Πέντε σταθμοί μέτρησης θα λειτουργούν στο Βόλο – 400δειγματοληψίες και μετρήσεις επί ένα χρόνο

Πέντε σταθμοί μέτρησης θα λειτουργούν στο Βόλο – 400δειγματοληψίες και μετρήσεις επί ένα χρόνο

Υπεγράφη σήμερα η προγραμματική σύμβαση του ερευνητικού προγράμματος  μεταξύ  Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και  Περιφέρεια Θεσσαλίας, αναφορικά με τους δειγματοληπτικούς ελέγχους και τις μετρήσεις των αέριων ρύπων, μετρήσεις που θα διαρκέσουν έναν ολόκληρο χρόνο, ενώ για το σκοπό λειτουργούν στην πόλη του Βόλου πέντε σταθμοί μέτρησης. Ο συνολικός αριθμός των μετρήσεων θα είναι 400 και αφορά και τακτικές και έκτακτες μετρήσεις.

Η υπογραφή της σύμβασης έγινε στο γραφείο της Αντιπεριφερειάρχη Δωροθέας Κολυνδρίνη, παρουσία του  Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός και την επιστημονικά υπεύθυνης Κωνσταντινής Σαμαρά.

Ο κ. Αγοραστός  επ αφορμή της υπογραφήσ της σύμβασης,  δήλωσε ότι:

«Ξεκινάμε τη διερεύνηση της  προέλευσης της  δυσοσμίας και της χημικής σύστασης αερίων στον πολεοδομικό συγκρότημα  Βόλου, με την συνεργασία που κάνουμε με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και την κα Σαμαρά. Είναι το  μόνο πιστοποιημένο εργαστήριο στην Ελλάδα που μπορεί να κάνει αυτή τη δουλειά. Σημειώστε ότι δεν την κάνει για πρώτη φορά, αφού έχει εκπονήσει  παρόμοια μελέτη διερεύνησης οσμών στο Κορδελιό με επιτυχία. Συνεπώς συνεργαζόμαστε με ένα ελληνικό πανεπιστήμιο, με Έλληνες ερευνητές που έχουν και την εμπειρία και είναι πιστοποιημένοι, γιατί τα αποτέλεσμα,  όταν πρόκειται για τη δημόσια υγεία,  πρέπει να προέρχονται από πιστοποιημένες πηγές, ώστε να  μπορούμε να τα χρησιμοποιούμε ως εργαλεία πίεσης για να πετύχουμε διόρθωση και θεραπεία των πηγών που δημιουργούν το πρόβλημα, εάν και εφόσον  βρεθούν. Όταν είναι πιστοποιημένες οι διαδικασίες, όλα είναι μαχητά και κείνο που απομένει  είναι η κραυγή και η αγωνία του κινδύνου στην κοινωνία.

Να σοβαρευτούμε. Με τη δημόσια υγεία,  την φήμη του Βόλου και την αγωνία των ανθρώπων δεν πρέπει  να παίζει κανείς. Λέμε το αυτονόητο, δυστυχώς οι καθαρές κουβέντες είναι δύσκολες Εάν υπάρχει πρόβλημα βάσει εμπεριστατωμένων στοιχείων εδώ είμαστε να το δούμε. Αν είχαμε στα χέρια μας κάτι τέτοιο θα αναθέταμε μία τέτοια μελέτη; Θα προβαίναμε σε αντίστοιχες ενέργειες;

Την θέση μας την έχουμε αποδείξει. Και εργοστάσια κ κλείσαμε, και ποινές βάζουμε και αυστηρά πρόστιμα, και  αργία σε παραγωγικές διαδικασίες επιβάλλαμε. Αλλά πρέπει να έχουμε στοιχεία. Χρησιμοποιούμε κάθε σύγχρονο εργαλείο και κάθε ερευνητικό κέντρο για να εντοπίσουμε εάν υπάρχει, από πού προέρχεται και πώς μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε.

Έχουμε αποδείξει στην πράξη την συνεργασία μας, ακόμα και με την Επιτροπή πολιτών. Μας ζήτησαν  να κάνουμε την επιδημιολογική έρευνα, την κάναμε. Μας ζήτησαν να κάνουμε έρευνα εδάφους- αέρα κάναμε. Μας ζήτησαν να μετρηθούν τα φουράνια το κάναμε. Μας ζήτησαν να κάνουμε  δειγματοληπτικούς ελέγχους στα φορτία το κάναμε. Η συνεργασία είναι δεδομένη, αλλά με σοβαρότητα και υπευθυνότητα γιατί εμείς βγαίνουμε μπροστά».

Συνεχίζοντας ο κ. Αγοραστός αναφέρθηκε στους  σταθμούς μέτρησης και στο γεγονός ότι πλέον στο Βόλο θα είναι εγκατεστημένοι πέντε (5), μετά την έγκριση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος για ένταξη 8 νέων σταθμών για όλη τη Θεσσαλία. Πιο συγκεκριμένα είπε ότι:

«Χθες πήραμε την έγκριση του Υπ. Περιβάλλοντος για ένταξη στο ΕΣΠΑ οκτώ (8) νέων μετρητών αέρος και έτσι   Καταρρίπτεται για μια ακόμη φορά  ο μύθος, ότι  δεν το κάναμε μέχρι σήμερα. Δεν το είχαμε κάνει μέχρι σήμερα, γιατί δεν είχαμε την έγκριση του υπουργείου. Στο Βόλο θα έχουμε πέντε(5) : έχουμε έναν, θα αγοράσουμε έναν από το πράσινο ταμείο και δύο από το ΕΣΠΑ και έναν αυτόν πέντε. Ο ένας θα είναι μπαλαντέρ, ως προς το πού θα τοποθετηθεί. Έχει το πλεονέκτημα να μετακινείται. Έχει διπλάσια τιμή από τους άλλους. Έχει τη δυνατότητα τώρα που έγινε η βαθμονόμηση, να μετακινηθεί σε χώρο αντιπροσωπευτικό στην  ευρύτερης περιοχής. Έχουμε και την σύμφωνη γνώμη του υπουργείου. και θα μπει και στο δίκτυο».

Ο περιφερειάρχης κατέληξε ότι «όλοι είμαστε στην ίδια πλευρά και χρειάζεται να έχουμε σύνεση, ψυχραιμία, νηφαλιότητα και υπερβατικότητα. Καμία πόλη στην Ελλάδα η περιφέρεια δεν έχει κάνει τόσα πολλά για τη δημόσια υγεία».

Στη συνέχεια το λόγο έλαβε η αντιπεριφερειάρχης  Δωροθέα Κολυνδρίνη, η οποία σχολιάζονταν την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης, τόνισε ότι : » είναι το επιστέγασα ολόκληρης προσπάθειας ειδικά των τελευταίων ετών, που εμφανίστηκε το πρόβλημα της οσμής. Είναι το αποτέλεσμα της  συνεργασίας για όλα αυτά που έχουμε κάνει αναφορικά με  το περιβάλλον (προγραμματική με επιστημονικά εργαστήρια για λήψη δειγμάτων εδάφους- αέρων, 25.000 ευρώ επιδημιολογική, έλεγχοι σε εργοστάσια κλπ). Ο  στόχος μας παραμένει. Να βρούμε την αιτία . Να  βρούμε τα εν δυνάμει προβλήματα,  εφ’ όσον υπάρχουν και να τα καταστείλουμε. Με την στάση μας επιβεβαιώνεται ότι υπερβαίνουμε τα όρια όχι μόνο τα διασταλτικά όπου μπορούμε,  αλλά και σε σχέση με τα μεγέθη του νομού. Εμείς δεν  στοχοποιούμε εργοστάσια. Όλα κοινοποιούνται. Ποτέ δεν κρύψαμε τίποτα, ποτέ δεν ακολουθήσαμε υπόγειες διαδρομές»

Η κ. Κωνσταντινή Σαμαρά-Κωνσταντίνου, καθηγήτρια του Τμήματος Χημείας του Α.Π.Θ., Διευθύντρια του Εργαστηρίου Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος και επιστημονικά υπεύθυνη του ερευνητικού προγράμματος που ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες, μετά την σημερινή υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας και Πανεπιστημίου, αναφέρθηκε στους στόχους του προγράμματος και συγκεκριμένα είπε ότι: «είναι ένα ερευνητικό πρόγραμμα με στόχο να βρει ποιες χημικές ενώσεις συμβάλλουν στη δυσοσμία και από πού προέρχονται. θα γίνει συνδυασμός μετρήσεων σε τρεις σταθερές θέσεις στο ΠΣ, ανατολικά κέντρο και δυτικά της πόλης, με προγραμματισμένες και έκτακτες μετρήσεις. Η δυσοσμία εμφανίζεται με τη μορφή επεισοδίων και θα έχουμε έτοιμους δειγματολήπτες ώστε να μπορούμε να κάνουμε τις μετρήσεις. Θα γίνουν δειγματοληψίες και μετρήσεις των ίδιων ενώσεων που ξεπερνούν τις 100 πιθανές για πρόκληση δυσοσμίας, στις βιομηχανίες της περιοχής. Θα είναι δειγματοληψίες απροειδοποίητες. Η διάρκεια του ερευνητικού είναι 12 μήνες, τα δείγματα ληφθούν σε διαφορετικές μετεωρολογικές συνθήκες για να μπορέσουμε να δούμε ποιες είναι οι ενώσεις και να αξιολογήσουμε την επικινδυνότητά τους, από ποια πλευρά της πόλης προέρχονται και από ποιες δραστηριότητες. Πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να δώσουμε πολύ συγκεκριμένα στοιχεία στην περιφέρεια για να προχωρήσει στην επίλυσή τους. Με βάση την προγραμματική, θα υπάρξει ενδιάμεση έκθεση με τα αποτελέσματα του εξαμήνου και πρώτη αξιολόγηση των αποτελεσμάτων. Η τελική έκθεση θα παραδοθεί αφού ολοκληρωθούν όλες οι μετρήσεις» .

Να σημειωθεί ότι η προγραμματική σύμβαση έχει προϋπολογισμό 170.000€ και προβλέπει ότι θα γίνου  300 τακτικές μετρήσεις – δειγματοληψίες, 60 έκτακτες και 40 στη βιομηχανία , αριθμός που υπερκαλύπτει την ανάγκη τεκμηριωμένων αποτελεσμάτων, όπως τόνισε η κ. Σαμαρά.

www.ert.gr

ertweb