Μετακινήθηκαν λίγο τα αιτήματα της κινητοποίησης της Τετάρτης

Μετακινήθηκαν λίγο τα αιτήματα της κινητοποίησης της Τετάρτης

Όλο το Βόρειο Αιγαίο κινητοποιείται την Τετάρτη για να δώσει ένα μήνυμα στην κυβέρνηση ότι τα νησιά δεν αντέχουν άλλες νέες δομές και άμεσα πρέπει να μετακινηθούν μεγάλες ομάδες πληθυσμού στην ενδοχώρα για την περιβόητη αποσυμφόρηση.

Σήμερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησαν οι διοργανωτές των κινητοποιήσεων Περιφερειάρχης και οι δήμαρχοι της Λέσβου προσπάθησαν να δώσουν το πλαίσιο των κινητοποιήσεων , αλλά μετακινήθηκαν λίγο από τα αιτήματα.

Αυτό που αποφάσισαν περιφερειακό και δημοτικά συμβούλια είναι όχι νέες δομές, άμεση αποσυμφόρηση, έλεγχος ΜΚΟ καλύτερη φύλαξη συνόρων. Χθες όμως ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου που συναντήθηκε στη Μυτιλήνη με τους αυτοδιοικητικούς, ξεκαθάρισε ότι τα νέα κέντρα είναι βασική προϋπόθεση του κυβερνητικού σχεδιασμού ενώ αποσυμφόρηση δε θα γίνει με μαζικές μετακινήσεις στην ενδοχώρα , άλλα όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία ασύλου , θα γίνονται μετακινήσεις στην Τουρκία και στις χώρες καταγωγής.

Σήμερα στη συνέντευξη τύπου που δόθηκε για να περιγράφει το πλαίσιο των διεκδικήσεων και η μορφή των κινητοποιήσεων, ο Κώστας Μουτζούρης είπε ότι κόκκινη γραμμή για τον ίδιο είναι να κλείσουν οι υπάρχουσες δομές,  το ΚΥΤ της  Μόριας, η ΒΙΑΛ, το ΚΥΤ στο Βαθύ . Συνηγόρησε ο δήμαρχος Μυτιλήνης ότι αυτό είναι απαίτηση της κοινωνίας  και απόφαση του δημοτικού του συμβουλίου. Οι δύο αυτοδιοικητικοί δέχθηκαν βροχή ερωτήσεων για το πώς θα γίνει αυτό με 22.000 κόσμο και χωρίς άλλη δομή. «Είναι απαίτηση της κοινωνίας» απάντησε ο Στρατής Κύτελης , εμείς ζητάμε την ουτοπία και ότι πετύχουμε» είπε ο Κ. Μουτζούρης.

Ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος δικαίως αναρωτήθηκε «πώς θα κλείσει η Μόρια με 22.000 κόσμο. Ωστόσο υπάρχει ένας νέος μεταναστευτικός νόμος από την 1-1-2020 και όλοι περιμένουμε να λειτουργήσεις σωστά. Οπότε αφού λειτουργήσουν όλα τέλεια και τόσο γρήγορα με το νέο νόμο γιατί χρειαζόμαστε τη νέα δομή;  δεν υπάρχει κανένας λόγος.»

Πάντως ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου αναγνώρισε ότι δεν υπάρχει καμία επίσημη τοποθέτηση για νέα δομή αλλά μια φημολογία ότι η δομή έχει κλείσει να γίνει στη Σκαμιούδα της Άντισσας  , «εμείς θα συνεχίσουμε να αντιδρούμε και θα αντιδράσουμε σκληρά. Αν συνεχιστεί έτσι θα αναμετρηθούμε στο πεδίο».

Όσον αφορά τις κινητοποιήσεις την Τετάρτη 12:00 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στο δημοτικό Θέατρο και θα ακολουθήσει πορεία στη ΓΓ Αιγαίου, ενώ την Πέμπτη ο περιφερειάρχης και οι δήμαρχοι θα επιδώσουν στο Μέγαρο Μάξιμου τα αιτήματα των νησιών (ο πρωθυπουργός θα απουσιάζει στο εξωτερικό), ενώ για τον ίσο λόγο θα μεταβούν στη Βουλή, στον Υπουργό Εσωτερικών και θα καταλήξουν στον καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.

The post Μετακινήθηκαν λίγο τα αιτήματα της κινητοποίησης της Τετάρτης appeared first on ΕΡΤ Αιγαίου.

www.ert.gr

ertweb