Εποχική γρίπη: Με ιατρική συνταγή τα αντιικά- Κλειστά σχολεία σε Β. Ελλάδα και Πρέβεζα

Εποχική γρίπη: Με ιατρική συνταγή τα αντιικά- Κλειστά σχολεία σε Β. Ελλάδα και Πρέβεζα

Το ένα μετά το άλλο τα σχολεία κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα κλείνουν καθώς τα κρούσματα της γρίπης αυξάνονται. Υπάρχουν τάξεις όπου περισσότεροι από τους μισούς μαθητές νοσούν. Η εποχική γρίπη σύμφωνα με ειδικούς, δεν έχει φτάσει ακόμα στο ύψιστο σημείο. Στην Κρήτη, το μωρό που γεννήθηκε με συμπτώματα του ιού της γρίπης, σύμφωνα με τους γιατρούς έχει διαφύγει τον κίνδυνο για τη ζωή του.

Με ιατρική συνταγή τα αντιικά φάρμακα

«Κατόπιν σημερινής γνωμάτευσης του Επιστημονικού Συμβουλίου Εγκρίσεων (Ε.Σ.Ε.) του ΕΟΦ, η οποία έγινε αποδεκτή από τον πρόεδρο του Οργανισμού, ο τρόπος διάθεσης των προϊόντων TAMIFLU και RELENZA ορίζεται με περιορισμένη ιατρική συνταγή φυλασσόμενη επί διετία», ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ), προκειμένου, όπως τονίζεται, να διασφαλιστεί η διάθεση σε όσους πραγματικά τα έχουν ανάγκη.

Θετικά είναι τα μηνύματα για την κατάσταση της υγείας βρέφους που νοσηλεύεται στη Μονάδα Ενδιάμεσης Νοσηλείας Νεογνών του Νοσοκομείου Χανίων με συμπτώματα γρίπης.

Εκτός από το βρέφος στην παρούσα φάση νοσηλεύονται 12 συνολικά ασθενείς. Ένας στο ΠΑΓΝΗ, 6 στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου δύο στη ΜΕΘ στα Χανιά.

Στο νομό Πρέβεζας 21 σχολεία έκλεισαν λόγω υψηλού ποσοστού κρουσμάτων. Εννέα από αυτά είναι στο δήμο της Πρέβεζας και άλλα 12 στο δήμο Ζηρού. Έντονο είναι το πρόβλημα και στο δήμο της Πάργας.

Μετά από εισήγηση της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης κλείνουν στην πόλη των Ιωαννίνων 36 συνολικά σχολεία για σήμερα και αύριο, την Παρασκευή 31/1.

Για σήμερα και αύριο δεν θα λειτουργήσουν όλοι οι δημοτικοί παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί, 25 νηπιαγωγεία και 31 δημοτικά σχολεία του δήμου Δράμας.

Στη Θεσσαλονίκη, κλειστά είναι 25 σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στους δήμους Λαγκαδά, Κορδελιού-Ευόσμου και Αμπελοκήπων-Μενεμένης.

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Παιδείας με εγκύκλιο που απέστειλε προς τις σχολικές μονάδες, αποφάσισε ότι οι απουσίες των μαθητών που οφείλονται στην έξαρση της εποχικής γρίπης θα καταχωρούνται αλλά δεν θα προσμετρώνται έως πέντε ημέρες, μέχρι και τον Μάρτιο του 2020.

Υγειονομικός συναγερμός σε Βουλγαρία-Ρουμανία

Ο αριθμός των θανάτων από τη γρίπη Η1Ν1 στη Ρουμανία έφτασε τους εννέα, όπως ανακοίνωσαν το Εθνικό Κέντρο Επιτήρησης και Ελέγχου των Μεταδοτικών Ασθενειών και το Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας της Ρουμανίας. Το τελευταίο θύμα της γρίπης ήταν ένα βρέφος ηλικίας 11 μηνών στην επαρχία Βασλούι, που δεν είχε εμβολιαστεί και διαγνώστηκε με γρίπη Α, υποτύπου (H1).

Στη Βουλγαρία, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα γρίπης ανέρχονται σε 227 ανά 10.000 άτομα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από το αρμόδιο υπουργείο, επιδημία γρίπης «καλύπτει» το 1/3 της συνολικής επικράτειας της χώρας. Ο επικεφαλής επιθεωρητής υγείας, Άνγκελ Κούντσεφ, μιλώντας στη δημόσια ραδιοφωνία υπογράμμισε ότι είναι σχεδόν απίθανο να κηρυχθεί κατάσταση επιδημίας γρίπης σε πανεθνικό επίπεδο, διότι, όπως είπε, μέχρι στιγμής δεν καταγράφηκε χρονικό διάστημα μίας εβδομάδας, στη διάρκεια της οποίας κρούσματα γρίπης να ήταν καταγεγραμμένα σε όλη τη χώρα.

www.ert.gr

Σοφία Χούντα