Μήνυμα ενότητας και αποφασιστικότητας έστειλε η Χίος

Μήνυμα ενότητας και αποφασιστικότητας έστειλε η Χίος

Χιλιάδες κόσμου ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των αυτοδιοικητικών, συνδικαλιστικών και κοινωνικών φορέων της Χίου και πήραν μέρος στη συγκέντρωση για το προσφυγικό- μεταναστευτικό.
Περισσότερα από 5.000 άτομα, όλων των ηλικιών και από όλα τα μέρη του νομού, κατέκλυσαν την πλατεία Βουνακίου, μεταφέροντας μήνυμα ενότητας και με αίτημα να μη ληφθεί καμιά απόφαση χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Χιώτικης κοινωνίας, κάτι που επισήμανε ο αντιπεριφερειάρχης Χίου Παντελής Μπουγδάνος .
Με σύνθημα «όχι άλλες φυλακές ψυχών στα νησιά μας», εκφράστηκε η θέση για τη λειτουργία μιας μικρής δομής μόνο για καταγραφή και ταυτοποίηση και άμεση μετακίνηση στην ενδοχώρα.
«…Το μεγάλο πρόβλημα του προσφυγικού-μεταναστευτικού είναι ένα μεγάλο βάρος που σηκώνουν τα νησιά μας, εδώ και χρόνια. Είναι ένα πρόβλημα που ξεπερνά τις αρμοδιότητες και τη δύναμη των τοπικών μας κοινωνιών. Είναι ένα πρόβλημα εθνικό και πανευρωπαϊκό», τόνισε ο Δήμαρχος Χίου Σταμάτης Κάρμαντζης.
Ακολούθησαν στο βήμα εκπρόσωποι φορέων, τονίζοντας το θέμα της ενότητας και το ότι δεν στρέφεται η κινητοποίηση κατά των προσφύγων- μεταναστών, θύματα και αυτοί της κρίσης.
Να σημειωθεί ότι καταστήματα και υπηρεσίες είναι κλειστά σήμερα στο νησί, ενώ αύριο αντιπροσωπεία θα μεταφέρει το ψήφισμα της Συγκέντρωσης στην Αθήνα και στους αρμόδιους υπουργούς.
Οι συγκεντρωμένοι απεύθυναν στην έναρξη της κινητοποίησης ένα θερμό χειροκρότημα στους κατοίκους του χωριού Χαλκειός που έχει επιβαρυνθεί ιδιαίτερα από το προσφυγικό-μεταναστευτικό, αφού στα όρια του βρίσκεται το νυν ΚΥΤ της ΒΙΑΛ που φιλοξενεί σήμερα περισσότερα από 6.000 άτομα.

The post Μήνυμα ενότητας και αποφασιστικότητας έστειλε η Χίος appeared first on ΕΡΤ Αιγαίου.

www.ert.gr

ertweb