Μήλο της έριδος η Λιβύη για τα ενεργειακά αποθέματα

Μήλο της έριδος η Λιβύη για τα ενεργειακά αποθέματα

Κατακερματισμένη χώρα η Λιβύη και είναι αρκετές οι διεθνείς δυνάμεις, που επιδιώκουν να αποκτήσουν ζώνες επιρροής,καθώς εκεί υπάρχουν μεγάλα ενεργειακά αποθέματα.

Στη Λιβύη, που βρίσκεται σε εμφύλια διαμάχη, η κατάσταση, λίγο μετά την υπογραφή του μνημονίου με την Τουρκία, περιπλέκεται. Η Αίγυπτος στέλνει άρματα μάχης για να στηρίξει τον στρατηγό Χαφτάρ, ενώ μεγάλες δυνάμεις φαίνεται να παίρνουν θέση δίπλα σε κάθε μία από τις αντιμαχόμενες πλευρές.

Από την άλλη πλευρά η κυβέρνηση του Σάρατζ ανακοίνωσε ότι ενεργοποιεί το μνημόνιο στρατιωτικής συνεργασίας που υπέγραψε με την Άγκυρα.

To τέλος της εμφύλιας σύρραξης στη Λιβύη δηλώνει ότι θέλει να δει ο Βλαντιμίρ Πούτιν, προσθέτοντας ότι θα συζητήσει το θέμα με την Τουρκία τον Ιανουάριο. Όπως και στο συριακό πόλεμο. Πούτιν και Ερντογάν τάσσονται με διαφορετικές πλευρές. Δυνάμεις του ιδιωτικού ρωσικού στρατού Βάγκνερ λέγεται ότι βρίσκονται στη Λιβύη στο πλευρό του Χαφτάρ.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καλείς όλους τους εξωτερικούς παίκτες να σταματήσουν να τροφοδοτούν τη σύγκρουση και να υποστηρίξουν την επιστροφή στην πολιτική διαδικασία που προωθεί ο ΟΗΕ.

Ρεπορτάζ: Παντελής Γκόνος

Πηγή: EΡΤ

www.ert.gr

Νάσος Μπράτσος