Κλιματική αλλαγή – Πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής (video)

Κλιματική αλλαγή – Πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής (video)

Με την κλιματική αλλαγή και το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο στο επίκεντρο της ατζέντα της, πραγματοποιείται σήμερα η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Είναι το πρώτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπό την προεδρία του Βέλγου, πρώην πρωθυπουργού, Σαρλ Μισέλ και κύρια θέματα στην ατζέντα των ηγετών είναι η συζήτηση για τη διοργάνωση διάσκεψης για το μέλλον της Ευρώπης, και δύο ιδιαίτερης κοινωνικής, πολιτικής και οικονομικής βαρύτητας ζητήματα: οι πολιτικές αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής με βάση το φιλόδοξο στόχο που θέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καταστεί η Ευρώπη η πρώτη παγκόσμια κλιματικά ουδέτερη ήπειρος έως το 2050 , και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, που συναρτάται με αυτές τις πολιτικές καθώς η χρηματοδότηση των κλιματικών πολιτικών απαιτεί συμφωνία για δαπάνες ύψους 2,6 τρισεκατομμυρίων ευρώ μέχρι το 2030.

Και οι δύο συζητήσεις, θα έχουν στρατηγικό χαρακτήρα καθώς οι διαφωνίες μεταξύ των κρατών μελών είναι ακόμη μεγάλες και ουσιώδεις. Ως προς την κλιματική αλλαγή εγείρονται αιτιάσεις για το κόστος της μετάβασης από το σημερινό ρυπογόνο αναπτυξιακό μοντέλο σε ένα άλλο φιλικότερο προς το περιβάλλον, χωρίς ακόμη να έχει εκτιμηθεί το ύψος του ποσού που θα χρειαστεί για να υποστηρίξει το προτεινόμενο Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, που ουσιαστικά θα πρέπει να αντέξει και αποζημιώσεις θιγομένων και το κόστος προσαρμογής σε μια πράσινη οικονομία.

Νωρίτερα, η αστυνομία απομάκρυνε εναερίτες ακτιβιστές οικολογικής οργάνωσης που κυριολεκτικά κρεμάστικαν στις πλευρές του κτιρίου Europa, για να τυλίξουν το κτίριο με ένα πανώ που το προσομοιάζει φλεγόμενο. 61 ακτιβιστές από 7 χώρες κατάφεραν να ξεγελάσουν τις δυνάμεις ασφαλείας παριστάνοντας τους πυροσβέστες και 28 ανέβηκαν στη στέγη χρησιμοποιώντας τη μηχανική σκάλα πυροσβεστικού οχήματος.

Πηγή: ΕΡΤ

www.ert.gr

Ρούλα Κρικώνη