Δ. Χαρίτου: Υπό κατάρρευση ο ΕΦΚΑ Ροδόπης, επιβεβλημένη η παράταση του προγράμματος νέων επιστημόνων

Δ. Χαρίτου: Υπό κατάρρευση ο ΕΦΚΑ Ροδόπης, επιβεβλημένη η παράταση του προγράμματος νέων επιστημόνων

Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου πραγματοποίησε την Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου διαδοχικές συναντήσεις με την διευθύντρια και εκπροσώπους του σωματείου εργαζομένων στην τοπική Διεύθυνση ΕΦΚΑ Ροδόπης, όπως και με εργαζόμενους του προγράμματος νέων επιστημόνων 22 έως 29 ετών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του στην τοπική Διεύθυνση ΕΦΚΑ Ροδόπης ο βουλευτής ενημερώθηκε από την διευθύντρια Σαββούλα Μουρατίδου και εκπροσώπους του σωματείου εργαζομένων ΑΜ-Θ, για το μεγάλο φόρτο εργασίας που έχει επωμιστεί η τοπική Διεύθυνση. Τον όγκο των εργασιών επέτεινε η μεταφορά αρμοδιοτήτων των πρώην ταμείων ΟΓΑ, ΟΑΕΕ και ΤΣΜΕΔΕ, χωρίς όμως την μεταφορά επαρκούς αριθμού εργαζομένων. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι η τοπική Διεύθυνση ανέλαβε την έκδοση συντάξεων πρώην ΟΓΑ για όλους τους ασφαλισμένους των πέντε νομών της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Ένας φορέας έκδοσης μάλιστα που δημιουργήθηκε για να λειτουργήσει ως πρότυπο για όλη την Ελλάδα. Το πρόβλημα θα διογκωθεί ακόμη περισσότερο, με τη λήξη της σύμβασης 11 εργαζομένων που απασχολούνται μέσω του προγράμματος νέων επιστημόνων και ως γνωστό σήκωσαν το πολύ μεγάλο βάρος της έκδοσης συντάξεων. Ακόμη με τη δημιουργία υπηρεσίας ΠΕΚΑ στην Κομοτηνή, που θα αντλήσει προσωπικό από την τοπική Διεύθυνση ΕΦΚΑ.

Ο βουλευτής ακούγοντας τους εκπροσώπους των εργαζομένων δεν έκρυψε την ανησυχία του ότι όπως εξελίσσονται τα πράγματα η τοπική Διεύθυνση πολύ γρήγορα θα οδηγηθεί σε κατάρρευση και σε πλήρη αδυναμία να ανταποκριθεί στην εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων και ιδιαίτερα στο τμήμα έκδοσης συντάξεων ΟΓΑ. «Οι δεσμεύσεις του υπουργού για γρήγορη έκδοση και απονομή των συντάξεων, με τον τρόπο που αντιμετωπίζει την στελέχωση του ΕΦΚΑ και τη μη συνέχιση του προγράμματος νέων επιστημόνων, είναι κενό γράμμα. Η απαξίωση του πρότυπου περιφερειακού φορέα έκδοσης συντάξεων ΟΓΑ θα δημιουργήσει εκρηκτικά προβλήματα στους ασφαλισμένους», είπε ο βουλευτής.

Ο βουλευτής είχε συνάντηση και με αντιπροσωπεία εργαζομένων του προγράμματος νέων επιστημόνων, στους οποίους εξέφρασε την υποστήριξή του αναγνωρίζοντας το έργο που προσφέρουν σε αποδεκατισμένες από προσωπικό υπηρεσίες του Δημοσίου, αλλά και το δικαίωμα τους στην εργασία. Ενόψει λήξης του προγράμματος και απροθυμίας της σημερινής κυβέρνησης να το παρατείνει, ο βουλευτής Ροδόπης δήλωσε: «το πρόγραμμα νέων επιστημόνων ανταποκρίνεται σε στοχευμένες, πραγματικές ανάγκες υπηρεσιών του Δημοσίου, όπως είχα την ευκαιρία να ακούσω και να διαπιστώσω στη διάρκεια της επίσκεψης μου στην τοπική Διεύθυνση ΕΦΚΑ Ροδόπης. Οι νέοι εργαζόμενοι του προγράμματος έχουν αποκτήσει πλέον εμπειρία σε αντικείμενα που δεν μπορούν να περιμένουν, όπως σε κοινωνικές υπηρεσίες, την κοινωνική ασφάλιση, τις συντάξεις. Αντί η κυβέρνηση να σκύψει στις ανάγκες των 4.000 νέων επιστημόνων, να δει τις λύσεις που έδωσε το πρόγραμμα στη Δημόσια Διοίκηση, τους εμπαίζει κάνοντας λόγο για νέο πρόγραμμα 500 επιστημόνων με υψηλές αμοιβές».
Ο βουλευτής Δημήτρης Χαρίτου, για τα ζητήματα που συζήτησε στην τοπική Διεύθυνση ΕΦΚΑ Ροδόπης, όπως και με την αντιπροσωπεία των νέων επιστημόνων, θα αναλάβει πρωτοβουλίες σε επίπεδο Κοινοβουλίου.

www.ert.gr

Μαρία Νικολάου