Κομοτηνή: Απέχουν από τα καθήκοντά τους οι συμβολαιογράφοι του Εφετείου Θράκης

Κομοτηνή: Απέχουν από τα καθήκοντά τους οι συμβολαιογράφοι του Εφετείου Θράκης

Κατά την χθεσινή συνεδρίαση της έκτακτης γενικής συνέλευσης των μελών του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Θράκης αποφασίσθηκε παμψηφεί αποχή των μελών του από την υπογραφή πράξεων που απαιτούν προσάρτηση πιστοποιητικού εν.φ.ι.α. και από οποιαδήποτε συναλλαγή με τις Δ.Ο.Υ., όπως υποβολή δηλώσεων φόρου μεταβίβασης, δωρεών, γονικών παροχών και κληρονομιών και χειρογράφων πιστοποιητικών εν.φ.ι.α. μέχρι τις 26/1/2020. Στις 26-1-2020 θα συγκληθεί εκ νέου η Γενική Συνέλευση για να αποφασίσει σχετικά, διαμαρτυρόμενοι για τις φορολογικές διατάξεις αναφορικά με τον εν.φ.ι.α. και τις δηλώσεις φόρου κεφαλαίου, όπως ίσχυαν και διαμορφώθηκαν περαιτέρω με τον πρόσφατο νόμο 4646/2019, οι οποίες κρίνονται εξαιρετικά επαχθείς τόσο για τους συμβολαιογράφους, όσο και για τους συναλλασσόμενους πολίτες, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εφετείου, τον κο Τερζίδη Χρήστο.

Χ. Τερζίδης: «Οι πολίτες να γνωρίζουν ότι πολλές φορές πληρώνουν φόρο για ανύπαρκτα ακίνητα τόσο στον ΕΝΦΙΑ, όσο και στις μεταβιβάσεις ακινήτων»

«Δεν είμαστε σύμφωνοι με ένα πλήθος διατάξεων» δήλωσε ο κος πρόεδρος μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής και σημείωσε αναφορικά με τα πρόστιμα που επιβάλλονται στους συμβολαιογράφους για την ορθή χρήση των πιστοποιητικών ΕΝΦΙΑ «έχουμε μια επαύξηση της ευθύνης μας με μια ασαφή έννοια περί φορολογικής ταυτότητας του ακινήτου που έχει προστεθεί και μάλιστα επαυξήθηκε η ευθύνη μας με τον ορισμό που δόθηκε στον πρόσφατο Νόμο.» Όπως εξήγησε ο κος Τερζίδης, «ενώ υπήρξε μια προσέγγιση προς το αρμόδιο Υπουργείο και τον αρμόδιο Υφυπουργό στον κο Βεζυρόπουλο να βελτιώσει την διάταξη που αναφέρεται στα πρόστιμα που επιβάλλονται στους συμβολαιογράφους σε κάποια σημεία υπήρξε μια επαχθέστερη προσέγγιση. Συγκεκριμένα: Ενώ τα λοιπά πρόστιμα ορίζονται σε ένα της χιλίοις επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου σε κάποια περίπτωση ορίστηκε σε 2% , εμείς λέμε εκ παραδρομής, προφανώς το αρμόδιο Υπουργείο αρνείται να κάνει οποιαδήποτε παρέμβαση και διόρθωση της εσφαλμένης κατά την άποψή μας διάταξης.»

Ένα άλλο θέμα για το οποίο διαφωνούν οι συμβολαιογράφοι είναι ο σχεδιασμός που γίνεται για την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων φόρου μεταβίβασης ακινήτου. «Για την ηλεκτρονική αποστολή δεν διαφωνούμε, είμαστε όλοι σύμφωνοι» δήλωσε ο κος Τερζίδης και εξήγησε «θεωρούμε ότι αποτελεί πρόοδο και βελτίωση η οποιαδήποτε ηλεκτρονική διαδικασία, ωστόσο, εκείνο που αλλάζει είναι ο τρόπος της εκκαθάρισης των δηλώσεων. Ενώ δηλαδή με το ισχύον σύστημα εκκαθαρίζονται οι δηλώσεις από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. και επιστρέφονται, ελεγμένες και εκκαθαρισμένες και με τον φόρο να έχει προκύψει από την αρμόδια ΔΟΥ με το σύστημα το οποίο σχεδιάζουν όλα αυτά σκέφτονται να τα κάνουν αυτοματοποιημένα χωρίς παρέμβαση της ΔΟΥ κι επιφυλάσσονται για τον εκ των υστέρων έλεγχο, ώστε στη συνέχεια να επιβληθούν τα αναλογούντα πρόστιμα στον συμβολαιογράφο και βεβαίως οι φόροι και τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις στους συμβαλλόμενους.»

Ένα άλλο ζήτημα για το οποίο έχουν ενστάσεις είναι ο τρόπος καθορισμού των αντικειμενικών αξιών, αλλά και ο τρόπος καθαρισμού της αξίας των ακινήτων για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ. «Σε πολλές περιπτώσεις έχουμε πλασματική αξία και πλασματική εκτίμηση της αξίας των ακινήτων κι όλα αυτά εις βάρος των ιδιοκτητών και εμείς το έχουμε αναδείξει αυτό και θα το κάνουμε πιο σαφές προκειμένου οι πολίτες να γνωρίζουν ότι πολλές φορές πληρώνουν φόρο για ανύπαρκτα ακίνητα τόσο στον ΕΝΦΙΑ, όσο και στις μεταβιβάσεις ακινήτων.» Μάλιστα ο κος Τερζίδης σε αυτό το σημείο αναφέρθηκε στο παράδειγμα των χωριών όπου υπάρχουν σε όλα τα οικόπεδα εκτός από τα σπίτια και ένα πλήθος από ακίνητα βοηθητικά τα οποία είναι αχυρώνες, στάβλοι, αποθήκες, κοτέτσια κ.α. «Όλα αυτά αν στερούνται οικοδομικής αδείας θεωρούνται επαγγελματικές στέγες ή κατοικίες , το κοτέτσι επαγγελματική στέγη! Αντιλαμβάνεστε τι φόρο καλείται να πληρώσει ο κακόμοιρος κάτοικος της επαρχίας; Πολλές φορές το ακίνητό του φτάνει να έχει την αξία του ακινήτου που είναι στο κέντρο της Αθήνας.» δήλωσε ο χαρακτηριστικά σημειώνοντας πως « Όλα αυτά σκοπεύουν να τα αναδείξουν και «να ζητήσουν να εξορθολογιστεί το σύστημα και ο τρόπος υπολογισμού της αξίας των ακινήτων προς όφελος των συμπολιτών μας.»
Φώτο: Ο κος Χρήστος Τερζίδης – στιγμιότυπα από την Γενική Συνέλευση ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία: Μαρία Νικολάου

www.ert.gr

Μαρία Νικολάου