Επετειακό Έτος Θερμοπύλες-Σαλαμίνα 2020: Παρουσίαση προγράμματος

Επετειακό Έτος Θερμοπύλες-Σαλαμίνα 2020: Παρουσίαση προγράμματος

Προσωπικότητες διεθνούς κύρους, έχουν κληθεί για να αναδείξουν τη σημασία της επετείου των 2.500 χρόνων από τη μάχη των Θερμοπυλών και τη ναυμαχία της Σαλαμίνας, δύο ιστορικών γεγονότων που αποτελούν ορόσημο για την παγκόσμια ιστορία και για τη διαμόρφωση του Δυτικού πολιτισμού. Επικεφαλής της τιμητικής κοσμητείας που συστάθηκε από το ΥΠΠΟ και το ΥΠΕΣ είναι η Μαριάννα Βαρδινογιάννη, το Ίδρυμα της οποίας, από το 2011 προετοιμάζεται για την ιστορική αυτή επέτειο, με στοχευμένες δράσεις στο εκπαιδευτικό, το επιστημονικό, το ανθρωπιστικό και το πολιτιστικό πεδίο.

Το επετειακό έτος 2020, που έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, θα πραγματοποιηθούν ιστορικές και αρχαιολογικές εκθέσεις, παραστάσεις, συναυλίες και πολλά εκπαιδευτικά προγράμματα, από τους εποπτευόμενους φορείς του ΥΠΠΟ. Παράλληλα, θα αναβαθμιστεί το εθνικό αρχαιολογικό μουσείο της Σπάρτης και θα αναπλαστεί η περιοχή της Κυνόσουρας στη Σαλαμίνα καθώς και το ιστορικό πεδίο της μάχης των Θερμοπυλών.

Ο Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, ανακοίνωσε την απαλλαγή του Δήμου Σαλαμίνας, από ένα μεγάλο χρέος που έχει προς την ΕΥΔΑΠ, ύψους 2.400.000 ευρώ, συνδράμοντας στην ανακούφιση των περιοχών που σχετίζονται με τις ιστορικές μάχες.

Το Ίδρυμα Μαριάννα Βαρδή Βαρδινογιάννη, θα συμβάλλει στη δημιουργία ενός μεγάλου ιατρικού κέντρου στη Σαλαμίνα, εξοπλισμένο με ασθενοφόρα.

«Είναι τιμή μου να είμαι μέλος μιας επιτροπής από προσωπικότητες διεθνούς κύρους, διαπρεπείς Έλληνες επιστήμονες, καθηγητές, καλλιτέχνες και εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης», δήλωσε η κ. Βαρδινογιάννη για την τιμητική κομητεία του επετειακού έτους, που συστάθηκε ύστερα από προτάσεις του ΥΠΠΟΑ, του υπουργείου Εσωτερικών και του Ιδρύματος Μ. Βαρδινογιάννη.

Στην κομητεία περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, προσωπικότητες όπως η Αντρή Αναστασιάδη, σύζυγος του Κύπριου Προέδρου, η Audrey Azoulay, γενική διευθύντρια της UNESCO, η Kerry Kennedy, πρόεδρος του R.F. Kennedy Human Rights, ο Ζαν Μισέλ Ζαρ, συνθέτης και πρέσβης καλής θελήσεως της UNESCO, ο Μίκης Θεοδωράκης, ο συνθέτης Δημήτρης Παπαδημητρίου, o Wole Soyinka, νομπελίστας συγγραφέας από τη Νιγηρία, η Ελένη Αρβελέρ, πρύτανης και πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών, η ‘Αννα Ψαρούδα Μπενάκη, πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών 2020, ο Zahi Hawass, αρχαιολόγος και πρώην υπουργός Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, και πολλοί ακόμα επιστήμονες, καθηγητές και πολιτικοί, καθώς και οι δήμαρχοι Αθηναίων, Μαραθώνα, Λαμιέων, Αίγινας, Σπάρτης, Πειραιά, Θηβαίων, Αλιάρτου-Θεσπιέων και οι περιφερειάρχες Πελοποννήσου, Αττικής και Στερεάς Ελλάδας.

ΕΡΤ1-Ρεπορτάζ: Χαρά Γιαννοπούλου

www.ert.gr

Σοφία Χούντα