Αναβίωσε η μεγάλη Φωτιά του «Σαγιά» των Καππαδόκων στους Ασκητές Ροδόπης

Αναβίωσε η μεγάλη Φωτιά του «Σαγιά» των Καππαδόκων στους Ασκητές Ροδόπης

Μετά από ένα κατανυκτικό Εσπερινό στην πανέμορφη Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου σε ένα από τα πιο όμορφα χωριά της Ροδόπης, τους Ασκητές, έγινε και φέτος το έθιμο του Σαγιά, από το Σύλλογο Καππαδοκών, όπου το παρών του έδωσε ο Δήμαρχος Μαρώνειας-Σαπών, Ντίνος Χαριτόπουλος.

Πρόκειται για την μεγάλη πυρά που συμβολίζει την ανύψωση στο ουρανό και την κάθαρση από όλα τα αρνητικά-σ.σ. καλικάντζαρους μεταφορικώς και κυριολεκτικώς- την Παραμονή της Μεγάλης γιορτής των Θεοφανείων, των Φώτων, όπως εύστοχα λέει ο λαός μας, όπου καθαγιάζονται τα ύδατα!

Σύμφωνα με το έθιμο, όπως εξήγησε στην Εκκλησία, μετά το πέρας του Εσπερινού, ο …-Αη Βασίλης-Βασίλης Φαρασόπουλος, περνούσαν οι νέοι του χωριού και μάζευαν από τα σπίτια κάτι που ήθελε να … «κάψει» η κάθε οικογένεια.
Μετά γινόταν πλειοδοτικός διαγωνισμός και αυτός που θα έβαζε τα περισσότερα χρήματα-σ.σ. τα οποία θα πάνε στην Εκκλησία-, ήταν και ο τελικός πυροδότης της μεγάλης και καθαρτικής φωτιάς! Φέτος ο πυροδότης ήταν ο Γιώργος Φαρασόπουλος, ο γιός του Μπάμπη Φαρασόπουλου του προέδρου του Συλλόγου των Ασκητών, χωριού που επέλεξαν να συνεχίσουν τη ζωή τους μετά την προσφυγιά οι Καππαδόκες!

Η φωτιά μπαίνει από τρεις διαφορετικές μεριές και κυκλωτικά στήνεται ένας χορός, όπου οι συμμετέχοντες τραγουδούν το Καππαδοκικό-τουρκόφωνο τραγούδι, όπως όλα τα Καππαδοκικά τραγούδια-
Μάλιστα εκεί που θα στρέφονταν οι φλόγες …εκείνη η πλευρά του χωριού θα είχε και την καλύτερη σοδειά!
Μόλις καθίσουν λίγο οι φλόγες της φωτιάς-σ.σ η οποία φέτος θέριεψε αρκετά λόγω των θυελλωδών ανέμων του …Ηφαιστίωνος-, οι νέοι του χωριού, αλλά και όσοι το λέει η καρδιά τους πηδούσαν τη φωτιά τρεις φορές, να διώξουν όλα τα αρνητικά και να πάει η χρονιά καλά!
Πολλοί ήταν αυτοί που έπαιρναν ένα δαυλό και το πήγαιναν στο σπίτι τους, όπου χάραζαν ένα σταυρό, το θεωρούσαν ως προστασία του σπιτιού, όπως το Φως της Ανάστασης!
Μετά το τελετουργικό του εθίμου δόθηκε δεξίωση στο κτίριο του Συλλόγου Καππαδόκων, με εξαιρετικά γλυκά-κουραμπιέδες, μπακλαβά- και μπόλικο κρασί και τσίπουρο!
Και του Χρόνου, Καλή Φώτιση σε όλους!

ΥΓ1: Μετά το τέλος του Εσπερινού ακολούθησε Αρτοκλασία!
ΥΓ2: ΑΠό τον πρόεδρο του Συλλόγου Μπάμπη Φαρασόπουλο, έγινε μνεία για το γεγονός πως η φετινή αναβίωση του εθίμου έγινε χωρίς την Δωρική κολώνα της καππαδοκικής παράδοσης την Κατίνα Φαρασοπούλου Μισαηλίδου
ΥΓ3: Το χορό έσυρε γύρω από τη φωτιά η μεγάλη αδελφή της Κατίνας, Ευσεβία Φαρασοπούλου-Μαυρίδου

www.ert.gr

Βασιλική Μαχαίρα
image}

Αφήστε μια απάντηση