Χανιά: Έργο του Ελ Γκρέκο η εικόνα της Παναγίας Οδηγήτριας και της Αγίας Αικατερίνης; (audio)

Χανιά: Έργο του Ελ Γκρέκο η εικόνα της Παναγίας Οδηγήτριας και της Αγίας Αικατερίνης; (audio)

Σε μια σπουδαία ανακάλυψη ενδέχεται να καταλήξει η εκτίμηση του επίτιμου έφορου βυζαντινών αρχαιοτήτων Μιχάλη Ανδριανάκη ότι η εικόνα της Παναγίας Οδηγήτριας και της Αγίας Αικατερίνης από την εκκλησία της Παναγίας στο χωριό Τσιβαράς Αποκορώνου είναι πιθανότατα ,έργο του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου.

Η ανακοίνωση για το πολύτιμο εύρημα, το οποίο οι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι είναι έργο του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου, έγινε στις 29 Νοεμβρίου στο πλαίσιο συνεδρίου του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο.

Ακούστε τι δήλωσε για το θέμα, ο Επίτιμος Έφορος Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, Μιχάλης Ανδριανάκης:


Δηλώσεις για το θέμα έκανε και ο Επιτρόπος του Ιερού Ναού Παναγίας στο χωριό Τσιβαράς Αποκορώνου, Κώστας Βροντάκης

Μετά από αρκετά χρόνια επίπονης έρευνας, ανακοινώθηκε ότι η εικόνα μπορεί να θεωρηθεί ως το πρωιμότερο έργο του Θεοτοκόπουλου, πριν εκείνος αναχωρήσει από την Κρήτη για την Ιταλία και στην συνέχεια για την Ισπανία.

Έχουν γίνει έρευνες από ομάδα του Δημόκριτου και οι χρωστικές ουσίες ταυτίστηκαν με τις αντίστοιχες του έργου της «Βάφτισης» του Ελ Γκρέκο , όπως και η χρήση σμάλτου. Η εικόνα ήταν διπλή αφού απεικόνιζε την Παναγίας την Οδηγήτρια και την Αγία Αικατερίνη. Για να προσαρμοστεί στο τέμπλο τεμαχίστηκε

Οι ερευνητές δουλεύουν πλέον πάνω στη δεύτερη φάση της συντήρησης της εικόνας ενώ θα συνεχιστεί και η εργαστηριακή έρευνα, προκειμένου να βγει το τελικό πόρισμα.

Ρεπορτάζ: Παντελής Χουλάκης – Κάμερα: Μανώλης Λουπασάκης

www.ert.gr

Κατερίνα Πολύζου