Κομοτηνή: Καθησυχάζουν για τα νεκρά ψάρια στην Ισμαρίδα, αλλά ζητούν έργα και καλύτερη διαχείριση των λιμνοθαλασσών

Κομοτηνή: Καθησυχάζουν για τα νεκρά ψάρια στην Ισμαρίδα, αλλά ζητούν έργα και καλύτερη διαχείριση των λιμνοθαλασσών

«Το φαινόμενο των νεκρών ψαριών στη λίμνη Ισμαρίδα δεν είναι κάτι καινούριο είναι κάτι που παρατηρείται στην πορεία του χρόνου.» δήλωσε ο κος Ι. Κυρκούδης ιχθυολόγος –κτηνίατρος μιλώντας στην τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης και εξήγησε πως «Υπάρχει σημαντική υποβάθμιση στη λίμνη και ότι πρέπει να γίνουν οπωσδήποτε παρεμβάσεις, δηλαδή να γίνουν εκβαθύνσεις , να φύγουν οι καλαμιές, να αντιμετωπιστεί ο ευτροφισμός».

Ο κος Ι. Κυρκούδης ιχθυολόγος –κτηνίατρος μιλώντας στην τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου

Σ΄αυτό το σημείο σημείωσε με νόημα πως για όλα αυτά και για να αξιοποιηθούν χρηματικά διαθέσιμα θα πρέπει να γίνουν μελέτες. «Υπάρχουν χρηματικά διαθέσιμα, η Περιφέρεια θα πρέπει να δραστηριοποιηθεί και πρέπει να γίνουν οπωσδήποτε αυτές οι μελέτες» είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κο Κυρκούδη ο αλιευτικός συνεταιρισμός του Πόρτο Λάγους δεν έχει καμία σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. «Η περιοχή έχει υποβαθμιστεί. Χρειάζονται να γίνουν εκβαθύνσεις, χρειάζεται να «μπει το χέρι στην τσέπη» , είμαστε δυστυχώς σε δύσκολη περίοδο και οι παραγωγοί δεν μπορούν να το αντιμετωπίσουν μόνοι τους.» τόνισε για να εξηγήσει ότι: «Πρέπει να υπάρξει συνδρομή της πολιτείας και οποιαδήποτε παρέμβαση πρέπει να γίνει πρέπει να υλοποιηθεί βάση σχεδιασμού. Υπάρχουν περιβαλλοντικά θέματα, υφαλμύρωση των λιμνών, παρόλο αυτά αν ένα σύστημα το αφήσεις χωρίς παρεμβάσεις είναι σαν να έχουμε μια γυάλα με ένα χρυσόψαρο και δεν αλλάζουμε το νερό εε το χρυσόψαρο θα ψοφήσει. Οπωσδήποτε πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις.»

Η κα Ευτέρπη Πατετσίνη, από το Φορέα Διαχείρισης ΔΕΛΤΑ Νέστου Ισμαρίδας Βιστωνίδας

Στην δική της τοποθέτηση η κα Ευτέρπη Πατετσίνη, από το Φορέα Διαχείρισης ΔΕΛΤΑ Νέστου Ισμαρίδας Βιστωνίδας, παραδέχτηκε πως είναι πάρα πολύ σημαντική η αλιευτική παραγωγή στις λιμνοθάλασσες , «τις περισσότερες από αυτές τις εκμεταλλεύονται οι συνεταιρισμοί και ιδιώτες.» ανέφερε επί λέξη και σημείωσε πως «Υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα από αυτή την αλιευτική διαχείριση και πολλά μπορούν να γίνουν, όπως: να προχωρήσουν στη συσκευασία, στην μεταποίηση και φυσικά να γίνει ανάδειξη και προώθηση αυτών των προϊόντων. Πολλοί λίγοι γνωρίζουν το Λυκουρίνο ή άλλα τοπικά προϊόντα. Είναι πολύ σημαντικό όμως οι λιμνοθάλασσες με τις λίμνες να έχουνε μια διαφορετική διαχείριση.»

Όπως είπε η κα Ευτέρπη Πατετσίνη, η Ισμαρίδα αποτελεί τη μοναδική λίμνη γλυκού νερού στη Θράκη και πρέπει να διαχειριστεί διαφορετικά από μια λιμνοθάλασσα. «Έχει υποστεί η λίμνη Ισμαρίδα τεράστια υποβάθμιση. Και για την Ισμαρίδα και για την Βιστωνίδα πρέπει να γίνει ένα σχέδιο διαχείρισης ολοκληρωμένο και να εντοπιστούν όλα τους τα προβλήματα» είπε χαρακτηριστικά. Αναφερόμενος σ΄αυτά τόνισε πως: Είναι η αύξηση των θρεπτικών που δέχονται, της αλατότητας, η διαχείριση των καλαμιών. « Όλα αυτά θα πρέπει να ενταχθούν σε ένα διαχειριστικό σχέδιο, ολοκληρωμένο και να μην γίνουν ανεξάρτητες δράσεις, που δεν λαμβάνουν υπόψιν άλλες παραμέτρους.»
Φώτο:Οι ομιλητές επιστήμονες: Η κα Ευτέρπη Πατετσίνη και ο κος Ι. Κυρκούδης ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία: Μαρία Νικολάου

www.ert.gr

Μαρία Νικολάου