Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στο Νταβός για την ιερότητα του φυσικού περιβάλλοντος

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος συμμετέχει στο Παγκόσμιο Οικονομικό Συνέδριο του Νταβός  εκφώνησε βαρυσήμαντη ομιλία στην αγγλική γλώσσα, στην οποία τόνισε για μία ακόμα φορά την ιερότητα του Φυσικού Περιβάλλοντος ή επί το Θεολογικότερο της Δημιουργίας του Θεού, και κάλεσε τους ηγέτες των κρατών, πολλοί εκ των οποίων ήταν παρόντες, να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Το θέμα της Προστασίας του Φυσικού Περιβάλλοντος είναι από τα θέματα της καρδίας του Πατριάρχη Βαρθολομαίου και για το οποίο προσπαθεί επί πολλά χρόνια να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου και να αφυπνίσει έθνη, λαούς και ηγέτες πολιτικούς και θρησκευτικούς, καθότι τα αποτελέσματα από την κατάχρηση και φθορά του Περιβάλλοντος είναι ήδη απειλητικά για την ανθρωπότητα παντού στη Γη.

Την ομιλία του Πατριάρχη παρακολούθησε η Μαρέβα Γκραμπόβσκι, σύζυγος του Ελληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς και η πρέσβειρα της Ελλάδος στην Ελβετία Χαρά Σκολαρίκου.

Τον Πατριάρχη συνοδεύουν στο Νταβός ο Μητροπολίτης Γαλλίας Εμμανουήλ και ο εκ Κωνσταντινουπόλεως επιχειρηματίας και λαϊκός ηγέτης της Ομογένειας της πόλης Λάκης Βίγκας.

Ο Πατριάρχης ξεκίνησε την ομιλία του υπενθυμίζοντας πως «για περισσότερα από τριάντα χρόνια τώρα το Οικουμενικό Πατριαρχείο πρωτοστατεί στην παγκόσμια και επιχώρια αφύπνιση για το θέμα της κλιματικής αλλαγής. Κι αυτό δεν είναι θέμα προσωπικής περηφάνιας για την Ορθόδοξη Εκκλησία και για την δική μας προσωπική ποιμαντική διακονία. Απεναντίας είναι θέμα επείγουσας προτεραιότητας.

Προς τούτο έχομε επικεντρώσει τις προσπάθειές μας στην κινητοποίηση όλων των πιστών και των ανθρώπων καλής θελήσεως, καθώς επίσης και όλους τους ανθρώπους της εξουσίας σε όλα τα διαστρώματα της κοινωνίας, να αναγνωρίσουν και να ενθυμούνται πως οι εξωτερικές μας ενέργειες είναι αντανακλάσεις των εσωτερικών μας διαθέσεων. Κατ’ ακολουθία αυτό που βλέπουμε στην κόσμο μας είναι μία προέκταση αυτού που επιθυμούμε στην καρδιά μας».

Σε άλλο σημείο ο Πατριάρχης είπε πως «το ερώτημα το οποίο θα επιθυμούσαμε να θέσουμε σε όλους είναι: Τι πραγματικά θέλουμε στην καρδιά μας και για τον κόσμο μας; Εκτός αυτού γνωρίζουμε τι χρειάζεται να γίνει και γνωρίζουμε πώς μπορεί να γίνει. Εχουμε ακούσει τα στοιχεία. Εχουμε υπ’ όψη μας την επιστήμη. Σίγουρα οραματιζόμαστε το μέλλον. Οπως οι προηγούμενες γενεές δεν έχομε δικαιολογία. Δεν μπορούμε να ισχυρισθούμε πως δεν γνωρίζαμε. Παρ’ όλα αυτά, άσχετα από την πληροφόρηση που έχομε στη διάθεσή μας, γίνεται ολοφάνερο πως πολύ λίγα έχουν γίνει. Κι αυτό επειδή η κρίση που αντιμετωπίζουμε έχει λιγότερο να κάνει με τη φύση ή το περιβάλλον και περισσότερο με τον τρόπο με τον οποίον αντιλαμβανόμαστε και συμπεριφερόμαστε τον κόσμο». Ο Πατριάρχης τόνισε παρρησιακά πως «κακοποιούμε τη Γη κατά τρόπο ανεύθυνο και ανίερο. Εάν δεν αλλάξουμε δραστικά τον τρόπο με τον οποίο βλέπομε τον κόσμο, εάν δεν εθελουσίως μεταμορφώσουμε τη συνήθεια της κατανάλωσης, τότε θα εξακολουθήσουμε να αντιμετωπίζουμε τα συμπτώματα, αντί τις αιτίες τους».

Σε άλλο σημείο ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος είπε πως «αυτό που σας προτείνουμε είναι πως υπάρχει ένα τεράστιο κενό και μία μεγάλη απόσταση ανάμεσα στο κεφάλι, στην καρδιά και στα χέρια. Είναι μία μακρά και δύσκολη πορεία από το κεφάλι μέχρι την καρδιά. Και είναι ακόμα μακρύτερη και αυστηρότερη πορεία από την καρδιά στα χέρια και καλούμαστε να γεφυρώσουμε το κενό και να κλείσουμε την απόσταση».

Είπε ακόμα, πως «είναι παρήγορο και υποσχετικό το γεγονός ότι εδώ στο Νταβός υπάρχουν ανάμεσά μας τόσες πολλές ποικίλες κατηγορίες ανθρώπων οι οποίοι αποδέχονται την πρόκληση και αγκαλιάζουν την κατεπείγουσα ανάγκη της κλιματικής αλλαγής. Το γεγονός ότι είμαστε σήμερα εδώ ως ενδιαφερόμενοι πολίτες και ηγέτες μας κάνει αισιόδοξους. Ωστόσο, δεν μπορούμε να μετατοπίζουμε την ευθύνη στους άλλους. Δεν μπορούμε να επιρρίπτουμε την ευθύνη αλλού. Δεν υπάρχει δικαιολογία για καμία καθυστέρηση».

Ο Πατριάρχης απευθυνόμενος προς τους παγκόσμιους ηγέτες είπε πως «ο κόσμος αναμένει και μας παρακολουθεί. Είμαστε υπεύθυνοι για την ανεπαρκή και ασυνεπή δράση μας. Είμαστε υπεύθυνοι για τον ρόλο μας για την κατάσταση των προσφύγων και την συμβολή μας στις φυσικές καταστροφές. Η Γη έχει την ικανότητα να αυτοθεραπεύεται αλλά μόνο όταν της επιτρέπουμε να παραμένει ολόκληρη».

Φωτογραφίες: Φως Φαναρίου


Αφήστε μια απάντηση