Κομοτηνή: 8-1-2019 ΕΡΤ Ειδήσεις

Κομοτηνή: 8-1-2019 ΕΡΤ Ειδήσεις

Αγορά-Οικονομία
Αρχίζουν οι χειμερινές εκπτώσεις
Αρχίζουν τη Δευτέρα, 13 Ιανουαρίου οι χειμερινές εκπτώσεις και θα λήξουν το Σάββατο , 29 Φεβρουαρίου. Τα καταστήματα μπορούν να ανοίξουν προαιρετικά την πρώτη Κυριακή κατά την έναρξη της χρονικής περιόδου των εκπτώσεων, την Κυριακή,19 Ιανουαρίου . Ο Εμπορικός Σύλλογος Κομοτηνής προτείνει το ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων που θα λειτουργήσουν την Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2020, να είναι από τις 11:00 έως τις 14:00 .

Πολιτική
Επιστολή για τα ΕΛΤΑ Ιάσμου από τον Δημήτρη Χαρίτου
Επιστολή προς τον πρόεδρο Δ.Σ. ΕΛΤΑ Πολυχρόνη Γριβέα απέστειλε ο βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ, ο κος Δημήτρης Χαρίτου, με την οποία ζητά να αντιμετωπίσει άμεσα το θέμα της υποστελέχωσης στο ΕΛΤΑ Ιάσμου, ώστε να συνεχίσει απρόσκοπτα τη λειτουργία του και να αποσοβηθεί ο κίνδυνος αναστολής λειτουργίας και τελικά οριστικού κλεισίματος. Η επιστολή κοινοποιήθηκε στον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή.
Ανακοίνωση του Συντονιστή του ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης για την αγορά
Ανακοίνωση εξέδωσε ο Συντονιστής του ΣΥΡΙΖΑ Ροδοπης, Σταμάτης Σακελλίων με την οποία κατηγορεί την Κυβέρνηση ότι ευθύνεται για την μειωμένη κίνηση στην αγορά καθώς όπως λέει η κυβέρνηση της Ν.Δ. στέρησε από την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα πάνω από ένα 1 δις ευρώ μέσα στις γιορτές. Η αιτία σύμφωνα με τον Γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ είναι η περικοπή του κοινωνικού μερίσματος. «Πέρσι το είχαν πάρει περίπου 3.500.000 συμπολίτες μας. Φέτος γύρω στα 200.000 νοικοκυριά. Το ποσό αφαιρέθηκε από την αγορά πλήττοντας τις μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις.» Στην ίδια ανακοίνωση ο κος Σακελλίων αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι: «Η πολιτική της Ν.Δ. μας γυρνά ολοταχώς στα πέτρινα χρόνια των μνημονίων.»
Τοπική Αυτοδιοίκηση
Κατασκευή δικτύων σε Φανάρι και Αρωγή
Υπογράφηκε χθες το μεσημέρι η σύμβαση μεταξύ της ΔΕΥΑΚ Κομοτηνης και της Ανώνυμης Εταιρείας “ΑΛΤΕΚ Α.Ε” για το έργο “Κατασκευή δικτύων ακαθάρτων Φαναρίου Αρωγής και Παραλίας Μέσης Δήμου Κομοτηνής”, έργο προϋπολογισμού 12,5 εκατομμυρίων ευρώ “Το έργο αυτό είναι προϊόν επίμονης και επίπονης προσπάθειας 10 ετών το οποίο επετεύχθη μετά από προσπάθεια της προηγούμενης διοίκησης της ΔΕΥΑΚ και της προηγούμενης δημοτικής αρχής” τόνισε ο νυν πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Νότης Χαραλαμπίδης.

Πολιτισμός –Εκδηλώσεις
Εκδήλωση από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ξάνθης
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ξάνθης διοργανώνει εκδήλωση για τα 20 χρόνια λειτουργίας του Αρχαιολογικού Μουσείου Αβδήρων που θα πραγματοποιηθεί στις 20 Ιανουαρίου στις 7.30 μ.μ.
Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ
Ξεκινά το νέο έτος κινηματογραφικά για το ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής φιλοξενώντας για δύο ημέρες το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλόριζου «Πέρα από τα Σύνορα». Στην αίθουσα του Δημοτικού Θεάτρου θα προβληθούν τα βραβευμένα ντοκιμαντέρ του φεστιβάλ στις 10 και 11 Ιανουαρίου στις 8 το βράδυ. Η Είσοδος είναι ελεύθερη!
Ο ετήσιος χορός στο Ροδίτη
Ο ετήσιος χορός του Πολιτιστικού Συλλόγου Ροδίτη στο ξενοδοχείο Χρήστος κι Εύη θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 11 Ιανουαρίου στις 20:30. Το μουσικό συγκρότημα του Νίκο Ζαπάρτα θα πλαισιώσει το χορό. Μαζί τους θα συμμετέχει στο κλαρίνο ο Βαγγέλης Παπαναστασίου. Επίσης θα βραβευθούν όλα τα παιδιά μελών του Συλλόγου που πέρασαν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ΑΕΙ – ΤΕΙ με βραβείο και χρηματικό ποσό.

Εργαστήριο Φωτογραφίας
Εργαστήριο Φωτογραφίας θα λειτουργήσει στη ΦΕΞ με διδάσκοντα τον Γιώργο Παυλίδη, κάθε Τετάρτη 18.00 – 19.30. Η 1η Συνάντηση θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 18.00 στο Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης.
Παρουσιάζεται το βιβλίο του Αντώνη Καμπά
Το νέο βιβλίο του Αντώνη Καμπά, καθηγητή στο Τμήμα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού στο ΔΠΘ με τίτλο: «Φυσική Δραστηριότητα & Ψυχοκινητική στην Προσχολική Ηλικία» παρουσιάζεται από τις Εκδόσεις Gutenberg την Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου στις 6 μ.μ., στο Polis Art Café. Θα μιλήσουν: Μαρία Σφυρόερα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια ΤΕΑΠΗ-ΕΚΠΑ, Φωτεινή Βενετσάνου, Επίκουρη Καθηγήτρια ΤΕΦΑΑ-ΕΚΠΑ και ο συγγραφέας. Συντονισμός: Νικολέττα Τσιτσανούδη-Μαλλίδη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια ΠΤΝ Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Αστυνομικό Δελτίο
Τροχαία Ατυχήματα
29 τροχαία δυστυχήματα (έναντι 32 το 2018) σημειώθηκαν στην εδαφική αρμοδιότητα της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Πρόκειται για: 5 θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα (έναντι 4 το 2018), 2 σοβαρά τροχαία ατυχήματα (έναντι 4 το 2018), 22 ελαφριά τροχαία ατυχήματα (έναντι 24 το 2018). Από τα τροχαία δυστυχήματα που συνέβησαν σε αστικές και αγροτικές περιοχές των νομών καταγράφηκαν συνολικά 42 παθόντες (έναντι 41 το 2018). Τα κυριότερα αίτια των τροχαίων ατυχημάτων – δυστυχημάτων, όπως προέκυψε από την αστυνομική τροχονομική έρευνα, ήταν: Η υπερβολική ταχύτητα, Οδήγηση σε κατάσταση μέθης, Η απόσπαση προσοχής του οδηγού, Η μη τήρηση απόστασης ασφάλειας και η παραβίαση προτεραιότητας.
Δράσεις Τροχονομικής αστυνόμευσης
6.789 παραβάσεις βεβαιώθηκαν συνολικά τον Δεκέμβριο, από τις οποίες οι 1.709 ήταν επικίνδυνες παραβάσεις, ως ακολούθως : 1.089 για υπερβολική ταχύτητα, 159 για οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνεύματος (μέθη), 98 για κίνηση στο αντίθετο ρεύμα , 44 για παραβίαση ερυθρού σηματοδότη, 68 για μη χρήση κράνους κατά την οδήγηση , 176 για μη χρήση της ζώνης ασφαλείας κατά την οδήγηση , 40 για χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση, 11 για αντικανονικό προσπέρασμα , 20 για φθαρμένα ελαστικά και 4 για αντικανονικούς ελιγμούς.

Συλλήψεις στην Ξάνθη
Συνελήφθησαν χθες τις πρώτες πρωινές ώρες στην Ξάνθη, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Ξάνθης, δύο (2) ημεδαποί, ηλικίας 21 και 15 ετών, διότι διέρρηξαν κατάστημα στην πόλη της Ξάνθης, και αφαίρεσαν από το εσωτερικό του χρηματικό ποσό. Στην κατοχή τους βρέθηκε το αφαιρεθέν ποσό, το οποίο κατασχέθηκε και αποδόθηκε στον δικαιούχο του.
Κανονικά η κυκλοφορία στην Ε.Ο.
Κανονικά διεξάγεται η κυκλοφορία και των οχημάτων άνω των 3,5 τόνων στην Εγνατία Οδό και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.
Καιρός
Λίγες νεφώσεις, κατά τόπους αυξημένες με τοπικές βροχές προβλέπει η ΕΜΥ. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί, στα δυτικά 3 με 5, στα ανατολικά 4 με 6 και στο Αιγαίο 7 με 8 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές, όμως παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα ηπειρωτικά τις πρωινές και τις βραδινές ώρες κατά τόπους ισχυρός στα κεντρικά και βόρεια.

www.ert.gr

Μαρία Νικολάου