Ιράν: Πύρινος λόγος του Χαμενεΐ κατά των ΗΠΑ μπροστά σε χιλιάδες πιστούς

Ιράν: Πύρινος λόγος του Χαμενεΐ κατά των ΗΠΑ μπροστά σε χιλιάδες πιστούς

Σε μία σπάνια κίνηση, εν μέσω των πιέσεων εντός και εκτός της χώρας, ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν, ηγήθηκε για πρώτη φορά από το 2012 της προσευχής της Παρασκευής στην Τεχεράνη, σε έναν πύρινο λόγο κατά των Ηνωμένων Πολιτειών.

Μιλώντας μπροστά σε χιλιάδες πιστούς ,σε τέμενος της Τεχεράνης, ο Αλί Χαμενεΐ, χαρακτήρισε τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Ντόναλντ Τραμπ «κλόουν που προσποιείται ότι στηρίζει τον ιρανικό λαό, αλλά στην πραγματικότητα επιθυμεί να τον χτυπήσει πισώπλατα». Οι νέες κυρώσεις ,είπε ,δεν θα λυγίσουν τη χώρα και «οι χώρες της Δύσης είναι άξιες περιφρόνησης και πολύ αδύναμες για να κάνουν τους Ιρανούς να γονατίσουν», πρόσθεσε ο πνευματικός ηγέτης του Ιράν.

Χαρακτήρισε πικρό δυστύχημα την κατάρριψη του αεροσκάφους των Ουκρανικών Αερογραμμών που λύπησε το Ιράν και χαροποίησε τους εχθρούς της χώρας, οι οποίοι προσπάθησαν να το εκμεταλλευτούν, όπως επισήμανε.

Τα πυραυλικά πλήγματα του Ιράν σε αμερικανικούς στόχους στο Ιράκ δείχνουν ότι η Ισλαμική Δημοκρατία είχε θεϊκή υποστήριξη για να δώσει ένα «χαστούκι στο πρόσωπο» μιας παγκόσμιας δύναμης, δήλωσε o ανώτατος ηγέτης του Ιράν και κάλεσε τον ιρανικό λαό σε ενότητα.

Ο Χαμενεΐ επέκρινε επίσης σφόδρα τα τρία ευρωπαϊκά κράτη που συνυπογράφουν την πυρηνική συμφωνία του 2015 με το Ιράν, από την οποία αποσύρθηκαν οι ΗΠΑ το 2018 επιβάλλοντας εκ νέου κυρώσεις στην Τεχεράνη, επειδή αυτά ενεργοποίησαν τον μηχανισμό επίλυσης διαφορών που προβλέπεται στη διεθνή συμφωνία, κάτι το οποίο μπορεί δυνάμει να οδηγήσει σε μια επιβολή εκ νέου κυρώσεων από τον ΟΗΕ.

Οι τρεις ευρωπαϊκές χώρες, Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία, «δεν είναι άξιες εμπιστοσύνης» και δεν μπορούν να κάνουν το Ιράν να γονατίσει, όπως δεν μπόρεσαν ούτε οι ΗΠΑ, τόνισε.

 

Πηγή: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ert.gr

Ρούλα Κρικώνη