Κ. Παπανάτσιου: «Στα χέρια της ελεύθερης αγοράς περνά η Παιδεία»

Κ. Παπανάτσιου: «Στα χέρια της ελεύθερης αγοράς περνά η Παιδεία»

«Το σχέδιο Νόμου για την Παιδεία, τα έχει όλα. Από  τον πρωτοφανή εμπαιγμό σε βάρος των αδιόριστων εκπαιδευτικών, μέχρι την υπονόμευση της ανεξαρτησίας της ΑΔΙΠ (Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση) και τη νομιμοποίηση δαπανών των Ειδικών Λογαριασμών Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ), που έγιναν κατά παρέκκλιση της νομοθεσίας, ήταν δηλαδή παράνομες!

Την ώρα που ο προϋπολογισμός για την Παιδεία, επί Κυβέρνησης ΝΔ, δεν παρουσιάζει ουσιαστική βελτίωση, χρηματοδοτείται – και μάλιστα αναδρομικά – με το ποσό των 2 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως, η Ιερά Θεολογική Σχολή στη Βοστώνη, που λειτουργεί υπό την αιγίδα της καταχρεωμένης Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Την ώρα που εισάγονται κριτήρια χρηματοδότησης των Δημόσιων Ελληνικών Πανεπιστημίων με βάση τη σύνδεσή τους με την αγορά, την ώρα που καταργούνται τμήματα φοίτησης σε όλη την Ελλάδα, όπως τα τμήματα Ψυχολογίας, Αγωγής Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία και Λογοθεραπείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, την ώρα που καταργούνται τα δωρεάν μεταλυκειακά διετή προγράμματα σπουδών, στα οποία θα εισάγονταν οι απόφοιτοι Επαγγελματικών Λυκείων ..

Το Υπουργείο Παιδείας εισάγει επίσημα, από την … πόρτα πλέον, τα επί πληρωμή πτυχία των ιδιωτικών κολεγίων.

Με βάση το νομοσχέδιο, θα γίνονται πια δεκτά από τον ΑΣΕΠ, πτυχία που χορηγούνται από εκπαιδευτικά ιδρύματα της αλλοδαπής, όχι μόνο αν έχουν επίσημη αναγνώριση ακαδημαϊκής ισοτιμίας και αντιστοιχίας από τον ΔΟΑΤΑΠ, αλλά ακόμα και αν διαθέτουν μόνο απόφαση αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων, αρχής γενομένης από τους εκπαιδευτικούς.

Παρότι με την ισχύουσα νομοθεσία του ΣΥΡΙΖΑ (ν. 4589/2019) κάτι τέτοιο απαγορεύεται, η κ. Κεραμέως, έρχεται να αλλάξει το τοπίο.

Η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, καίτοι επικαλείται συνεχώς την αριστεία και την αξιοκρατία, στην πράξη την καταργεί βάναυσα, εξισώνοντας τα επαγγελματικά δικαιώματα των δημόσιων ΑΕΙ με τα ιδιωτικά κολέγια, την παρεχόμενη εκπαίδευση δηλαδή με την οικονομική δυνατότητα!

Τη στιγμή που ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α, σε συνθήκες μνημονίων, πέτυχε διπλάσιες ετήσιες αυξήσεις στη Παιδεία, στο 4 και 5 και 6%, έχοντας ως πολιτική προτεραιότητα την ενίσχυση της δημόσιας εκπαίδευσης, η Κυβέρνηση της ΝΔ ΄προμοτάρει΄ την ιδιωτικοποίηση, υπονομεύοντας με αυτό τον τρόπο και το άρθρο 16 του Συντάγματος, το οποίο απέτυχε να καταργήσει μέσω της κοινοβουλευτικής οδού.

Η Κυβέρνηση θα πρέπει να αποσύρει άμεσα αυτή τη διάταξη. Η Δημόσια Παιδεία αφορά το μέλλον των επόμενων γενεών και δεν πωλείται».

www.ert.gr

ertweb
image}

Αφήστε μια απάντηση