Δ. Μακεδονία: «Κατάσταση έκτακτης ανάγκης», λόγω απολιγνιτοποίησης

Δ. Μακεδονία: «Κατάσταση έκτακτης ανάγκης», λόγω απολιγνιτοποίησης

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λόγω της «βίαιης απολιγνιτοποίησης» ζήτησε να κηρυχθεί η Δυτική Μακεδονία από το χθεσινό (23/12/2019) περιφερειακό συμβούλιο ο περιφερειάρχης, Γιώργος Κασαπίδης, γιατί όπως τόνισε θα είναι «ανεπανόρθωτη η  ζημιά χωρίς σχέδιο».

«Οι αριθμοί τρομάζουν, όπως το χάσιμο 2,5 δις ευρώ παραγόμενου πλούτου από την απολιγνιτοποίηση, αλλά και οι 25.000 θέσεις εργασίας που θα χαθούν στη Δυτική Μακεδονία», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κασαπίδης και πρόσθεσε ότι η Περιφέρεια είναι σε «κόκκινο συναγερμό», ενώ ζήτησε από περιφερειακό συμβούλιο «να μην γίνει δεκτό το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα της Κυβέρνησης».

Παράλληλα ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας ζήτησε από την Κυβέρνηση «να υπάρξει πρώτα μέριμνα για τις νέες θέσεις εργασίας, που θα πρέπει να  δημιουργηθούν στην περιοχή και μετά να κλείσουν οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ», ενώ αναφερόμενος στην ΔΕΗ τόνισε ότι δεν έχει ακόμη «γνωστοποιήσει τι θα κάνει με τις υποχρεώσεις της απέναντι στην περιοχή, όπως με τις αποκαταστάσεις των εδαφών και των ορυχείων που δεν θα λειτουργούν και τις τηλεθερμάνσεις τριών μεγάλων Δήμων: Κοζάνης, Εορδαίας και Αμυνταίου». Επίσης αναρωτήθηκε «τι θα γίνει με τις δεκάδες επιχειρήσεις της περιοχής που επένδυσαν αρκετά εκατομμύρια ευρώ σε μηχανολογικό εξοπλισμό και εγκαταστάσεις για την εξυπηρέτηση του έργου της λιγνιτικής παραγωγής της ΔΕΗ».

Από τη συνεδρίαση αποχώρησε η παράταξη της «Λαϊκής Συσπείρωσης», καθώς ο επικεφαλής της, Αθανάσιος Χαστάς, χαρακτήρισε τη συνεδρίαση «παρωδία» και δε θέλησε όπως τόνισε «να νομιμοποιήσει τα σχέδια της Κυβέρνησης και της περιφερειακής αρχής».

Οι υπόλοιπες παρατάξεις του περιφερειακού συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας, υιοθέτησαν την πρόταση του κ. Κασαπίδη να αποσταλεί το ψήφισμα στην Κυβέρνηση και τη ΔΕΗ, αλλά και αυτή του πρώην περιφερειάρχη Θεόδωρου Καρυπίδη να αποσταλεί και στην αρμόδια επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από την πλευρά της η επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης, Γεωργία Ζεμπιλιάδου καυτηρίασε το γεγονός ότι το θέμα του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα ήρθε προς συζήτηση στο περιφερειακό συμβούλιο, αφού έληξε η Δημόσια Διαβούλευση. Κατά του σχεδίου στάθηκαν και οι επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης, Χρήστος Σαββουλίδης και Στέφανος Πράσσος, οι οποίοι το χαρακτήρισαν καταστροφικό για τη Δυτική Μακεδονία.

ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ – Σύνταξη: Μάκης Νασιάδης

www.ert.gr

Θωμάς Νασιάδης