Κομοτηνή: Απαντήσεις από την υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης πήρε ο Ιλχάν Αχμέτ

Κομοτηνή: Απαντήσεις από την υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης πήρε ο Ιλχάν Αχμέτ

Απαντήσεις από την υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Φωτεινή Αραμπατζή, όπου περιγράφεται η αγροτική πολιτική της κυβέρνησης στον τομέα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων και της κτηνοτροφικής παραγωγής,έλαβε μετά από ερώτησή του στην Βουλή, ο βουλευτής Ροδόπης του Κινήματος Αλλαγής, Ιλχάν Αχμέτ. Πρόκειται για την ερώτηση 2040-21-11-2019 με γενικό τίτλο «ΟΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΕΚΠΕΜΠΟΥΝ ΣΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΟΥ ΕΠΑΓΓΛΕΛΜΑΤΟΣ ΤΟΥΣ».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του Βουλευτή «Η υφυπουργός δεν απαντάει σε πολλά κρίσιμα ερωτήματα της ερώτησης». Μάλιστα στην ίδια ανακοίνωση παραθέτει τα εξής:
α) «Για την συνδεδεμένη ενίσχυση γάλακτος των ορεινών κι ημιορεινών περιοχών της Θράκης, φαίνεται να αγνοεί η κ. Φωτεινή Αραμπατζή ότι δεν υπάρχουν έμποροι για να συλλέξουν το γάλα από τους εκεί παραγωγούς, οι οποίοι λόγω της ύπαρξης ακριβώς του πλαφόν 100:1 στην αναλογία του αριθμού επιλέξιμων προβατίνων ή/και αιγών προς την ποσότητα γάλακτος, δεν μπορούν να λάβουν την ενίσχυση. Αίτημα μας είναι να καταργηθεί το πλαφόν γι αυτή την κατηγορία των κτηνοτρόφων.»
β) «Οι ενισχύσεις ήσσονος σημασίας «de minimis» για τους κτηνοτρόφους της Θράκης να χορηγούνται ανά ζωϊκό κεφάλαιο και να μοιράζονται ισότιμα σε σχέση με τους συναδέλφους τους της Κρήτης και της Λάρισας που έλαβαν από τον προηγούμενο υπουργό κ Αραχωβίτη 35 ευρώ, ενώ οι κτηνοτρόφοι της Θράκης 5 ευρώ! Πόσα διαφορετικά μέτρα και σταθμά ακόμα στην αντιμετώπισή της από το κεντρικό κράτος να αντέξει η Θράκη;»
γ) «Η κ. Αραμπατζή δεν απαντά για την αύξηση του ακατάσχετου των τραπεζικών λογαριασμών των κτηνοτρόφων.»
δ) «δεν απαντά για τον αν θα ενταχθούν οι μετακλητοί ποιμένες στο εργόσημο»
ε) «παραπέμπει αυτές τις απαντήσεις στα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας λες και η χάραξη της αγροτικής πολιτικής και σε ειδικά οικονομικά αιτήματα των παραγωγών δεν αποτελεί συνευθύνη και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.»

Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Κατά τα λοιπά εκείνο που κρατούμε από την απάντηση της κ. υφυπουργού ως είδηση για τους κτηνοτρόφους μας είναι ότι «με την υπογραφή της Συμφωνίας μεταξύ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων για τη σύσταση του Ταμείου Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης, το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ 2014-2020) θα συνεισφέρει στο εργαλείο αυτό, 80 εκατομμύρια ευρώ ως παροχή εγγυήσεων, για κάλυψη νέων δανείων από 10.000 έως και 5.000.000 ευρώ. Έτσι αναμένεται ότι το συνολικό ύψος των κεφαλαίων, τα οποία θα διατεθούν μέσα από τη μόχλευση, να ανέλθουν στα 400 εκατομμύρια ευρώ».
Το υπουργείο αναφέρει ότι : » εκτιμάται ότι τον προσεχή Ιανουάριο 2020 θα υπάρχει πρόσβαση στο ποσό αυτό από τους παραγωγούς, με στόχο να μην υπάρξει η παραμικρή καθυστέρηση». Συνεπώς αναμένουμε την ενεργοποίησή του.»

www.ert.gr

Μαρία Νικολάου