Παγκόσμια διάκριση για φοιτητές της Νομικής Αθηνών σε διαγωνισμό εικονικής διαιτησίας

Παγκόσμια διάκριση για φοιτητές της Νομικής Αθηνών σε διαγωνισμό εικονικής διαιτησίας

Η δεινή ρητορική ικανότητα, η εντατική προετοιμασία, η ευγενής άμιλλα και το ομαδικό πνεύμα ήταν τα βασικά συστατικά της επιτυχίας για τους φοιτητές και τις φοιτήτριες της Νομικής Σχολής Αθηνών, που κατέκτησαν την τέταρτη θέση στον διεθνή διαγωνισμό εικονικής διαιτησίας Foreign Direct Investment International Arbitration Moot 2019.

Συνέντευξη στην Ασπασία Κακολύρη

Ανάμεσα σε 132 πανεπιστήμια απ’ όλο τον κόσμο, η ομάδα της Νομικής κατόρθωσε να αποσπάσει μια πολύ σημαντική παγκόσμια διάκριση και να αποδείξει εμπράκτως το υψηλό επίπεδο γνώσεων και σπουδών της, συναγωνιζόμενη κορυφαία ιδρύματα, όπως τα Harvard University, New York University, University College London, King’s College London, University of Miami κ.ά.

Προπονήτριες της ομάδας ήταν η Μαρία Βλάχου και η Μαργαρίτα Τσίγκου. Την επιστημονική επίβλεψη και καθοδήγηση της προετοιμασίας είχε αναλάβει ο λέκτορας της Νομικής, Αναστάσιος Γουργουρίνης, ο οποίος εκφράζει την ικανοποίησή του γι’ αυτή την επιτυχία, που αντάμειψε τους κόπους των φοιτητών και τους έδωσε αισιοδοξία για το μέλλον. «Το επίπεδο του ανθρωπίνου δυναμικού των ελληνικών ΑΕΙ είναι υψηλότατο. Οι πολλές επιτυχίες των φοιτητών της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών απλώς επιβεβαιώνουν ότι η σκληρή και ομαδική δουλειά πάντοτε αποδίδει» τονίζει χαρακτηριστικά.

Ο διαγωνισμός εικονικής διεθνούς επενδυτικής διαιτησίας FDI Moot αφορά στο συνεχώς εξελισσόμενο διεθνές δίκαιο προστασίας ξένων επενδύσεων και αποτελεί προσομοίωση της διαδικασίας διαιτητικής επίλυσης διεθνών επενδυτικών διαφορών.

Για τη μοναδική εμπειρία, την απαιτητική προετοιμασία που ευοδώθηκε, αλλά και για τις επιστημονικές προκλήσεις που αντιμετώπισαν στο Μαΐάμι, όπου διεξήχθη ο διαγωνισμός, μιλούν με ενθουσιασμό στη «Ρ» οι προπτυχιακοί φοιτητές/τριες Ελένη-Αμαλία Γιαννακοπούλου, Μαρία Κουτσούμπα, Σταύρος-Χρήστος Παπακυριαζής και Αλέξανδρος Πέππας, οι οποίοι απαρτίζουν την ομάδα της Νομικής.

«Τέσσερις προπτυχιακοί φοιτητές/τριες, χάρη στην καθοριστική βοήθεια των προπονητριών μας και στην ακαδημαϊκή επίβλεψη του καθηγητή μας κ. Γουργουρίνη, γίναμε νομικοί σύμβουλοι. Αναλάβαμε τη νομική εκπροσώπηση και των δυο πλευρών μιας διαφοράς μεταξύ τριών εταιρειών social media και ενός κράτους, που τα μπλόκαρε για να αντιμετωπίσει μια πιθανή εμφύλια διένεξη.Ύστερα από έξι μήνες εντατικής προετοιμασίας, έχοντας γνωρίσει τη δύναμη της ομαδικότητας, έχοντας δοκιμαστεί και δει την επιστήμη μας στην πράξη, βρεθήκαμε στο Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι για την τελική κρίση. Εκεί αντιμετωπίσαμε, σε προφορικούς γύρους, ομάδες πανεπιστημίων απ’ όλον τον κόσμο. Ο διαφορετικός τρόπος νομικής σκέψης της κάθε ομάδας και των ειδημόνων κριτών έκανε τον διαγωνισμό για εμάς μια εκπληκτική επαγγελματική εμπειρία και ανέδειξε την πιο σημαντική μας δεξιότητα: τη συνεχή μας ετοιμότητα να απαντήσουμε σε κάθε πιθανό επιχείρημα που μπορούσε να τεθεί στο τραπέζι. Η κατάκτηση της τέταρτης θέσης ήταν η μαγική και συγκινητική στιγμή, που συνειδητοποιήσαμε πως τα όνειρα γίνονται πραγματικότητα και μας έκανε υπερήφανους για τη σκληρή δουλειά έξι μηνών, για το υψηλό επίπεδο του πανεπιστημίου μας και για την Ελλάδα».

 

www.ert.gr

Ασπασία Κακολύρη