Αυξάνονται οι πιέσεις των ΗΠΑ στην Τουρκία (video)

Αυξάνονται οι πιέσεις των ΗΠΑ στην Τουρκία (video)

Πλήγμα για την Τουρκία η επιστολή της Αιγύπτου στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και την πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το Κάιρο χαρακτηρίζει άκυρες και ανυπόστατες τις συμφωνίες Τουρκίας-Λιβύης και ζητά να μην πρωτοκολληθούν.

Την ίδια στιγμή, ο κλοιός σφίγγει για την Άγκυρα και από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Στις τελευταίες απειλές Ερντογάν για κλείσιμο δύο στρατηγικής σημασίας αεροπορικών βάσεων στην Τουρκία, που χρησιμοποιούν οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Aμερικανός υπουργός Άμυνας απάντησε: «Δεν μου το έχουν αναφέρει στο παρελθόν. Το πληροφορήθηκα διαβάζοντας τις εφημερίδες… Έτσι, πρέπει να μιλήσω με τον ομόλογό μου από το υπουργείο Άμυνας για να κατανοήσω τι ακριβώς εννοούν και πόσο σοβαροί είναι.»

Τις ήδη τεταμένες αμερικανοτουρκικές σχέσεις δυναμιτίζει η αναμενόμενη υπερψήφιση των κυρώσεων κατά της Τουρκίας στο τέλος της εβδομάδας από την αμερικανική Γερουσία.

Η Ρωσία πάντως, φαίνεται να τηρεί στάση αναμονής και για το ζήτημα των συμφωνιών Λιβύης -Τουρκίας, παραπέμπει στη συνάντηση Πούτιν- Ερντογάν τον Ιανουάριο. Σπεύδει ωστόσο να διευκρινίσει ότι, «Η Ρωσία υποστηρίζει όλες τις προσπάθειες και μεμονωμένες χώρες σε ό,τι αφορά στην εξεύρεση λύσεων στην κρίση της Λιβύης.»

Πηγή: ΕΡΤ

www.ert.gr

Αλέκα Σταυροπούλου