Κομοτηνή: 24-12-2019 ΕΡΤ Ειδήσεις

Κομοτηνή: 24-12-2019 ΕΡΤ Ειδήσεις

Πολιτική
Στα ΚΑΠΗ της Αιγείρου ο Ε. Στυλιανίδης
Τα ΚΑΠΗ της Αιγείρου επισκέφθηκε ο Βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης ενόψει των Χριστουγέννων. Ευχήθηκε τις γυναίκες της Αιγείρου και συζήτησε μαζί τους καθώς και με τις εκπροσώπους του προγράμματος Βοήθεια στο σπίτι για το σημαντικό κοινωνικό έργο που προσφέρουν στους ηλικιωμένους και τον πολιτιστικό σύλλογο. Συνεχάρη για το έργο τους όλες τις γυναίκες και τις ανακοίνωσε την αναβάθμιση που θα επέλθει στην περιοχή τους, όχι μόνο εξαιτίας της επικείμενης κατασκευής του νέου Νοσοκομείου Κομοτηνής αλλά και λόγω της συνεχούς λειτουργίας της Σχολής Αστυνομίας, όπου πρόκειται το επόμενο διάστημα να εκπαιδευτούν εκτός από τους 200 δόκιμους Αστυφύλακες και 800 Συνοριοφύλακες από τους οποίους οι 400 θα προσληφθούν με πριμοδότηση εντοπιότητας για όσους κατάγονται από τη Θράκη.

Περιφέρεια
5 εκατομμύρια ευρώ από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας στην ΔΕΣΜ-ΟΣ ΑΜΘ για την επιχειρηματικότητα
Τα 15 εκατομμύρια ευρώ θα φτάσει, σε πρώτη φάση, η χρηματοδότηση της Περιφέρειας ΑΜΘ από το Επιχειρησιακό της Πρόγραμμα στο πλαίσιο μιας νέας δράσης στήριξης της επιχειρηματικότητας στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, η οποία θα υλοποιηθεί μέσω της ΔΕΣΜ-ΟΣ ΑΜΘ. Ήδη, έχουν δρομολογηθεί από την Περιφέρεια οι απαραίτητες διαδικασίες προκειμένου το προσεχές διάστημα να δημοσιευτούν δύο προσκλήσεις που θα αφορούν τόσο στον εκσυγχρονισμό και στην αναβάθμιση υφιστάμενων επιχειρήσεων όσο και στην ίδρυση νέων. Αυτό ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος σημειώνοντας πως οι δύο προσκλήσεις θα αφορούν σε πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες είτε δραστηριοποιούνται ήδη είτε σκοπεύουν να δραστηριοποιηθούν σε σημαντικούς τομείς της περιφερειακής οικονομίας, όπως αυτοί έχουν καθοριστεί από την Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης της Περιφέρειας (RIS3).
Κόμματα – Κινήματα
Ανοιχτή συνέλευση του ΜέΡΑ25 Ξάνθης
Η ανοιχτή συνέλευση του ΜέΡΑ25 Ξάνθης πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στην Ξάνθη με την παρουσία μελών των ΠΣΕ Αλεξανδρούπολης, Κομοτηνής, Σερρών, Καβάλας και Δράμας, καθώς και μέλη-φίλοι του κόμματος. Στην εκδήλωση την οποία προλόγισε η εκπρόσωπος τύπου του ΜέΡΑ25 στην Ξάνθη κ.Ελισσάβετ Γιαννίκη έγιναν εισηγήσεις και αναπτύχθηκαν θέματα σχετικά με τα πολιτικά πεπραγμένα του ΜέΡΑ25 μετά τις τελευταίες εκλογές, καθώς και θέματα που έχουν σχέση με τοπικά προβλήματα που απασχολούν τις τοπικές κοινωνίες των εκάστοτε νομών, τα οποία μετέφεραν στην συνέλευση τα παρευρισκόμενα μέλη των ΠΣΕ.
Συνδικαλισμός
Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Εργατικού Κέντρου Κομοτηνής
Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Εργατικού Κέντρου Κομοτηνής συγκροτήθηκε σε σώμα ως εξής: Πρόεδρος: Μαγαλιός Παντελής, Αντιπρόεδρος: Ταπατζάς Βασίλης, Γενικός Γραμματέας: Δραγουμάνη Σταυρούλα, Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας: Διαμαντάκης Αθανάσιος, Γραμματέας Οργανωτικού: Καρκατσέλης Αθανάσιος, Αναπληρωτής Γραμματέας Οργανωτικού: Παλάκας Κων/νος, Γραμματέας Δημοσίων Σχέσεων & Πολιτισμού Καλπακίδης Κυριάκος, Ταμίας: Χατζηαθανασίου Γεώργιος, Αναπληρωτής Ταμίας: Βεργέτης Χρήστος Μέλη: Ιωαννίδης Κυριάκος, Περγέλης Αναστάσιος, Πατσατζή Ρύϊα, Μουμτζίδης Δημήτρης, Ευαγγελόπουλος Ευάγγελος, Αμανατίδης Παναγιώτης Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής: Περγέλης Αναστάσιος. Μετά την συγκρότηση σε σώμα του Δ.Σ. η Εκτελεστική Επιτροπή του Ε.Κ.Κ. σύμφωνα με το καταστατικό αποτελείται από τους : Μαγαλιό Παντελή, Ταπατζά Βασίλη, Δραγουμάνη Σταυρούλα, Καρκατσέλη Αθανάσιο, Καλπακίδη Κυριάκο, Χατζηαθανασίου Γεώργιο και Περγέλη Ανατάσιο. Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Κομοτηνής. Είναι κατά 30% ανανεωμένο.

Ευρώπη
Μείωση της επικινδυνότητας από τη χρήση φυτοφαρμάκων
Την δέσμευση της ότι η Κομισιόν, στο πλαίσιο της Πράσινης Συμφωνίας, είναι αποφασισμένη να μειώσει σημαντικά την επικινδυνότητα και τη χρήση φυτοφαρμάκων, κατέθεσε στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβουργο η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου, απαντώντας σε ερώτηση της ευρωβουλευτού της Νέας Δημοκρατίας Μαρίας Σπυράκη. Όπως είπε η κ. Κυριακίδου, «η Επιτροπή έχει λάβει δραστικά μέτρα για να απαγορεύσει τα νεονικοτινοειδή. Δύο εκ των οποίων έχουν ήδη απαγορευθεί, ενώ ένα απαγορεύεται να χρησιμοποιηθεί σε εξωτερικούς χώρους, και παράλληλα η Επιτροπή θα προτείνει να μην επανεγκριθεί η χρήση ενός άλλου τέτοιου σκευάσματος».
Αλληλεγγύη
Δώρα στο βαρέλι του τροχονόμου
Παιδικά βιβλία, παιχνίδια και είδη ζωγραφικής θα συγκεντρώνουν την Κυριακή, 29 Δεκεμβρίου από τις 11 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι η Ομοσπονδία Επαγγελματικών, Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων ν. Ροδόπης, σε συνεργασία με την Διεύθυνση Αστυνομίας Ροδόπης. Η δράση με τίτλο «Ρυθμίζουμε την κυκλοφορία της χαράς και της προσφοράς» πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής, του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης, στο Βαρέλι του τροχονόμου και τα συγκεντρωθέντα είδη θα δοθούν στον Σύλλογο για Παιδιά και Ενήλικες με ΔΑΔ, Αυτισμό & Asperger – ΔΑΔΑΑ, στον Σύλλογο Μέριμνας ΑμεΑ Νοητικής Υστέρησης Ν.Ροδόπης «Άγιοι Θεόδωροι» και στο Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας Κομοτηνής των Παιδικών Χωριών SOS Ελλάδος. «Έλα κι εσύ μαζί να μοιράσουμε χαμόγελα» προτρέπουν με μήνυμά τους οι διοργανωτές.
50 οικογένειες με πακέτα τροφίμων στηρίζει ο Ερυθρός Σταυρός
Πενήντα οικογένειες στηρίζει ο Ερυθρός Σταυρός, το Παράρτημα στην Κομοτηνή με πακέτα τροφίμων. Τα δέματα που παραδίδονται φέτος είναι πιο «πλούσια» από άλλες χρονιές και περιέχουν εκτός από όσπρια και ζυμαρικά, ρύζι, σάλτσες, λάδια, ζάχαρη, αλεύρι και τριών ειδών κρέατα. Φέτος, επίσης, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια το παράτημα της Κομοτηνής έλαβε και βοήθεια από τα κεντρικά για να γεμίσει τα δέματα. Ο κύριος όγκος των αγαθών όμως συγκεντρώθηκαν από την προσφορά των επαγγελματιών της περιοχής.
Τοπική Αυτοδιοίκηση
Το Χριστουγεννιάτικο δέντρο στην κεντρική πλατεία του Νέου Σιδηροχωρίου φωταγώγησε ο Δήμαρχος Κομοτηνής, Ιωάννης Γκαράνης σε συνεργασία με τη Δημοτική Ενότητα Νέου Σιδηροχωρίου, το Τοπικό Συμβούλιο, τον Μορφωτικό Όμιλο, τον Σύλλογο Γυναικών και το ΚΑΠΗ Νέου Σιδηροχωρίου. Συνοδεία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Δημοτικής Ενότητας Νέου Σιδηροχωρίου και με τη συμμετοχή αιρετών και κατοίκων μεταφέρθηκε το μήνυμα του εορτασμού και στο Νέο Σιδηροχώρι. Οι γυναίκες του οικισμού παρασκεύασαν και πρόσφεραν στους παρευρισκόμενους παραδοσιακά κεράσματα, ενώ ο Άη Βασίλης χάρισε δώρα στα μικρά παιδιά.

Υγεία
Συγκρότηση σε σώμα του Δ.Σ. του Φ.Σ. Ροδόπης
Συγκροτήθηκε σε σώμα το Διοικητικό Συμβούλιο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ροδόπης. Πρόεδρος επανεξελέγη ο Αλέξανδρος Τσαπέκος, αντιπρόεδρος ο Χουσεϊν Ογλού Γουλδέν, Γραμματέας Χρήστος Κουκάκης, ταμίας Σαρή Σακάλ Ισμαήλ και μέλη οι: Γκαντής Ιωάννης, Ζούμα Σταματία, Καρρά Κυριακή,Μουρτεσα Νεσε, και Τσαπέκου Ζωή.
Εορταστικό γεύμα στους εργαζόμενους
Ο Σύλλογος Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής σε συενργασία με τη διοίκηση του Νοσοκομείου παραθέτουν γεύμα σε όσους εργαζόμενους δουλεύουν την ημέρα των Χριστουγέννων καθώς και το βράδυ της παραμονής της πρωτοχρονιάς και το μεσημέρι της 1ης Ιανουαρίου 2020.
Το γεύμα θα διατίθεται από την τραπεζαρία του Νοσοκομείου τις ακόλουθες ώρες
– Τετάρτη 25-12-2019 και ώρα 13,00 το μεσημέρι.
– Τρίτη 31-12-2019 και ώρα 23,00 το βράδυ.
– Τετάρτη 1-1-2020 και ώρα 13,00 το μεσημέρι.

Μητρόπολη
Ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής θα στον Ιερό Ναό Ἁγίου Τρύφωνος Κομοτηνής στις έξι το απόγευμα. Ενώ αύριο στις πέντε το πρωί θα ιερουργήσει στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Εὐαγγελισμού της Θεοτόκου Κομοτηνής.
Πολιτισμός- Εκδηλώσεις
Παράσταση «Καρυοθραύστης» από το Μπαλέτο Θεάτρου Μόσχας
Τη μοναδική ευκαιρία να παρακολουθήσουν την εξαιρετική παράσταση «Καρυοθραύστης» από το Μπαλέτο Θεάτρου Μόσχας θα έχουν οι φίλοι του Μεγάρου Μουσικής Κομοτηνής, την Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου χάρη στην πρωτοβουλία και με δαπάνες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Λόγω της μεγάλης ανταπόκρισης του κοινού, θα δοθούν δύο δωρεάν παραστάσεις, μία απογευματινή στις 4 μ.μ. και μία βραδινή στις 8 μ.μ.

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις στο Μαγεμένο Πάρκο
Συνεχίζονται και σήμερα οι εκδηλώσεις στο Μαγεμένο Πάρκο της Κομοτηνής στις 11 π.μ., με διαδρομή για τα παιδιά της πόλης, με ξενάγηση στο Μαγεμένο Πάρκο. Σύλλογοι και φιλαρμονικές λένε τα κάλαντα. Στις 11 π.μ. σήμερα και την Πέμπτη ο Μάγος Ρότζερ και η ομάδα του, σε μία παράσταση με μαγικά κόλπα , μπαλονοκατασκευές για τα παιδιά , γιγάντιες σαπουνόφουσκες, μουσικοκινητικό πρόγραμμα σε χριστουγεννιάτικους ρυθμούς. Ξυλοπόδαρος και ξωτικό, φωτογραφίζονται και παίζουν με τους μικρούς επισκέπτες του Μαγεμένου Πάρκου
Θρακικό θέατρο σκιών
Tο Θρακικό Θέατρο Σκιών του Γιάννη Βουλτσίδη, παρουσιάζει την «Καλύβα των Χριστουγέννων» που είναι ένα αφήγημα του Φώτη Κόντογλου, με τον Αη Βασίλη τον Βυζαντινό στις έντεκα το πρωϊ της Πέμπτης 26 Δεκεμβρίου. Πάνω του στηρίχθηκε η θεατρική αυτή διασκευή, που ενσωματώνει αφήγηση, στοιχεία περφόρμανς, ζωντανό θέατρο και θέατρο σκιών και μουσική.
Εκδηλώσεις στην Ξάνθη
Κάλαντα στους δρόμους της πόλης από την Φιλαρμονική του Κέντρου Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης θα ακουστούν σήμερα στην Ξάνθη. Στον Πεζόδρομος Δαγκλή στις 12:00 ξωτικά θα κάνουν facepainting στους μικρούς φίλους . ενώ στην Πλατεία Δημοκρατίας, στην κεντρική σκηνή, στις 12:00 τα παιδικά και εφηβικά τμήματα Σύγχρονου και Μοντέρνου χορού του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης ομορφαίνουν την παραμονή των Χριστουγέννων με Χριστουγεννιάτικες χορογραφίες από την καθηγήτρια του τμήματος Ζωή Χατζηευαγγέλου. Με γιορτινή διάθεση από τις μικρές χορεύτριες, τα φετινά κάλαντα των Χριστουγέννων θα είναι χορευτικά και θα ξεσηκώσουν μικρούς και μεγάλους!

Έθιμο της «Καμήλας»
Το έθιμο της Καμήλας θα παρουσιαστεί σήμερα στην Πλατεία Δημοκρατίας της Ξάνθης στην κεντρική σκηνή στη μία το μεσημέρι από τον Σύλλογο Εβριτών Ξάνθης . Ένα ακόμη Θρακιώτικο έθιμο της παραμονής των Χριστουγέννων ή της Πρωτοχρονιάς. Ο καμηλιέρης οδηγεί την καμήλα σε όλα τα σπίτια τον χωριού για το καλό και την υγεία και οι νοικοκυραίοι του προσφέρουν πρόθυμα λουκάνικα και χρήματα. Στη διάρκεια της περιφοράς γίνονται διάφορα ευτράπελα, ενώ συχνά ο θίασος μπλέκεται με τους θεατές και στήνει αυθόρμητα χορό.
‘’ Καμήλες και Ντιβιτζήδες» στην Κομοτηνή
Το δρώμενο ‘’ Καμήλες και Ντιβιτζήδες» θα παρουσιάσει το Σάββατο 28 Δεκεμβρίου στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής στις 11:30 πμ. Από τον Πολιτιστικό Σύλλογος Ανατολικορωμυλιωτών Κομοτηνής.

Καιρός
Στην ανατολική και τη νότια χώρα νεφώσεις με τοπικές βροχές, λίγα χιόνια στα βόρεια ορεινά και στα νότια θαλάσσια-παραθαλάσσια σποραδικές καταιγίδες. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί 6 με 8 και στο Ιόνιο πρόσκαιρα τοπικά 9 μποφόρ, με εξασθένηση από τις βραδινές ώρες. Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω πτώση. Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες.

Ο Καιρός τα ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ
Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές, κυρίως στα ανατολικά. Τοπικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά και βόρεια ορεινά. Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί 4 με 6 και πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες.

www.ert.gr

Μαρία Νικολάου