Η Ελλάδα μπορεί να βασίζεται στην ελληνοαμερικανική κοινότητα

Η Ελλάδα μπορεί να βασίζεται στην ελληνοαμερικανική κοινότητα

Στις ΗΠΑ ήταν αφιερωμένη η εκπομπή της «Παγκόσμιας Φωνής μας» στο ραδιόφωνο της Φωνής της Ελλάδας. Γι’ αυτό τον λόγο μιλήσαμε με τον Χρήστο Μαραφάτσο, ιδρυτή της επενδυτικής εταιρείας Blue Sky Capital, που είναι κοντά στον Πρόεδρο Τράμπ και τον Λου Ραπτάκη, πολιτειακό γερουσιαστή της πολιτείας του Rhode Island με το Δημοκρατικό κόμμα. Στο επίκεντρο βρέθηκαν οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις με αφορμή το σχετικά πρόσφατο ταξίδι του πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη και την όξυνση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Χρήστος Μαραφάτσος, ιδρυτής της επενδυτικής εταιρείας Blue Sky Capital

Ο πατέρας του κ. Μαραφάτσου κατάγεται από την Σπάρτη απο την οποία έφυγε το 1958 σε ηλικία 9 ετών για την Αυστραλία. Μετά από τρία χρόνια στην Αυστραλία πήρε βίζα και πήγε στις ΗΠΑ όπου εγκαταστάθηκε στο Μέριλαντ.

Η μητέρα του γεννήθηκε στο New Jersey αλλά ήλθε στην Αθήνα για γυμναστήριο με καταγωγή από τα Καρδάμυλα, Χίου.

Όπως ο ίδιος τόνισε ο πρόεδρος Τραμπ γνώρισε τον πατέρα του σε εκδήλωση για την 25η Μαρτίου. Σημειωτέον ότι είναι η μοναδική εθνική εορτή που γιορτάζεται στον Λευκό Οίκο μαζί με την ημέρα του Αγίου Πατρικίου των Ιρλανδών.

Ο ίδιος ενεπλάκη με την πολιτική σε ηλικία 26 ετών με τον πρώην πρόεδρο George W. Bush. Ο κ. Μαραφάτσος ενεργοποιήθηκε στην εκστρατεία του Τράμπ το 2014-2015 και ήταν ανάμεσα στους 30-40 πρώτους που ενεπλάκησαν στην εκστρατεία εκ των οποίων οι 4 ήταν ελληνικής καταγωγής όπως ανέφερε.

Ερωτηθείς για την συνάντηση του προέδρου Τραμπ με τον κ. Μητσοτάκη, ο ίδιος τόνισε ότι ήταν μια από τις καλύτερες που έχουν γίνει με ξένο ηγέτη.

Ερωτηθείς αν η στάση του κ. Τραμπ έναντι της Τουρκίας θα επηρεάσει την ελληνοαμερικανική ψήφο, ο κ. Μαραφάτσος ανέφερε πως ο Αμερινακός πρόεδρος έχει πει πως η Ελλάδα είναι μια από τις πιο αξιόπιστους συμμάχους των ΗΠΑ και οι περισσότεροι Ελληνοαμερικανοί υποστηρίζουν τον Τράμπ.

Λου Ραπτάκης, γερουσιαστής στην πολιτεία του Ρόουντ Αιλαντ

Οι Ελληνες σκέφτονται τα οικονομικά θέματα (επενδύσεις ΗΠΑ-Ελλάδα) και την ασφάλεια ενώ ο Τραμπ είχε στο μυαλό του το Ιραν την ημέρα που συναντήθηκε με τον Μητσοτάκη, τόνισε, προσθέτοντας ότι στις ΗΠΑ δεν κυβερνά μόνο ο Πρόεδρος καθώς πολύ σημαντικό λόγο έχουν επίσης η Γερουσία και η Βουλή των Αντιπροσώπων.

Ο κ. Ραπτάκης ανέφερε πως δεν έχει ξαναδεί τόση μεγάλη υποστήριξη για την Ελλάδα στο Κογκρέσο κι από Δημοκρατικούς κι από Ρεπουμπλικάνους βουλευτές και γερουσιαστές. Η Ελλάδα έχει πολλούς φίλους τόσο στο Κοινοβούλιο όσο και στα υπουργεία Εξωτερικών και ‘Αμυνας, πρόσθεσε.

Θα ήθελα να πιστώσω τις καλές σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδος τόσο στον πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη όσο και στην προηγούμενη κυβέρνηση, τόνισε ο κ.Ραπτάκης.

Ο ίδιος συνέχισε, λέγοντας ότι οι σχέσεις των δυο χωρών θα πρέπει να αναπτυχθούν περισσότερο τόσο στην οικονομική σφαίρα όσο και σε άλλες, π.χ. εκπαίδευση με την συνεργασία των ελληνικών με τα αμερικανικά πανεπιστήμια.

Ο κ. Ραπτάκης τόνισε πως δεν πιστεύει ότι θα υπάρξει θερμό επεισόδιο με την Τουρκία καθώς η τελευταία γνωρίζει πως το αμερικανικό Κογκρέσο θα περάσει αμέσως κυρώσεις εναντίον της.

Δεν μπορεί κανείς να σταματήσει τον πρόεδρο Ερντογάν να λέει, αυτά που θέλει. Ο τελευταίος λέει πολλά για εσωτερική κατανάλωση ενώ έχει εσωτερικούς αντιπάλους όπως ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, και θα πρέπει να τους λάβει υπόψη του, συμπλήρωσε.

Παρουσιαστές-παραγωγοί: Δημ. Κοντογιάννης, Πέτρος Δίπλας
Ηχολήπτης: Τάσος Σοιλεμέζης

www.ert.gr

Δημήτρης Κοντογιάννης