγή, πουθενά στον κόσμο δεν γίνεται αυτό, το πρόβλημα είναι διαχρονικό. Πάντα υπάρχουν διέξοδοι αυτών που θέλουν να φοροδιαφύγουν». Κατέληξε δε, πως «στόχος είναι οι φοροεισπρακτικοί μηχανισμοί να έχουν κίνητρα και βοήθεια να μειώσουν τη φοροδιαφυγή».

 Ο υπουργός Οικονομικών έκανε ειδική αναφορά στην, εξαιρετική όπως είπε, συνάντηση με τον Γάλλο ομόλογό του, στον οποίο κατέθεσε όλες τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς, μεταξύ των οποίων και για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Η Γαλλία «είναι σύμμαχος της Ελλάδας σε αυτήν την προσπάθεια, αυτό που απομένει είναι να ποσοτικοποιήσει η ελληνική πλευρά τη θέση της αναφορικά με τα πρωτογενή πλεονάσματα. Κάτι που θα γίνει μέσα στον Φεβρουάριο».

 

Πηγή : ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ert.gr

Ρούλα Κρικώνη