Ανακοινώθηκαν συλλήψεις για την κατάρριψη του ουκρανικού αεροπλάνου στο Ιράν

Ανακοινώθηκαν συλλήψεις για την κατάρριψη του ουκρανικού αεροπλάνου στο Ιράν

Το Ιράν θα τιμωρήσει όλους όσοι ευθύνονται για την κατάρριψη από λάθος του ουκρανικού επιβατικού αεροπλάνου, δήλωσε ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, σημειώνοντας ότι το «τραγικό περιστατικό» θα ερευνηθεί σε βάθος. «Ήταν ένα ασυγχώρητο λάθος, δεν μπορεί να ευθύνεται ένας μόνον άνθρωπος για την συντριβή του αεροπλάνου», σημείωσε, προσθέτοντας ότι η κυβέρνησή του «είναι υπόλογη απέναντι στο ιρανικό και τα άλλα έθνη». Οι ιρανικές αρχές έχουν συλλάβει κάποια πρόσωπα που φέρονται ότι εμπλέκονται στο δυστύχημα με το ουκρανικό αεροσκάφος, δήλωσε εκπρόσωπος του δικαστικού σώματος ,χωρίς να αναφερθεί σε λεπτομέρειες.

Πομπέο: Η εξόντωση Σουλεϊμανί ήταν μέρος στρατηγικής «αποτροπής»

Στην ομιλία του, υπό τον τίτλο «Η αποκατάσταση της αποτροπής: το ιρανικό παράδειγμα», ο Πομπέο επικεντρώθηκε σε αυτή που αποκάλεσε στρατηγική της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ να εφαρμόσει «αληθινή αποτροπή» έναντι του Ιράν, καθώς όπως υποστήριξε προηγούμενες αμερικανικές κυβερνήσεις τόσο των Ρεπουμπλικάνων όσο και των Δημοκρατικών ενεθάρρυναν την ιρανική «κακόβουλη δραστηριότητα». Οι Δημοκρατικοί και κάποιοι Ρεπουμπλικάνοι αμφισβητούν τον ισχυρισμό της κυβέρνησης του Τραμπ περί αυτοάμυνας με βάση πληροφορίες των αμερικανικών υπηρεσιών κατασκοπείας περί άμεσα επικείμενων επιθέσεων στις οποίες κατ’ αυτές ενεχόταν ο Σουλεϊμανί. Σύμφωνα με τον πρόεδρο Τραμπ, στους στόχους συμπεριλαμβάνονταν τέσσερις αμερικανικές πρεσβείες.

Ο φόνος του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί στην Βαγδάτη στις 3 Ιανουαρίου από στοχευμένο πλήγμα αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους ήταν η ενέργεια που θεωρείται ότι προκάλεσε την πυραυλική επίθεση του Ιράν κατά αμερικανικών βάσεων στο Ιράκ στις 8 Ιανουαρίου πριν από την κατάρρευση του ουκρανικού αεροσκάφους που στοίχισε τη ζωή στους 176 επιβαίνοντες.

Τριντό: Θα ζούσαν αν δεν υπήρχαν εντάσεις

Ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό δήλωσε χθες ότι τα θύματα του ουκρανικού αεροσκάφους που καταρρίφθηκε στο Ιράν θα ζούσαν, αν δεν υπήρχαν εντάσεις στην περιοχή, σύμφωνα με αντίγραφο συνέντευξης του στο Global News TV.

Το Σάββατο, ο ιρανικός στρατός παραδέχτηκε ότι κατέρριψε από λάθος ένα ουκρανικό αεροσκάφος.

Από το βράδυ της ίδιας ημέρας, διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους καταγγέλοντας τη στάση της κυβέρνησης που αρχικά είχε αρνηθεί ότι έφερε οποιαδήποτε ευθύνη για τη συντριβή του Μπόινγκ.

www.ert.gr

Σοφία Χούντα