Λιβύη: Διπλωματικός μαραθώνιος και παράλληλες εξελίξεις στο στρατιωτικό επίπεδο

Λιβύη: Διπλωματικός μαραθώνιος και παράλληλες εξελίξεις στο στρατιωτικό επίπεδο

Για την κατάσταση στη Λιβύη, όπου η εμφύλια σύγκρουση έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, με αίτημα της Ρωσίας.

Στην Τουρκία, ο Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι Τούρκοι στρατιώτες ήδη αναπτύσσονται στην Λιβύη, για να στηρίξουν την κυβέρνηση της Τρίπολης.

Έκκληση για πολιτική διευθέτηση στη Λιβύη απηύθυνε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά: «Οι τελευταίες εξελίξεις στη Λιβύη δείχνουν ότι μπορεί να επίκειται η κλιμάκωση της βίας γύρω από την Τρίπολη. Σήμερα, είναι πιο επιτακτικό από ποτέ να εργαστούμε πραγματικά για μια πολιτική λύση στην κρίση της Λιβύης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση καλεί όλες τις πλευρές να δεσμευτούν σε μια πολιτική λύση, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών».

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, την Τετάρτη στο Κάιρο θα συναντηθούν οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου, Γαλλίας και Ιταλίας για να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στη Λιβύη και θέματα ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Διεθνή πρακτορεία μεταδίδουν ότι ο επικεφαλής της Κυβέρνησης της Τρίπολης Φαγιέζ Αλ-Σάρατζ βρίσκεται στο Αλγέρι, όπου αναμένεται και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου για διήμερη επίσημη επίσκεψη.

Ο Αλγερινός ΥΠΕΞ Σαμπρί Μπουγκαντούμ ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η χώρα του μπορεί να αναλάβει μεσολαβητικό ρόλο στην κρίση της Λιβύης. Παράλληλα, έγινε γνωστό οτι αναβλήθηκε η προγραμματισμένη επίσκεψη στην Τρίπολη του Ύπατου Εκπροσώπου της ΚΕΠΠΑ Ζοζέ Μπορέλ και των υπουργών Εξωτερικών Βρετανίας-Γερμανίας-Γαλλίας και Ιταλίας, λόγω της κατάστασης.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ θα επισκεφθεί τη Ρωσία στις 11 Ιανουαρίου για να συζητήσει την κρίση στη Μέση Ανατολή με τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ανακοίνωσε σήμερα το Κρεμλίνο.

Εξάλλου, ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε είχε σήμερα εκτενή τηλεφωνική συνομιλία με την Γερμανίδα καγκελάριο ‘Αγγελα Μέρκελ. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν την κατάσταση στη Λιβύη και στο Ιράν. Σε ό,τι αφορά και τα δύο θέματα, οι Μέρκελ και Κόντε συμφώνησαν ότι πρέπει να συνεχιστεί η στενή συνεργασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τόσο των αρμόδιων υπουργών, όσο και των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με την υπηρεσία Τύπου της ρωσικής προεδρίας η καγκελάριος θα πάει στη Ρωσία κατόπιν πρόσκλησης του Ρώσου προέδρου. Στην ατζέντα των συζητήσεων θα περιληφθούν «η κατάσταση στη Συρία και τη Λιβύη, η κλιμάκωση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή ως αποτέλεσμα της αεροπορικής επιδρομής των ΗΠΑ στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης στις 3 Ιανουαρίου» αλλά επίσης και η ουκρανική κρίση, μετέδωσε το πρακτορείο Tass.

Οι δυνάμεις του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης, στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, έχουν προωθηθεί σε θέσεις γύρω από τη Σύρτη, στην προσπάθειά τους να την θέσουν υπό τον έλεγχό τους.

Η κατάληψη της Σύρτης θα συνιστούσε σημαντική στρατηγική νίκη για τον Χάφταρ, ο οποίος από τον περασμένο Απρίλιο έχει εξαπολύσει επίθεση εναντίον της πρωτεύουσας Τρίπολης, όπου εδρεύει η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση (GNA).

Η Σύρτη, στα παράλια της Μεσογείου, σχεδόν στη μέση της Λιβύης, ελέγχεται από δυνάμεις που στηρίζουν την GNA μετά την εκδίωξη του Ισλαμικού Κράτους από την πόλη, με τη βοήθεια των αμερικανικών αεροπορικών επιδρομών, στα τέλη του 2016.

Ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός του Χάφταρ υποστηρίζει ότι κατέλαβε περιοχές γύρω από τη Σύρτη, συμπεριλαμβανομένης και της αεροπορικής βάσης αλ Καρνταμπίγια. «Κατευθυνόμαστε προς την καρδιά της πόλης για να ολοκληρώσουμε την απελευθέρωσή της», είπε ο Χάλεντ αλ Μαχτζούμπ, ένας εκπρόσωπος του ΛΕΣ.

Ένας κάτοικος της πόλης είπε τηλεφωνικά στο πρακτορείο Reuters: «Βλέπουμε αυτοκινητοπομπές του ΛΕΣ μέσα στην πόλη της Σύρτης. Ελέγχουν μεγάλο μέρος της πόλης τώρα. Επίσης, ακούμε πυρά».

Προς το παρόν δεν υπάρχει κανένα σχόλιο από τις δυνάμεις της GNA.

Φωτο αρχείου

Πηγές: ΕΡΤ, A’ Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Tass, Reuters, AFP

www.ert.gr

Νάσος Μπράτσος
image}

Αφήστε μια απάντηση