Σεισμική δόνηση 5,1 Ρίχτερ στην Κάρπαθο

Σεισμική δόνηση 5,1 Ρίχτερ στην Κάρπαθο

Ισχυρή σεισμική δόνηση, μεγέθους 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε σήμερα τα ξημερώματα σε υποθαλάσσια περιοχή, νοτιοανατολικά της Καρπάθου και νότια της Ρόδου.
Ο σεισμός, που σημειώθηκε στις 03:28, είχε εστιακό βάθος τα 27,9 χλμ. και το επίκεντρο ήταν 78 χλμ. ανατολικά – νοτιοανατολικά της Καρπάθου.
Ακολούθησαν 11 μετασεισμοί, μεγέθους μεγαλύτερου των 3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με ισχυρότερους έναν που καταγράφηκε στις 4:10 τα ξημερώματα και είχε μέγεθος 4 Ρίχτερ και έναν με ίδιο μέγεθος που σημειώθηκε στις 7:12 το πρωϊ.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Ευθύμιο Λέκκα, οι περισσότεροι σεισμοί είχαν μεγάλο εστιακό βάθος και δεν έγιναν αντιληπτοί δεδομένου ότι η απόσταση από το επίκεντρο ήταν μεγάλη.
Ο κ. Λέκκας ξεκαθάρισε, επίσης, ότι οι σεισμοί αυτοί σε καμία περίπτωση δεν προκλήθηκαν από τον πρόσφατο σεισμό της Τουρκίας.

«Οι σεισμοί αυτοί, τόνισε, είναι προς τη θετική κατεύθυνση γιατί εκτονώνονται οι δυνάμεις στο υπέδαφος».
Εξίσου καθησυχαστικός εμφανίστηκε με ανάρτησή του στο Facebook και ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Γεράσιμος Χουλιάρας.

«Παρακολουθώ από χτες μια σειρά δονήσεων στο νοτιοανατολικό Αιγαίο που επεξεργάστηκα και δεν εκτιμώ ότι θα οδηγήσουν σε κάτι μεγαλύτερο. Παρόλο που μερικές δονήσεις πλησιάζουν και μερικές έχουν υπερβεί τα 5 Ρίχτερ, είναι σε μεγάλη απόσταση περίπου 75 – 80 χιλιόμετρα νότια της Καρπάθου και δεν έχουν δημιουργήσει κανένα πρόβλημα στα νησιά μας» έγραψε χαρακτηριστικά.

www.ert.gr

Χριστίνα Μέγα