Ερώτηση Γ. Λαμπρούλη για την υποχρεωτική εφαρμογή ΣΣΕ στον κλάδο επισιτισμού – τουρισμού

Ερώτηση Γ. Λαμπρούλη για την υποχρεωτική εφαρμογή ΣΣΕ στον κλάδο επισιτισμού – τουρισμού

Ερώτηση μέσω της οποίας ζητά να κηρυχθεί υποχρεωτική ς από 18/12/2019 ΣΣΕ στον κλάδο του Επισιτισμού τουρισμού κατέθεσε στη Βουλή, ο βουλευτής Λάρισας του ΚΚΕ Γ. Λαμπρούλης.

Στην ερώτηση του ο κ. Λαμπρούλης αναφέρει μεταξύ άλλων: «Η Ομοσπονδία Επισιτισμού Τουρισμού με το από 18/12/2019 έγγραφό της αιτείται την επέκταση της κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης που υπογράφτηκε με:
1. Την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και συναφών επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ)
2. Την ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών Ζαχαροπλαστών Ελλάδας ( ΟΕΖΕ)
3. Την Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας ( ΓΣΕΒΕΕ)
Το Υπουργείο Εργασίας σε απάντηση του ως άνω αιτήματος, με το από 20/12/2019 έγγραφό του, επανέλαβε τις αντεργατικές ρυθμίσεις του άρθρου 56 του ν. 4635/2019, απαιτώντας από τους εργαζόμενους να τεκμηριώσουν τις επιπτώσεις της επέκτασης στην ανταγωνιστικότητα και την απασχόληση. Αυτή η πολιτική ακυρώνει και ουσιαστικά καταργεί την εφαρμογή των ΣΣΕ, θωρακίζει τους εργοδότες να απασχολούν με απαράδεκτους όρους και αμοιβής τους εργαζόμενους. Η κυβέρνηση καταδικάζει εν προκειμένω 300.000 εργαζόμενους και τους διανομείς στον επισιτισμό σε όρους αμοιβής και εργασίας εργασιακής ζούγκλας.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός, αν προτίθεται:
1. Να κηρύξει υποχρεωτική την ΣΣΕ του επισιτισμού και
2. Να πάρει όλα εκείνα τα μέτρα προκειμένου να εφαρμοστούν οι συμφωνημένοι όροι αμοιβής και εργασίας της υπογραφείσας μεταξύ των δυο (2) μερών ΣΣΕ».

www.ert.gr

Ιωάννης Γιάτσιος