Επιτροπή Δημοτών Κραυσίδωνα: «Ρώμη αμαθής πολλάκις τίκτει βλάβην»

Επιτροπή Δημοτών Κραυσίδωνα: «Ρώμη αμαθής πολλάκις τίκτει βλάβην»

Ήταν 29 Ιουνίου 1988 όταν βγήκε η πρώτη ανακοίνωση της τότε Οικολογικής Κίνησης Βόλου, που ενημέρωνε για τα περιβαλλοντικά και επικίνδυνα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει η πόλη από την επιχειρούμενη τότε επικάλυψη του χειμάρρου Κραυσίδωνα.

«Σύμφωνα με μελέτες του ΠΕΡΠΑ [Πρόγραμμα Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος Αθήνας] τα ποτάμια μέσα στις πόλεις λειτουργούν σαν φυσικοί αεραγωγοί…» – έλεγε μεταξύ άλλων η ανακοίνωση – και καταλαβαίνουμε όλοι τι ακριβώς σημαίνει αυτό. Εκείνο που δεν έγραφε είναι ότι 30 και πλέον χρόνια θα συνέχιζε να απασχολεί το θέμα την πόλη και τους «Φίλους του Κραυσίδωνα» που σήμερα φέρουν τον τίτλο «Επιτροπή Δημοτών Κραυσίδωνα» ή αλλιώς «μπαχαλάκηδες».

Τα χρόνια πέρασαν και η διαπίστωση του ΠΕΡΠΑ δεν άλλαξε, θα μπορούσαμε να πούμε ότι η απαίτηση είναι ακόμα μεγαλύτερη για τη διαφύλαξη αυτών των γραμμικών πολύτιμων χώρων όπως είναι ο Κραυσίδωνας και αυτό έχει γίνει αντιληπτό πλέον παγκόσμια, όχι όμως όσο θα έπρεπε στην πόλη μας.

Η σημερινή τοποθέτηση της παράταξης «Μαζί για το Βόλο», του κ. Ι. Αποστολάκη και Ν. Μανιάρα, δεν είναι τίποτα άλλο παρά η επιβεβαίωση, υπενθύμιση και αφύπνιση για διαφύλαξη και ανάδειξη αυτού του πολύτιμου για την πόλη και την ποιότητα ζωής γραμμικού χώρου. Οι χείμαρροι πλέον δεν αποτελούν επιλογή επίλυσης κυκλοφοριακών προβλημάτων ενώ σύσσωμη η πόλη [εις] θα έπρεπε να διεκδικεί [ουν] την προστασία, ανάδειξη και παράδοσή τους στους δημότες. Με απλά λόγια ο Κραυσίδωνας και λόγω θέσης οι παρόχθιοι οδοί Ζάχου και Καραμπατζάκη, δεν αφορούν μόνο αυτούς που μένουν εκεί [μάλλον εξαιρετικά κακό αυτό…], ούτε κάποιους με τον τίτλο «Μεϊκόπουλος ή Πουλόπουλος» που «έχουν ψησταριές» και «ιδιωτικά γκαράζ» στην περιοχή! Δύο χρόνια τώρα κατανοούμε αυτές τις αναφορές της Δημοτικής Αρχής και δεν είναι άλλο από την εφαρμογή της Γκεμπελικής ρήσης «ρίξε λάσπη κάτι θα μείνει».

Η περιοχή αφορά το σύνολο της πόλης και επηρεάζει το σύνολο της πόλης. Η οικολογία λέει ότι το πέταμα μιας πεταλούδας εδώ μπορεί να προκαλέσει καταιγίδα στην άλλη άκρη του κόσμου.

Οι πάσης φύσεως αποκαλούμενοι υποτιμητικά από τη δημοτική Αρχή ως «Μπαχαλάκηδες» μελέτησαν, σχεδίασαν και παρέδωσαν (αφιλοκερδώς με μεράκι και γνώση) στην κοινωνία ένα σχεδιασμό που δεν είναι τίτλος αλλά ουσία και περιεχόμενο και δεν είναι άλλο από ένα πραγματικό Γραμμικό Πάρκο στον Κραυσίδωνα.

Σε ότι αφορά τις πανταχόθεν εκτοξεύσεις απειλών που έχουν αποδέκτες τους αγωνιζόμενους για την προστασία της περιβαλλοντικής υγείας της πόλης, παραθέτουμε τη ρήση του Ευριπίδη (480 – 406 π.Χ) :
«Ρώμη αμαθής πολλάκις τίκτει βλάβην» σε απλά ελληνικά «η δύναμη χωρίς παιδεία είναι πολλές φορές βλαβερή»!

Και όσο για την οδό Ζάχου που πολλές φορές επικαλείται η Δημοτική. Αρχή, για το κυκλοφοριακό βάρος που φέρει, θυμίζουμε πώς ο τότε αντιδήμαρχος έταζε αναβάθμιση ενώ προέκυψε υποβάθμιση, την οποία τώρα φορτώνουν στους «μπαχαλάκηδες» και στον πρώην Δήμο Νέας Ιωνίας. Για του λόγου του αληθές, παραθέτουμε σχετικό έγγραφο με ημερομηνία 13-5-1993 όπου η τότε δημοτική Αρχή Βόλου μεταξύ άλλων διαβεβαίωνε τους κατοίκους της Ζάχου «…σύμφωνα με το σχεδιασμό του Δήμου η περιοχή θα αποτελέσει ένα σημαντικό στοιχείο για την αναβάθμιση όλης της περιοχής…κ.λπ.» [προφανώς στα πλαίσια του LIFE] και είδαμε τι έγινε, δυστυχώς η ιστορία επαναλαμβάνεται.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΗΜΟΤΩΝ ΚΡΑΥΣΙΔΩΝΑ
17 Δεκεμβρίου 2019

www.ert.gr

ertweb