Νταβός: «Κόντρα» ΗΠΑ με Βρετανία για την παγκόσμια φορολογία – Απειλές την Ευρώπη με δασμούς ο Τραμπ

Νταβός: «Κόντρα» ΗΠΑ με Βρετανία για την παγκόσμια φορολογία – Απειλές την Ευρώπη με δασμούς ο Τραμπ

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν και ο Βρετανός ομόλογός του Σάτζιντ Τζάβιντ συγκρούστηκαν σήμερα για τη φορολογία, σε μια διαμάχη για το πώς η Ευρώπη φορολογεί τις μεγαλύτερες τεχνολογικές εταιρίες του κόσμου. Ο Τζάβιντ δήλωσε ότι η Βρετανία θα προχωρήσει με τον φόρο επί των ψηφιακών υπηρεσιών τον Απρίλιο παρόλο που ο Μνούτσιν, που καθόταν λίγα μέτρα πιο πέρα στο ίδιο πάνελ, δήλωσε ότι μια τέτοια κίνηση θα προκαλέσει «αυθαίρετα» αντίποινα.

Δίνοντας την εντύπωση ότι προσπαθεί να περιορίσει την ένταση, ο Μνούτσιν πρόσθεσε ότι το θέμα θα συζητηθεί κατ’ ιδίαν, όχι σε απευθείας τηλεοπτική κάλυψη, και ότι η βασική συζήτηση πιθανόν θα διεξαχθεί μεταξύ του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον.

Ο Μνούτσιν δήλωσε επίσης ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να συνάψουν μια νέα εμπορική συμφωνία με τη Βρετανία μετά την αποχώρησή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρκετά ευρωπαϊκά κράτη εξετάζουν την επιβολή φόρων σε μηχανές αναζήτησης, πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης και διαδικτυακά καταστήματα προκειμένου να αντισταθμίσουν την απώλεια εσόδων, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Ουάσινγκτον, που υποστηρίζει ότι ένας τέτοιος φόρος στοχοθετεί αθέμιτα τις αμερικανικές επιχειρήσεις.

Η Γαλλία, που ήδη εξέτασε την επιβολή αντίστοιχου φόρου, συμφώνησε αυτή την εβδομάδα να αναστείλει την καταβολή για αυτή τη χρονιά του «ψηφιακού» φόρου αφού η Ουάσινγκτον απείλησε με δασμούς στα γαλλικά κρασιά. Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ εξέφρασε σήμερα την ελπίδα να επιτευχθεί ένας συμβιβασμός με τις ΗΠΑ για τον ‘ψηφιακό’ φόρο

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε σήμερα στο Νταβός πως «θα λάτρευε» να συναντούσε εκεί τη νεαρή ακτιβίστρια κατά της κλιματικής αλλαγής Γκρέτα Τούνμπεργκ, την οποία είχε επικρίνει έμμεσα χθες, Τρίτη, σε ομιλίες του.

«Θα λάτρευα να την δω, να της μιλήσω», είπε ο Τραμπ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. Άραγε ο ίδιος εξακολουθεί να θεωρεί πως η άνοδος της θερμοκρασίας στον πλανήτη είναι «ένα παραμύθι»; «Όχι, καθόλου, όμως μερικές πλευρές της είναι», απάντησε χωρίς να δώσει διευκρινίσεις και χαρακτήρισε «μη ρεαλιστικά» τα αιτήματα των υποστηρικτών του περιβάλλοντος.

Ο αμερικανός πρόεδρος είπε ακόμη στην ίδια συνέντευξη πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα προσθέσουν περισσότερες χώρες στον κατάλογο των χωρών στις οποίες απαγορεύουν στους πολίτες τους να ταξιδεύουν και πρόσθεσε πως οι αλλαγές θα ανακοινωθούν σύντομα, χωρίς όμως να δώσει άλλες λεπτομέρειες.

Αμερικανικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν χθες, Τρίτη, πως η κυβέρνηση Τραμπ σχεδιάζει να προσθέσει στον κατάλογο επτά χώρες, την Λευκορωσία, την Ερυθραία, το Κιργιστάν, τη Μιανμάρ, τη Νιγηρία, το Σουδάν και την Τανζανία.

Η πρόεδρος του Χονγκ Κονγκ Κάρι Λαμ, μιλώντας στην ετήσια σύνοδο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, δήλωσε ότι η βία στους επτά τελευταίους μήνες των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στην χώρα της έδειξε απόλυτη ασέβεια για τους ανθρώπους με διαφορετικές απόψεις, προσθέτοντας ότι δεν θα ενδώσει σε αιτήματα που θα υπονόμευαν την πόλη. Η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ βρίσκεται σε επιφυλακή για τον κοροναϊό, δήλωσε σήμερα η επικεφαλής της, επιβεβαιώνοντας ότι στο ασιατικό αυτό χρηματοπιστωτικό κέντρο εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα που είναι «εξαιρετικά πιθανόν» να οφείλεται στον κοροναϊό.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ert.gr

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΟΤΡΩΝΑΚΗΣ