Κομοτηνή: Μόνιμος σταθμός ελέγχου Οχημάτων στο Τελωνείο της Νυμφαίας τον Μάρτιο

Κομοτηνή: Μόνιμος σταθμός ελέγχου Οχημάτων στο Τελωνείο της Νυμφαίας τον Μάρτιο

Την λειτουργία μόνιμου σταθμού ελέγχου οχημάτων στον Κάθετο Άξονα του Τελωνείου της Νυμφαίας ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης. Μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής ο κος Σταμπουλίδης εξήγησε πως η Εγνατία Οδός παραχώρησε στο Υπουργείο Ανάπτυξης ένα συγκεκριμένο σημείο στην Κάθετη Οδό Νυμφαίας Εγνατία Οδού προκειμένου εκεί, άμεσα, μέχρι τον Μάρτιο, να τεθεί σε πλήρη λειτουργικότητα ένα ISO Box το οποίο θα το χρησιμοποιούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί προκειμένου να διενεργούν τακτικούς ελέγχους στα διερχόμενα και εξερχόμενα οχήματα.

«Μαζί με τον αντιπεριφερειάρχη , τον Αστυνομικό Διευθυντή της περιοχής και τα Επιμελητήρια δώσαμε τεχνικές λεπτομέρειες οι οποίες είναι αυτές που χαρακτηρίζουν την πολιτική μας απόφαση.» ανέφερε ο κος Σταμπουλίδης σημειώνοντας πως παρουσίασε μια ολοκληρωμένη πρόταση για την αντιμετώπιση του παρεμπορίου στην περιοχή. «Όπως γνωρίζετε πριν δύο μήνες περίπου είχα επισκεφτεί ξανά την περιοχή προκειμένου να δούμε οι ίδιοι την κατάσταση από άποψη υποδομών, ελέγχων, ενίσχυσης του ελεγκτικού μηχανισμού. Διαπιστώσαμε τότε την ανάγκη και το αίτημα των φορέων επί ετών για την ανάπτυξη ενός σημείο ελέγχου στον κάθετο άξονα της Νυμφαίας προς την Εγνατία Οδό. Είχα πει και τότε ότι θα το αντιμετωπίσουμε γρήγορα ως κυβέρνηση.»

Όπως σημείωσε ο κος Σταμπουλίδης θα πρέπει να αντιληφθούν και οι παραγωγικοί φορείς του τόπου ότι η κυβέρνηση πλέον αντιμετωπίζει το παραεμπόριο με μεγάλη μεθοδικότητα. «Ήδη τα αποτελέσματα είναι θεαματικά σε όλη τη χώρα. Πριν τις γιορτές επιχειρήσαμε στις πύλες εισόδου της χώρας, μεταξύ μ’ αυτές και στο Τελωνείο της Νυμφαίας, ήταν και ένα μήνυμα προς αυτούς που διακινούν παράνομα προϊόντα ή έχουν σκοπό να χρησιμοποιούν την τοπική αγορά ως «πλυντήριο» για τη διακίνηση παράνομων προϊόντων και υπηρεσιών ότι το κράτος επανασυστείνεται σ’ αυτούς τους τομείς και ότι μαζί με άλλες θεσμικές παρεμβάσεις οι οποίες μέχρι το τέλος Μαρτίου θα αποτελούν και το θεσμικό πλαίσιο του κράτους για την αντιμετώπιση του παραεμπορίου θα δουν όλοι αυτοί οι οποίοι θέλουν να είναι υπότροποι ότι το κράτος έχει σκοπό να αντιμετωπίσει το παραεμπόριο, το οποίο το θεωρούμε και αναπτυξιακό μέσο, γιατί μειώνοντας τον παράνομο τζίρο από την παράνομη διαχείριση αγαθών και υπηρεσιών αυτός ο τζίρος επιστρέφει στην κανονική οικονομία.»
7000 έλεγχοι σε όλη τη χώρα το πεντάμηνο Αυγούστου –Δεκεμβρίου 2019
Οι έλεγχοι, μόνο το πεντάμηνο από τον Αύγουστο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2019, αγγίζουν τους 7.000 στη χώρα, όταν την αντίστοιχη περίοδο πέρσι ήταν γύρω στις 2.500. Οι κατασχέσεις των προϊόντων αγγίζουν το 700%, σημειώνεται μια τεράστια αύξηση στα παράνομα προϊόντα τα οποία εντοπίζονται. Επίσης, σημειώνεται 200% αύξηση στα πρόστιμα. «Αποτελεί κεντρικός στόχος η αντιμετώπιση του παραεμπορίου γι αυτό άλλωστε φέρνουμε νέες βελτιώσεις του θεσμικού πλαισίου προκειμένου να ισχυροποιηθεί ο ελεγκτικός μηχανισμός και το πλαίσιο αντιμετώπισής του. Και για πρώτη φορά θα φέρουμε ένα πλαίσιο το οποίο θα είναι αποτρεπτικό γι αυτούς που σκοπεύουν να ασχοληθούν με την παραοικονομία.» τονίζει ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης.
Η Υποστελέχωση των ελεγκτικών μηχανισμών
Θέσαμε το θέμα της Υποστελέχωσης των ελεγκτικών μηχανισμών και ο κος Σταμπουλίδης συμφώνησε μαζί μας σημειώνοντας πως «Η χώρα πέρασε μια περίοδο όπου αυτοί που αποχωρούσαν από αυτούς που προσλαμβάνονταν ήταν περισσότεροι.» προσθέτοντας παράλληλα πως μέσα από την υπηρεσιακή συνεργασία η οποία θα αποτυπωθεί και στο θεσμικό πλαίσιο θα ενωθούν δυνάμεις που υπάρχουν διάσπαρτες σήμερα στον κρατικό μηχανισμό. «Άρα λοιπόν, με την συνένωση δυνάμεων ή με την κοινή δράση, τότε έχουμε πραγματικά ένα υπαρκτό ελεγκτικό μηχανισμό ο οποίος θα μπορεί να πραγματοποιεί τους ελέγχους.»
Φώτο: ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία-video:Μαρία Νικολάου

www.ert.gr

Μαρία Νικολάου