Εξήγησε σε φορείς και κατοίκους το σχέδιο του υπουργείου για το μεταναστευτικό προσφυγικό

Εξήγησε σε φορείς και κατοίκους το σχέδιο του υπουργείου για το μεταναστευτικό προσφυγικό

Ενημέρωση στους αιρετούς, τους φορείς και στους κατοίκους της Σάμου έκανε για άλλη μια φορά ο υπουργός Μετανάστευσης και ασύλου Νότης Μηταράκης κατά τη διάρκεια της ολιγόωρης παραμονής του στην Σάμο τη Δευτέρα, συνοδευόμενος από τον Ειδικό Γραμμετέα Πρώτης Υποδοχής Μάνο Λογοθέτη και τον Διευθυντή του πολιτικού του γραφείου Κωνσταντίνο Κωστάκη. Ο υπουργός μόλις έφτασε στο νησί επισκέφτηκε το Δημαρχιακό Μέγαρο όπου είχε συνάντηση με τους δημάρχους Ανατολικης  και Δυτικής Σάμου και τον Αντιπεριφερειάρχη . Άκουσε τις θέσεις των αιρετών και τα αιτήματα τους.  Ο υπουργός μεταξύ άλλων δεσμεύτηκε για την επιτάχυνση της διαδικασίας ασύλου και τις επιστροφές όσων δε δικαιούνται διεθνούς προστασίας, στη μείωση των μεταναστευτικών ροών, κάτι που αποτελεί σημαντικό στόχο της κυβέρνησης για το 2020.
Επίσης ο κ. Μηταράκης τόνισε την προτεραιότητα του υπουργείου να μετριάσει τις επιπτώσεις της κρίσης στις τοπικές κοινωνίες και ότι παραμένει η θέση της Κυβέρνησης για μηδενική μόνιμη παραμονή μεταναστών στην ακριτική Ελλάδα.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που ακολούθησε με φορείς και κατοίκους της Δ.Κ Μυτιληνιών που γειτνιάζει με το νέο ΚΥΤ στη θέση Ζερβού, ο υπουργός Μετανάστευσης συμφώνησε στην ανάγκη της φύλαξης των συνόρων, να μην υπάρχει μόνιμη παραμονή των μεταναστών και να μην επηρεάζεται το Νοσοκομείο αλλά να υπάρχει αυτόνομη δομή υγείας στο νέο ΚΥΤ.
Διαφώνησαν στην χωριτικότητα του νέου ΚΥΤ καθώς ο κ. Μηταράκης παραδέχτηκε ότι οι μεγάλες δομές τρομάζουν τους πολίτες όμως η «μικρή» δομή θα πρέπει να καλύπτει την ανάγκη των πραγματικών ροών. Όσο αφορά στο αίτημα της απλής καταγραφής στην Σάμο και στην άμεση μεταφορά στην ενδοχώρα ο. Μηταράκης είπε ότι αυτό θα «επιβραβεύει» τους διακινητές και θα αυξήσει τις ροές από την Τουρκία.
Τέλος, ο κ. Μηταράκης έλαβε μέρος στο έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ανατολικής Σάμου, όπου και επανέλαβε ότι προτεραιότητες του Υπουργείου αποτελούν «ο περιορισμός των μεταναστευτικών ροών μέσω των μαζικών επιστροφών, των νέων διαδικασιών ασύλου και της καταπολέμησης των δικτύων διακινητών, αλλά και η μείωση των επιπτώσεων στην τοπική κοινωνία».
«Δεν πιστεύουμε στην πολιτική ανοιχτών συνόρων και δεν δεχόμαστε να μένουν όσοι δεν δικαιούνται άσυλο. Γνωρίζω πως υπάρχει δυσπιστία και θα αποδείξουμε ότι θα γίνουν αυτά που λέμε” είπε χαρακτηριστικά.
Στην συνέχεια ο λόγος δόθηκε στον βουλευτή Σάμου Χρ. Στεφανάδη.
« Το πρόβλημα δεν πάει άλλο, υπάρχει κρίση εμπιστοσύνης , το παράπονο του κόσμου είναι ότι η Σάμος δεν μπορεί να επωμιστεί τις πολιτικές της προηγούμενης Κυβέρνησης. Απαιτείται συνέπεια λόγων ώστε να διαχειριστούμε το πρόβλημα. Κύριε Υπουργέ με απόλυτο σεβασμό αντιμετωπίσατε την τοπική αυτοδιοίκηση και μας ενημερώσατε άμεσα. Το πρώτο κρίσιμο ζήτημα είναι η εμπιστοσύνη .
Η τήρηση των εξαγγελθέντων. Δήλωσε ο βουλευτής Σάμου.”Σας τονίσαμε τα κόκκινα σημεία και τις διαφορές μας δεν χρειάζεται να τις επισημάνω πάλι.
Χρειαζόμαστε άμεση δράση με γνώμονα το συμφέρον του τόπου” . Διαφωνούμε στο ότι ο Δήμος μπορεί να φιλοξενήσει τόσο μεγάλη δομή και θα προβούμε σε προσφυγή στο Σ.Τ.Ε. Με ανατροπή των σχεδίων το νησί θα βρεθεί με τεράστιο αριθμό εν μέσω τουριστικής σεζόν” ανέφερε στον υπουργό ο Δήμαρχος Αν. Σάμου Γιώργος Στάντζος  και  σημείωσε ότι το πρώτο στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί είναι η εμπιστοσύνη προς την κυβέρνηση ότι θα υλοποιήσει αυτά για τα οποία δεσμεύτηκε. “Ζητάμε ως απαρραίτητο όρο τον άμεσο απεγκλωβισμό των μεταναστών” τόνισε.

Τον λόγο στην συνέχεια πήραν οι επικεφαλείς των δημοτικών παρατάξεων ,δημοτικοί σύμβουλοι όλων των παρατάξεων και απλοί πολίτες οι οποίοι ζητούσαν κυρίως τη δέσμευση από τον υπουργό με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την αποσυμφόρηση όσο και για τον έλεγχο των ΜΚΟ . Τόνισαν ότι έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους και έχουν βαρεθεί να ακούν υποσχέσεις που δεν υλοποιούνται.
Ο υπουργός προσπαθώντας να απαντήσει σε όλα τα ερωτήματα επανέλαβε ότι το σχέδιο της κυβέρνησης θα προχωρήσει, ήδη έχουν ξεκινήσει οι επιστροφές ενώ φάνηκε αμετακίνητος στη θέση της κυβέρνησης για τη δημιουργία της δομής στη θέση Ζερβού χωρητικότητας 5.000 μεταναστών. Δύο Δημοτικοί Σύμβουλοι της παράταξης ” Η ΣΑΜΟΣ ΑΛΛΑΖΕΙ” οι κ.κ. Γιάννης Βέτας και Γιάννης Αρχοντούλης υπέβαλλαν παραίτηση καθώς δεν τους ικανοποίησαν οι δηλώσεις του υπουργού κυρίως για την χωρητικότητα του νέου ΚΥΤ.
Η συνεδρίαση έληξε χωρίς κάποιο ψήφισμα αλλά με τον υπουργό να έχει ενημερωθεί για τα σημεία διαφωνίας και τις ενστάσεις από την πλευρά του Δημοτικού Συμβουλίου το οποίο αναμένεται τι θα αποφασίσει στην συνέχεια με τα νέα δεδομένα κυρίως για την επίσημη πλέον αποδοχή του υπουργείου για την χωρητικότητα των 5000 στο ΚΥΤ στη Ζερβού εν όψη και των κινητοποιήσεων που έχουν προγραμματιστεί για την Αθήνα τον Φλεβάρη.

The post Εξήγησε σε φορείς και κατοίκους το σχέδιο του υπουργείου για το μεταναστευτικό προσφυγικό appeared first on ΕΡΤ Αιγαίου.

www.ert.gr

ertweb