Συνέχεια των διπλωματικών κινήσεων της Αθήνας-Στη γραμμή των προκλήσεων επιμένει η Άγκυρα

Συνέχεια των διπλωματικών κινήσεων της Αθήνας-Στη γραμμή των προκλήσεων επιμένει η Άγκυρα

Συνεχίζει τις διπλωματικές κινήσεις η Αθήνα με φόντο τη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα. Σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα έχει συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ενώ την Τρίτη θα επισκεφτεί τη Σαουδική Αραβία και την Τετάρτη τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

«Τα πράγματα δε θα βγουν εκτός ελέγχου και, σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα δεν φοβάται θερμό επεισόδιο με την Τουρκία», τόνισε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Bild. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι το μνημόνιο που υπέγραψε η Άγκυρα με την κυβέρνηση της Τρίπολης είναι παράνομο και άκυρο, την ώρα που ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προχωρούσε σε νέες προκλητικές δηλώσεις.

Σε συνέντευξή του στο κανάλι A Χαμπέρ ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε εκ νέου στη συμφωνία Άγκυρας – Τρίπολης, σημειώνοντας ότι «το μνημόνιο συνεννόησης για τα θαλάσσια σύνορα με τη Λιβύη ενοχλεί την Ελλάδα, αλλά θωρακίζει τα δικαιώματα της Τουρκίας. Τόνισε πως όλες οι κινήσεις γίνονται σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, δεν θα επιτραπούν μονομερείς ενέργειες και δεν πρόκειται να υπάρξει ουδεμία συμφωνία για τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της ανατολικής Μεσογείου. Όσον αφορά τον εμφύλιο πόλεμο στη Λιβύη, επανέλαβε τη στήριξή του στην Κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης του Φαγέζ αλ Σάρρατζ, διαμηνύοντας ότι «θα παράσχουμε οποιουδήποτε είδους στήριξη κριθεί αναγκαία»

«Η Ελλάδα, αν απαιτηθεί, θα υπερασπιστεί, κατά τη συνταγματική της υποχρέωση, τον εθνικό της χώρο και παρ΄ότι μπορεί και μόνη, δεν θα είναι μόνη», σημείωσε κατά την ομιλία του στη συζήτηση του προϋπολογισμού του 2020, ο κ. Δένδιας.

«Καταστήσαμε ευθύς εξαρχής σαφές προς την Τουρκία ότι βασικός μας στόχος είναι η προώθηση μιας πολιτικής βασισμένης στις σταθερές αρχές της καλής γειτονίας, του σεβασμού του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συνθηκών. Καταστήσαμε σαφές ότι το πλαίσιο ενεργειών μας είναι το Διεθνές Δίκαιο, που δεν ανέχεται προκλητικές ενέργειες, απειλές πολέμου ή μονομερείς διεκδικήσεις. Η Ελλάδα είναι μια ευρωπαϊκή χώρα. Δε θα μας παρασύρει η Τουρκία του επίπεδο του Βαλκάνιου καυγατζή», ανέφερε ειδικότερα ο Νίκος Δένδιας και τόνισε ότι η Ελλάδα έχει καταστήσει απολύτως σαφές σε όλους τους τόνους και χωρίς μεγαλοστομίες ότι «θα υπερασπιστεί κατά τη συνταγματική της υποχρέωση τον εθνικό χώρο».

Την άρση της διεθνούς αναγνώρισης της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης της Λιβυης, ζήτησε ο πρόεδρος ης λιβυκής Βουλής Αγκίλα Σάλεχ, ο οποιος προ ημερών βρέθηκε στην Αθήνα και καταδίκασε το μνημόνιο με την Τουρκία.
Γνωστοποίησε ότι το αίτημα θα υποβληθεί στις 15 Ιανουαρίου στη συνεδρίαση του Αραβικού Κοινοβουλίου.
Η κυβέρνηση του Σάρατζ δεν είναι εξουσιοδοτημένη να υπογράφει διεθνείς συμφωνίες, δηλωσε στην αγγλόφωνη αιγυπτιακή εφημερίδα «Egypt Today» ο Αγκίλα Σάλεχ.

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι στηλίτευσε το ότι η διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της Λιβύης, είναι «όμηρος» ένοπλων παραστρατιωτικών οργανώσεων.

Την ίδια ώρα η Άγκυρα εμμένει στην προκλητική γραμμή. Στο τουρκικό κοινοβούλιο κατατέθηκε και το στρατιωτικό σκέλος της Συμφωνίας με τη Λιβύη, ενώ νέα συνάντηση με τον επικεφαλής της Κυβέρνησης Φαγέζ αλ-Σάρατζ είχε στην Κωνσταντινούπολη, Τούρκος πρόεδρος.

Όλα όσα κάνουμε είναι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, τόνισε ο Ταγίπ Ερντογάν και επανέλαβε ότι η Άγκυρα θα εξασφαλίσει τα δικαιώματά της στα θαλάσσια σύνορα με την Ελλάδα.

Επεσήμανε δε, ότι ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός, υπό τον στρατηγό Χαφτάρ, στερείται νομιμότητας, καθώς η επισήμως αναγνωρισμένη κυβέρνηση είναι αυτή του Σάρρατζ.

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο επιβολής αμερικανικών κυρώσεων λόγω της προμήθειας των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων S-400 ο Τούρκος πρόεδρος απείλησε με κλείσιμο της αμερικανικής βάσης Ιντσιρλίκ στα Αδανα.

Η χώρα μας πρέπει να εξαντλεί όλα τα μέσα για την προάσπιση της εδαφικής κυριαρχίας, σημειωσε η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη.

«Το ιδεολόγημα που προβάλουν για την ανάγκη ενός επώδυνου συμβιβασμού με την Τουρκία και συνεκμετάλλευση του Αιγαίου και των οικοπέδων της Κύπρου για να αποφύγουμε δήθεν μια πολεμική εμπλοκή, είναι ψεύτικο και εξίσου επικίνδυνο για το παρόν και το μέλλον του λαού μας» είπε ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Πηγή ΕΡΤ

www.ert.gr

Κων/να Βαλαούρα