80 Αμερικανοί νεκροί υποστηρίζουν οι Ιρανοί μετά την επίθεση με 35 πυραύλους (video)

80 Αμερικανοί  νεκροί υποστηρίζουν οι Ιρανοί μετά την επίθεση με 35 πυραύλους (video)

Αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις στο Ιράκ, έπληξε το Ιράν, σε αντίποινα για τον θάνατο του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί, υποστηρίζοντας ότι οι επιθέσεις αυτές ήταν «απλώς το πρώτο βήμα». Σύμφωνα με τους Ιρανούς από την επίθεση τουλάχιστον 80 Αμερικανοί έχουν χάσει της ζωή τους  ενώ κάνουν λόγο και για 200 τραυματίες. 
Η ιρανική κρατική τηλεόραση μεταδίδει ότι 80 «Αμερικανοί τρομοκράτες» σκοτώθηκαν στα πλήγματα με βαλλιστικούς πυραύλους των Φρουρών της Επανάστασης εναντίον βάσεων όπου είναι ανεπτυγμένες δυνάμεις των ΗΠΑ στο Ιράκ, επικαλούμενη αξιωματικούς του επίλεκτου σώματος αυτού των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων. Διευκρίνισε επίσης  ότι εκτοξεύθηκαν 15 βαλλιστικοί πύραυλοι εναντίον αμερικανικών εγκαταστάσεων και «υπέστησαν πολύ μεγάλες ζημιές» αεροσκάφη και ελικόπτερα .

Σημείωσε ακόμη, επικαλούμενη κυβερνητική πηγή, πως το Ιράν έχει στο στόχαστρο άλλες 100 αμερικανικές εγκαταστάσεις που σκοπεύει να πλήξει εάν οι ΗΠΑ ανταποδώσουν τα πλήγματα.

Οι Φρουροί της Επανάστασης,, επίλεκτο σώμα των ένοπλων δυνάμεων του Ιράν,  εξαπέλυσαν τα ξημερώματα επιθέσεις με βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων στην Αλ Άσαντ, δυτικά της Βαγδάτης και στο Αρμπίλ στο ιρακινό Κουρδιστάν.

Το Ιράν δεν επιδιώκει τον πόλεμο, αλλά η αντίδρασή του έναντι οποιασδήποτε επίθεσης θα είναι συντριπτική, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Αλί Ραμπιί μέσω Twitter, μερικές ώρες μετά τα πλήγματα με βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον στρατιωτικών βάσεων των ΗΠΑ στο Ιράκ. Εξέφρασε επίσης τις «ευχαριστίες» της κυβέρνησης του Ιράν στους Φρουρούς της Επανάστασης για την «επιτυχή» επιχείρηση.
Οι ένοπλες δυνάμεις του Ιράν «πήραν και ολοκλήρωσαν μέτρα αυτοάμυνας που συμμορφώνονται προς το άρθρο 51 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ στοχοθετώντας τη βάση από όπου έγινε η άνανδρη επίθεση εναντίον πολιτών μας και ανώτερων αξιωματούχων μας», υποστήριξε σήμερα ο επικεφαλής της διπλωματίας της Ισλαμικής Δημοκρατίας, ο Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, προσθέτοντας πως η Τεχεράνη «δεν επιδιώκει κλιμάκωση του πολέμου, αλλά θα υπερασπιστεί τον εαυτό της έναντι οποιασδήποτε επίθεσης».
Οι Φρουροί της επανάστασης απαίτησαν οι ΗΠΑ να «αποσύρουν τις δυνάμεις τους» από το Ιράκ και απείλησαν να πλήξουν επίσης «το Ισραήλ» και «άλλους συμμάχους των ΗΠΑ» στην περιοχή, αν επιτρέψουν τα εδάφη τους να χρησιμοποιηθούν από τους Αμερικανούς για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον της Τεχερανης.

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανήγγειλε μέσω Twitter ότι πρόκειται να κάνει δηλώσεις σχετικά με το Ιράν μέσα στις επόμενες ώρες.
Όπως είπε οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται ακόμα στη διαδικασία αποτίμησης της κατάστασης μετά τα πυραυλικά πλήγματα, αλλά διαβεβαίωσε ότι «μέχρι τώρα, όλα πάνε καλά!».
Αμερικανός αξιωματούχος δηλώνει ότι δεν έχει ενημερωθεί για απώλειες από τα πλήγματα του Ιράν.

Την ίδια ώρα, σε συναγερμό τέθηκε η Πολεμική Αεροπορία και η αντιπυραυλική άμυνα του Ισραήλ, μεταδίδει το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια. Κατά την ίδια πηγή, ισραηλινά μαχητικά κινούνται ιδίως στον εναέριο χώρο του Λιβάνου.

Η αμερικανική ομοσπονδιακή υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας απαγόρευσε στις αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες να κάνουν πτήσεις στον εναέριο χώρο του Ιράκ, του Ιράν, του Κόλπου και του Κόλπου του Ομάν.

Δεν υπήρξαν θύματα μεταξύ των στρατιωτών της Δανίας, της Νορβηγίας και της Νέας Ζηλανδίας που βρίσκονται στο Ιράκ, ανακοίνωσαν οι χώρες τους.

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας ακύρωσε την περιοδεία του σε τρεις χώρες της Μέσης Ανατολής και συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας.

Έντονα πτωτικές τάσεις επικρατούν μέχρι στιγμής κατά τη συνεδρίασης του χρηματιστηρίου στο Τόκιο, εν μέσω των δραματικών εξελίξεων στη Μέση Ανατολή.
Παράλληλα, οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν αλματωδώς στις συναλλαγές στην Ασία.

 

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ, dpa,AFP,Reuters

Σχετική είδηση: Επιχείρηση «Μάρτυρας Σουλεϊμανί»: Καταιγισμός πυραύλων από το Ιράν σε αμερικανικές βάσεις στο Ιράκ

 

 

www.ert.gr

Παντιάς Ζαχαριάδης