Παρούσα η αέρια ρύπανση και στην Κομοτηνή λέει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου

Παρούσα η αέρια ρύπανση και στην Κομοτηνή λέει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου

«Είναι αντιληπτό από τον καθένα που περπατά στην πόλη και περπατά απογευματινές και νυχτερινές ώρες, ειδικά όταν φυσάει Βοριάς, ότι όλη η πόλη πλημμυρίζει από την μυρωδιά του καμένου, της καύσης» δηλώνει στην ΕΡΤ Κομοτηνής ο κος Κωνσταντίνος Χαριτόπουλος, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ροδόπης.

«Αυτό ήταν αποτέλεσμα του τρόπου που θερμαίνουμε τα σπίτια μας οι περισσότεροι συμπολίτες μας, δηλαδή της καύσης κυρίως του ξύλου και διαφόρων άλλων υλικών, πιθανότητα μέσα σε σόμπες και σε τζάκια. Αυτό προκαλεί μια μεγάλη ρύπανση στην ατμόσφαιρα η οποία επιδεινώνει ανθρώπους που έχουν αναπνευστικές παθήσεις και προδιαθέτει για τη δημιουργία νέων παθήσεων.» δηλώνει ο κος Χαριτόπουλος και σημειώνει: «Δυστυχώς δεν μπορώ να πω εγώ στους συμπολίτες μου να μην ζεσταίνονται, είναι πάρα πολύ δύσκολο. Το κρύο είναι πολύ τσουχτερό και δεν γίνεται διαφορετικά. Είναι αποτέλεσμα της πολύ υψηλής τιμής του πετρελαίου θέρμανσης. Πρέπει να απαιτήσουμε όλοι από τους κυβερνώντες να ελαττωθεί στην Βόρεια Ελλάδα.»
Όπως εξηγεί ο κος Χαριτόπουλος αν θέλουμε να αφήσει ο κόσμος την θέρμανση με ξύλα, αυτό που πρέπει να γίνει είναι να ελαττωθεί η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης. Μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής αναφέρεται μάλιστα στο παράδειγμα του Λονδίνου, το 1932, όταν η ρύπανση, αυτή που ονομάζεται αιθαλομίχλη, είχε προκαλέσει πάρα πολλούς θανάτους εκείνη την χρονιά και είχε κινητοποιήσει τότε την Αγγλική Κυβέρνηση να αλλάξει τα τζάκια και τις σόμπες που θερμαινόταν οι Λονδρέζοι με άλλα συστήματα θέρμανσης, όπως είναι το πετρέλαιο.

«Σχεδόν 100 χρόνια μετά, είμαστε στο 2020, βλέπουμε το ίδιο σε μας. Όλη αυτή η αέρια ρύπανση η οποία προέρχεται από διάφορα σωματίδια προκαλούν φλεγμονές στους πνεύμονες, προδιαθέτουν για τη δημιουργία χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας, επιδείνωση του άσθματος και διάφορων κακοηθών, όπως ο καρκίνος του πνεύμονα. Είναι συχνές οι επισκέψεις στους ιατρούς της περιοχής με ασθενείς που αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους προβλήματα.» τονίζει ο κος Χαριτόπουλος και κρούει για μια ακόμη φορά τον κώδωνα του κινδύνου.
Φώτο: Κωνσταντίνος Χαριτόπουλος, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ροδόπης ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία: Μαρία Νικολάου

www.ert.gr

Μαρία Νικολάου