Κομοτηνή: ΕΡΤ Δελτίο ειδήσεων 16-12-2019

Κομοτηνή: ΕΡΤ Δελτίο ειδήσεων 16-12-2019

ΕΡΤ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ 16 12 2019
Πρωτογενής Τομέας
3000 ευρώ ανά γεωργική εκμετάλλευση
Έως 3.000 ευρώ ανά γεωργική εκμετάλλευση σε καίριους τομείς της πρωτογενούς παραγωγής θα δίνονται με απόφαση του ΥπΑΑΤ, Μ. Βορίδη. Από την εφαρμογή της συγκεκριμένης δράσης ωφελούνται φυσικά ή νομικά πρόσωπα, που είναι ενεργοί γεωργοί και υποβάλλουν ετησίως Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης, καθώς και συλλογικοί φορείς που είναι καταχωρισμένοι στο Εθνικό Μητρώο Αγροτικών Συνεταιρισμών.
Πολιτική
Ο Ευριπίδης Στυλιανίδης προτείνει υποχρεωτική στράτευση στα 18
Από το βήμα της βουλής έκανε την πρόταση για υποχρεωτική στράτευση στα 18 ο πρώην υπουργός και νυν βουλευτής Νομού Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης. Η στράτευση να συνοδεύεται με κίνητρα, δηλαδή όποιος στρατεύεται στα 18 να κάνει κατά έναν μήνα μειωμένη θητεία. Είναι ένα μέτρο, όπως υπογραμμίζει, που εφαρμόζει η Κύπρος και το Ισραήλ. Ζήτησε επίσης ένα μέρος των ταμειακών διαθεσίμων που ανέρχονται σε 36 δισ. ευρώ να διατεθεί για την αγορά ενός σμήνους F-35.
Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ: Κίνδυνος για την επέκταση του φυσικού αερίου στην ΑΜΘ
Με πρώτο υπογράφοντα το Δημήτρη Χαρίτου, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, όλοι οι βουλευτές της ΑΜ-Θ καταθέσαν ερώτηση προς τους Υπουργούς Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Περιβάλλοντος και Ενέργειας με θέμα τους κινδύνους για ανατροπή του έργου που έχει ξεκινήσει από την προηγούμενη κυβέρνηση για την επέκταση των δικτύων διανομής φυσικού αερίου στις έξι μεγάλες πόλεις της ΠΑΜΘ.
Oι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ρωτάνε τους υπουργούς αν θα προχωρήσουν οι δημόσιοι διαγωνισμοί της ΔΕΔΑ και η κατασκευή των δικτύων διανομής φυσικού αερίου, όπως έχουν σχεδιαστεί στις μεγάλες πόλεις της ΠΑΜΘ και πως θα διασφαλίσουν την διατήρηση των εγγυήσεων και της χρηματοδότησης που έχει επιτύχει ως δημόσιος φορέας η ΔΕΔΑ για την κάλυψη της επέκτασης σε όλες τις περιοχές και για την επίτευξη χαμηλού κόστους εγκατάστασης και χρήσης των δικτύων φυσικού αερίου για όλους τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

Περιφέρεια
Επιπλέον 5 εκατομμύρια ευρώ στα Κέντρα Κοινότητας της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας
Τα 15 εκατομμύρια ευρώ θα ξεπεράσει η συνολική χρηματοδότηση των Κέντρων Κοινότητας των Δήμων της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας ΑΜΘ, μετά την απόφαση του Περιφερειάρχη κ. Χρήστου Μέτιου για αύξηση των διαθέσιμων κονδυλίων προς τις συγκεκριμένες δομές. Η αύξηση της χρηματοδότησης, που θα γίνει με πόρους από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, θα επιτρέψει την επέκταση του χρόνου λειτουργίας των Κέντρων Κοινότητας, την αύξηση του προσωπικού που εργάζεται σε αυτά και την αύξηση του αριθμού των ωφελούμενων. Ήδη οι σχετικές αποφάσεις που αφορούν στην αύξηση της χρηματοδότησης για τα Κέντρα Κοινότητας των Δήμων Δράμας, Καβάλας, Κομοτηνής και Αλεξανδρούπολης, συνολικού ύψους 2,1 εκατομμυρίων ευρώ, έχουν υπογραφεί από τον κ. Περιφερειάρχη, με τις υπόλοιπες να έπονται στις αρχές του επόμενου έτους.
Τοπική Αυτοδιοίκηση
Ο Πρέσβης της Ινδονησίας στο Δημαρχείο Κομοτηνής
Τον Δήμαρχο Κομοτηνής, Ιωάννη Γκαράνη, επισκέφτηκε στο γραφείο του στο Δημαρχιακό κατάστημα, την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2019, ο Πρέσβης της Δημοκρατίας της Ινδονησίας στην Ελλάδα, Ferry Adamhar. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο εδραίωσης σχέσεων γνωριμίας, εθιμοτυπίας και διερεύνησης προοπτικών συνεργασίας.
Δωρεάν κοινωνικά φροντιστήρια στον Ίασμο
Ο Δήμος Ιάσμου, σε συνεργασία με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (ΔΠΘ), θα προσφέρει δωρεάν Κοινωνικά Φροντιστήρια, στηρίζοντας την εκπαίδευση και το μέλλον των νέων του τόπου. Τα μαθήματα θα παρέχονται από εξειδικευμένους εκπαιδευτές και προορίζονται για μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να κάνουν εγγραφή το συντομότερο δυνατόν. Για πληροφορίες και εγγραφές μπορείτε να καλέσετε τα τηλέφωνα 6933398753 και 25343-50100.
Υγεία
Η τελετή εγκαινίων του Γηροκομείου «Άγιος Παντελεήμων» στην Ξάνθη
Πραγματοποιήθηκε στην Ξάνθη η τελετή εγκαινίων του Γηροκομείου «Άγιος Παντελεήμων» . Στην τελετή των εγκαινίων παραβρέθηκαν ο περιφερειάρχης Χ. Μέτιος, ο αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης Ν. Ευφραιμίδης, ο δήμαρχος Ξάνθης Μ. Τσέπελης, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, , η πρόεδρος του Συνδέσμου Βιοτεχνών και νέα διοικήτρια του νοσοκομείου Ξάνθης Έλενα Ροφαέλα καθώς και πλήθος κόσμου. Να σημειώσουμε ότι πρόκειται για την Μονάδα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων που λειτουργεί εδώ και 3,5 χρόνια και πλέον μετατρέπεται σε Μονάδα Ολοήμερης Φροντίδας, δηλαδή ένα Γηροκομείο με τις πιο σύγχρονες ευρωπαϊκές προδιαγραφές
Όπως αναφέρθηκε από τον Μητροπολίτη Ξάνθης το έργο κόστισε 2,9 εκ. ευρώ και χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ της προηγούμενης περιόδου και την περιφέρεια , ευχαρίστησε την νυν αλλά και τις πρώην περιφερειακές αρχές που συνέβαλαν στην ένταξη και στην υλοποίησή του όπως τόνισε. Σημείωσε ότι ήδη διαμένουν 14 ηλικιωμένοι ενώ και το προσωπικό είναι συνολικά 14 άτομα.
Ο περιφερειάρχης κ. Μέτιος τόνισε πως η περιφέρεια είναι αρωγός στην ίδρυση κοινωνικών δομών και ενημέρωσε πως υπάρχουν 78 εκ. ευρώ διαθέσιμα στο νέο ΕΣΠΑ για χρηματοδότηση δομών για ΑΜΕΑ, κακοποιημένες γυναίκες, για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες αλλά και δομές για την Τρίτη ηλικία.
Ο δήμαρχος Ξάνθης Μανωλης Τσέπελης συνεχάρη τον Μητροπολίτη για την κοινωνική του προσφορά και τόνισε πως ο δήμος θα είναι αρωγός σε κάθε προσπάθεια που απευθύνεται στην κοινωνία.
Το υπερσύγχρονο κτήριο βρίσκεται σ’ ένα οικόπεδο 50 στρεμμάτων ιδιοκτησίας της Μονής Καλαμούς, 2 χιλιόμετρα έξω από την πόλη και περιστοιχίζεται από ένα δασύλλιο.

ΕΚΑΒ: Εκπαίδευση και πρόληψη για τους πολίτες
Παρεμβάσεις εκπαίδευσης και πρόληψης θα πραγματοποιηθούν, από στελέχη των Παραρτημάτων και των Τομέων του ΕΚΑΒ, που θα περιλαμβάνουν ομιλίες και σεμινάρια σχετικά με την Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ) και τη χρήση του Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή (ΑΕΑ), έτσι ώστε όλοι οι εκπαιδευόμενοι να αποκτήσουν τις βασικές γνώσεις αντιμετώπισης μιας καρδιακής ανακοπής, προσφέροντας τη κατάλληλη βοήθεια στα πρώτα καθοριστικά λεπτά μέχρι την άφιξη των διασωστών του ΕΚΑΒ. Τα δωρεάν μαθήματα θα γίνουν σήμερα (την Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου) από τις δέκα το πρωί έως τις τρεις το απόγευμα στην Πλατεία Ειρήνης και την Τρίτη 17 Δεκεμβρίου την ίδια ώρα στην Πλατεία Δημοκρατίας στην Ξάνθη. Οι δράσεις αυτές εντάσσονται στην Πανελλήνια Εβδομάδα Εκπαίδευσης και Πρόληψης, που έχει πλέον θεσμοθετηθεί ως ελάχιστος φόρος τιμής προς τους διασώστες-πληρώματα ασθενοφόρων, τους γιατρούς και τους νοσηλευτές του ΕΚΑΒ που έχασαν τη ζωή τους κατά την εκτέλεση του καθήκοντος

Ολοήμερο αφιέρωμα για την προβολή των δράσεων της «Κιβωτού του Κόσμου» στην ΕΡΤ 1
Με εκτενείς αναφορές και θεματικές ενότητες στις ενημερωτικές εκπομπές και τα δελτία ειδήσεων του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης, η ΕΡΤ πραγματοποιεί την Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου ολοήμερο αφιέρωμα για την προβολή των δράσεων της «Κιβωτού του Κόσμου». Η ΕΡΤ καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας στο ζωντανό της πρόγραμμα θα φιλοξενήσει εκτεταμένα θεματικά αφιερώματα με επίκεντρο τις δράσεις της «Κιβωτού του Κόσμου». Με ζωντανές συνδέσεις από όλα τα σημεία των δράσεων της Κιβωτού του Κόσμου: την Χίο, τον Βόλο, την Κόνιτσα και την Πωγωνιανή, η ΕΡΤ θα ενημερώσει τους Έλληνες πολίτες για την πολυετή και πολυσχιδή δράση της Κιβωτού.
Το τηλεοπτικό αφιέρωμα της ΕΡΤ θα κορυφωθεί στις 17.00 στην ΕΡΤ 1 με τους Αντριάνα Παρασκευοπούλου, Λένα Αρώνη, Θανάση, Αλευρά και Πάνο Μουζουράκη όπου θα παρουσιάσουν τον τετράωρο τηλεμαραθώνιο.
Στο στούντιο, πολιτικοί, καλλιτέχνες, συγγραφείς και αθλητές. Στο πλαίσιο της εκπομπής θα παρουσιαστούν επίσης προσωπικές ιστορίες από εθελοντές, εργαζόμενους και παιδιά που μεγάλωσαν στην «Κιβωτό του Κόσμου».
Τρόποι ενίσχυσης και επικοινωνίας με την Κιβωτό του Κόσμου:
Το πενταψήφιό 19828 μπορεί να λάβει κλήση και sms από όλα τα δίκτυα σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, (sms φυσικά μόνο από κινητά).
Προτεινόμενο λεκτικό (χρέωση) για το πενταψήφιό μας 19828 ως κάτωθι:
Ενισχύστε το σκοπό στο 19828 (2,60€/κλήση με ΦΠΑ & τέλος σταθερής τηλ.)
ή (2,48€/κλήση ή sms με ΦΠΑ) από όλα τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας.
Εφαρμόζεται επιπλέον τέλος κινητής τηλεφωνίας 12% ή 15% ή 18% ή 20% ανάλογα το ύψος του μηνιαίου λογαριασμού.
Οι λογαριασμοί της Κιβωτού ως κάτωθι:
EUROBANK : 0026 0178 870100 872073
IBAN : GR3702601780000870100872073

Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό εν όψει γιορτών.
Με γνώμονα την αυξημένη ζήτηση τροφίμων ζωικής προέλευσης κατά τις ημέρες των Χριστουγέννων και της πρωτοχρονιάς, η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό για τα εξής:
Τα ζώα στην Ελλάδα σφάζονται υποχρεωτικά σε εγκεκριμένα σφαγεία υπό την επίβλεψη των επίσημων κτηνιάτρων και υπόκεινται σε πολλαπλούς κτηνιατρικούς ελέγχους που αφορούν στην υγεία, στην εκτροφή, στη μεταφορά τους, καθώς και σε εξέταση πριν και μετά τη σφαγή.
Όλα τα σφάγια πρέπει να φέρουν σφραγίδα καταλληλότητας ωοειδούς σχήματος και χρώματος μπλε (λαμπρό κυανό – Ε 133), η οποία αναγράφει υποχρεωτικά τον κωδικό αριθμό και τη χώρα του σφαγείου (π.χ. S68 GR). Για τα βοοειδή πρέπει να υπάρχει πρόσθετη επισήμανση με τη μορφή ειδικής αδιάβροχης ετικέτας. Η ετικέτα παρέχει πληροφορίες για τον κωδικό αναγνώρισης του ζώου, την ημερομηνία σφαγής, τη χώρα γέννησης, τη χώρα εκτροφής και τη χώρα σφαγής. Σε περίπτωση κρέατος βοοειδών από ζώα που γεννήθηκαν, εκτράφηκαν και σφάγηκαν στην Ελλάδα, η ετικέτα έχει πλαίσιο χρώματος μπλε και αναγράφει ως χώρα καταγωγής την Ελλάδα. Για όλα τα άλλα είδη σφάγιων (προβάτων, αιγών, χοίρων, πτηνών κλπ.) προβλέπεται πρόσθετη επισήμανση (ετικέτα) με πληροφορίες για τη χώρα ή τις χώρες εκτροφής, τη χώρα σφαγής και τον αριθμό παρτίδας.
Στα παραστατικά που εκδίδονται από τον φορολογικό ηλεκτρονικό μηχανισμό (ταμειακές μηχανές) πρέπει να αναγράφεται το είδος κρέατος, η χώρα καταγωγής ή οι χώρες εκτροφής, η χώρα σφαγής και το βάρος των πωλούμενων ποσοτήτων. Απαγορεύεται να δοθεί στην κατανάλωση κρέας το οποίο δεν φέρει την ενδεδειγμένη επισήμανση, σύμφωνα με τα παραπάνω.
Εκπαίδευση
Στην Πολωνία μαθητές και εκπαιδευτικοί του 1ου ΕΠΑΛ Κομοτηνής
Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης με δύο εκπαιδευτικούς συνοδούς, την κ. Σταθοπούλου Μαρία και την κ. Μαχμούτ Μπερρίν από το 1ο ΕΠΑΛ Κομοτηνής και 3 νέους απόφοιτους του σχολείου συμμετείχαν σε δραστηριότητες στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus+ στην πόλη Zakopane της Πολωνίας. Στόχοι του προγράμματος είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των νέων σχετικά με τους κινδύνους της κατάχρησης ουσιών, κακών συνηθειών και την υιοθέτηση ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής.

Τα «100 χρόνια Ξάνθη» τίμησαν οι Ξενοδόχοι της πόλης
Τα 100 χρόνια ελεύθερης Ξάνθης τίμησαν με τον τρόπο τους ο σύλλογος ξενοδόχων Ν. Ξάνθης, με την διοργάνωση εκδήλωσης ιστορικού περιεχομένου, στο «Σπίτι Τέχνης και Πολιτισμού – Οικία Μ. Χατζιδάκη».
Σε ένα ζεστό και φιλικό κλίμα μίλησαν οι Βασίλης Αιβαλιώτης, καθηγητής ΔΠΘ, Νατάσα Μιχαηλίδου, Αρχαιολόγος – ξεναγός και Δημήτρης Γκαγκαλίδης, καθηγητής ΔΔΕ, με κύριες αναφορές στηδιαδρομή «Από τα Χάνια και τα Πανδοχεία στα σημερινά Ξενοδοχεία».Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης κκ Παντελεήμων, ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης Ν. Ευφραμίδης, εκπρόσωποι του Δ.Ξάνθης και πολύς κόσμος που ταξίδεψε νοερά από το χθες στο σήμερα, μέσα από την ιστορική αναδρομή των καταλυμάτων της Ξάνθης.Στα πλαίσια της διοργάνωσης δόθηκε μίνι δεξίωση, με ηχητική συνοδεία σαξόφωνου,ενώ δόθηκε η ευκαιρία να συζητηθούν παλιές αναμνήσεις και θυμίσματα του παρελθόντος. Ο πρόεδρος του συλλόγου ξενοδόχων Ν. Ξάνθης Γ. Ιερόπουλος ευχαρίστησε τους παρευρισκομένους για την μεγάλη ανταπόκριση, ενώ ευχήθηκε καλές δουλειές σεόλους τους ξενοδόχους και τα χρόνια πολλά εν όψει των Χριστουγέννων

Πολιτισμός
2ο Παιδικό Φεστιβάλ «Χριστούγεννα στο Μέγαρο
Το Παιδικό Φεστιβάλ, θεματικός κύκλος εκδηλώσεων της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης αφιερωμένος στα παιδιά, ξεκίνησε χθες και ολοκληρώνεται σήμερα στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής.Η φετινή διοργάνωση εμπνέεται από τη μαγεία και το πνεύμα της εορταστικής περιόδου και στοχεύει στην ανάδειξη της πολιτιστικής δημιουργίας μέσα από ένα ταξίδι δημιουργικής έκφρασης και ανάπτυξης καλλιτεχνικών δεξιοτήτων σχεδιασμένο για παιδιά.
Τα σημερινό πρόγραμμα ξεκάνει στις 10:00 με την εκδήλωση «Santa..Χρώματα» Μαθητική έκθεση ζωγραφικής των σχολείων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης με την καλλιτεχνική υπόδειξη της Σχολής Ζωγραφικής «Καλλιτεχνία».Στις 11:30 είναι η εκδήλωση με τον τίτλο «Χριστουγεννιάτικες νότες» όπου το κουαρτέτο του Μουσικού Σχολείου Κομοτηνής πλαισιώνει με χριστουγεννιάτικες μελωδίες το 2ο Παιδικό Φεστιβάλ «Χριστούγεννα στο Μέγαρο».Στις 12:00 θα πραγματοποιηθεί η βράβευση των σχολείων που συμμετέχουν στην Μαθητική έκθεση ζωγραφικής «Santa..Χρώματα»

Πως να ενεργοποιήσεις την εσωτερική σου δύναμη
Το 2ο μέρος του Βιωματικού σεμιναρίου με τίτλο: “Πως να ενεργοποιήσεις την εσωτερική σου δύναμη” θα πραγματοποιηθεί σήμερα από τις 17:00 έως τις 20:30 στους χώρους εκπαίδευσης του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, στην καπναποθήκη «Π», στην οδό Καπνεργατών 9 στην Ξάνθη.

Αστυνομικό Δελτίο
Συνελήφθη 33χρονος αλλοδαπός ο οποίος προωθούσε στο εσωτερικό της χώρας μη νόμιμους μετανάστες
Συνελήφθη προχθές (13-12-2019) το μεσημέρι, στην Εθνική Οδό Κομοτηνής – Ξάνθης, από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Σαπών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ροδόπης, 33χρονος αλλοδαπός, ο οποίος προωθούσε στο εσωτερικό της χώρας οκτώ (8) μη νόμιμους μετανάστες. Αναλυτικότερα, οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν σήμα στάσης στον 33χρονο, οδηγό Ι.Χ.Φ. αυτοκινήτου, πλην όμως αυτός δεν συμμορφώθηκε, ανέπτυξε ταχύτητα και ακολουθήθηκε από τους αστυνομικούς. Λίγο πιο κάτω ο οδηγός ακινητοποίησε το όχημα και συνελήφθη, ενώ σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στο εσωτερικό του αυτοκινήτου διαπιστώθηκε ότι μετέφερε με αυτό, παράνομα, στην ενδοχώρα οκτώ (8) μη νόμιμους μετανάστες. Σημειώνεται ότι ο 33χρονος στερείται άδειας ικανότητας οδήγησης. Κατασχέθηκε το παραπάνω όχημα και το χρηματικό ποσό των 200 ευρώ. Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ροδόπης, ενώ την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Συνοριακής Σαπών Ροδόπης.

www.ert.gr

Παναγιώτης Ζιώγας