Οι πυρκαγιές στην Αυστραλία προκαλούν αύξηση-ρεκόρ του CO2 στην ατμόσφαιρα

Η πιο μεγάλη αύξηση συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα από τότε που υπάρχουν σχετικά αρχεία, η οποία αναμένεται φέτος σύμφωνα με τους επιστήμονες, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις πυρκαγιές της Αυστραλίας, σύμφωνα με έρευνα της βρετανικής μετεωρολογικής υπηρεσίας που δημοσιεύτηκε σήμερα.

Αν και η ανθρώπινη δραστηριότητα ευθύνεται κυρίως για τη μακροπρόθεσμη αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, οι πυρκαγιές στην Αυστραλία έχουν επιτείνει το πρόβλημα.

Σύμφωνα με την έκθεση της βρετανικής μετεωρολογικής υπηρεσίας, η συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα αναμένεται να ξεπεράσει τα 417 μικροσωματίδια ανά εκατομμύριο (ppm) τον Μάιο, ενώ ο ετήσιος μέσος όρος αναμένεται να είναι περίπου 414 ppm. Πρόκειται για αύξηση κατά 3 pp, σε σχέση με το 2019.

Την απορρόφηση διοξειδίου του άνθρακα από τα χερσαία οικοσυστήματα επηρεάζει επίσης η αλλαγή στη θερμοκρασία του Ειρηνικού Ωκεανού. Πολλές περιοχές γίνονται ζεστές και ξηρές όταν ο Ειρηνικός είναι πιο ζεστός, με αποτέλεσμα να περιορίζεται η ικανότητα των φυτών να αναπτύσσονται και να απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα, ενώ αυξάνονεται επίσης ο κίνδυνος πυρκαγιών. Αυτό συνέβαλε στο ζεστό και ξηρό κλίμα στην Αυστραλία, το οποίο οφείλεται για τη φετινή έκταση των πυρκαγιών.

Με πληροφορίες από Guardian, Reuters


Αφήστε μια απάντηση